Vynechání topného hada pod skříněmi

Dobrý den, asi se to tu už mnohokrát řešilo, ale chci se zeptat, jestli jste vynechávali topného hada (vodní podlahovka) pod velkými skříněmi, nebo vestavěnými skříněmi, se kterými neplánujete v nejbliších letech hýbat. Díky
Odpovědět
@walckiers Podlahovku sme dali komplet vsade kde sa dalo. vynechavat nema velmi zmysel o par rokov sa moze nabytok pomenit ale podlahovku menit uz nebudete nikdy. a tych par m trubku velmi neusetrite ani.
Odpovědět
já jsem vynechával opravdu jen tam, kde bude jistojistě něco natrvalo - pod kuchyňskou linkou, vestavěné skříně v zádveří a šatně.
Odpovědět
Vynechali jsme tam kde bude kuchyňská linka,vestavěné skříně v chodbě a ve dvou pokojích.
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 Mohu se zeptat, jaký to má význam, vynechat podlahovku pod skříněmi? Jde jen o úsporu nebo to má nějaká hlubší význam...? ;-)
Odpovědět
@qeszi jestli se mohu připojit, někde jsem četl, že výkon podlahovky pod nábytkem bez nožiček se počítá 0 a na nožičkách 1/3. Tedy pokud je to pravda, tak není důvod ji pod nábytek, se kterým nebudu hýbat, dávat. Jinde se zase uvádělo, že se nakonec ohřeje i ten nábytek a teplo předá. Pak si vyber. Za mě, pokud má podlahovka dostatečný výkon i bez hada pod linkou, tak nevidím důvod ho tam motat.
Odpovědět
Profilova fotka
Pod skříně, které budou stát na zemi bych je asi nedával, ale opravdu jen do míst, kde nějaká vestavná skříň bude vždycky. Pod kuchyňskou linku bych ji naopak dal. Ta stojí na nožičkách a může se stát, že za ní něco zateče nebo bude kapat nějaká hadice a pak je dobrý aby to mohlo lépe schnout.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 Děkuji ;-)
Odpovědět
U vodního topení nevím, ale u elektrického se nedává i kvůli možnému přehřívání topného drátu / folie. Pokud je však nábytek na nožičkách, tak je to bez problému - tuším že pokud jsou nohy 8 cm, tak už to nemá žádný vliv na topení. Vynechávali jsme jako ostatní - pod kuchyní, kamny - jinak je všude.
Odpovědět
@walckiers podle toho jestli mate vodni, nebo elektricke. Vodni vicemene nevadi ani pod nabytkem-mame vynechanou jen kuchyni a pod skrini v zadveri. Elektricke ano-prehriva se.
Odpovědět
Profilova fotka
Také máme vynecháno pod linkou, pod krbem a ve špajzu.
Odpovědět
@qeszi jde o to, že to dle mého dává selský rozum :-) Topit do nábytku, který stojí přímo na podlaze nebo do nějakého minimálního soklového prostoru, nedává smysl . - principem podlahového topení přece je , že teplo od podlahy stoupá vhůru, a ohřívá další vzduch ... a když na to hned položíte izolant. tak to nefunguje. Úśpora tam samaozřejmě také je - u mě to udělalo celkem 10m2, při dodavtatelské ceně to je cca 6.000 Kč nevyhozených z okna..
Odpovědět
Profilova fotka
@walckiers Skříň s oblečením je poměrně kvalitní izolant a zeď postavená na základovém pasu je u podlahy naopak nejhůře izolovanou částí domu. Pokud tedy v té skříni chcete pěstovat žampióny, pak pod ní topného hada nedávejte. Inspirace pro pěstírnu například zde https://forum.tzb-info.cz/103691-stav... V novostavbě jsem si nedovolil vynechat topné hady ani pod kuchyňskými skříňkami. Co kdyby mi manželka chtěla časem vyměnit (tu kuchyň). Teď vážně. Zeď v těsné blízkosti obvodového soklu by vytápěná být měla právě pro zamezení kondenzace uvnitř zdiva a mnohdy i na zadních stěnách skříní. Vynecháním spotřebu tepla významně nesnížíte, naopak vytvoříte podmínky pro možnou kondenzaci.
Odpovědět
Článek se načítá
@josef_vavra A jak to řeší lidi s radiátory?
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 Snaží se to vyřešit, ale moc to nejde.. https://www.emimino.cz/diskuse/plisen... U novostaveb jsou sokly nejslabší stránkou. Ne že by ekonomicky vadilo těch pár wattů navíc. Ty watty ušetříte mnohem snáz kdekoli jinde. Podstatně horší je právě pokles teploty za skříní. Logicky se to týká pouze skříní na obvodových zdech. Příčky nemají proč chladnout. U příček si vynechávejte hady dle libosti. Vše lze doložit výpočty v mém profilu. Ono se to nezdá, ale skříň je opravdu zatraceně dobrý izolační materiál..
Odpovědět
@josef_vavra Zajímavá úvaha, takto přemýšlet by mě asi nenapadlo. Ne že bych teď těšil topného hada, ale pokud mám izolované základy i zeď, tak by tato situaci nastávat neměl, že ne?
Odpovědět
@walckiers Ano - vynechali jsme pod stabilně umístěnými skříněmi v OP a pod kuch. linkou. Naopak pod okny je pokládka nahusto.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Pod skříně a nábytek celkově hady nepatří. Dochází k přehřívání a časem k poškození v přetěžovaných místech. Pokud hodláte časem měnit dispozice nábytku apod. doporučuji nábytek na nožičkách v místech, kde si chcete rozvody topení nechat pro jistotu do budoucna.
Odpovědět
@jindradostal U vodní podlahovky normálním vytápěním přehřátí nehrozí. U elektrické je samozřejmě ano.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?