Vyplatí se místo klasického boileru tepelné čerpadlo?

Dozvěděla jsem se o tepelném čerpadle pouze na ohřev TUV, resp. boileru s tepelným čerpadlem. Máte to někdo? Vyplatí se to / jaká je návratnost? Nemáme technickou místnost, TČ bere teplo z místnosti, měli bychom ho v koupelně. Zajímalo by mě, jestli se to vůbec může vyplatit, když ten vzduch stejně musím nejdřív něčím ohřát. Moc tomu nerozumím, předem díky za zkušenosti :-)
Odpovědět
1
2
@pilousot abych pravdu řekl, řeším stejné dilema a přestože o TČ vím hodně, nedokážu si na tuto otázku sám odpovědět. Zkusím popsat mé myšlenkové pochody, které jsou snad správné, pokud ne, budu rád když mě někdo poopraví. Plánujeme vytápění TČ země voda a krbovkami s výměníkem. Ohřev vody v zimním období tedy neřeším, ten je zajištěn. Předpokládám, že TČ na vytápění se na léto odstavuje a vzniká zde tedy otázka, jak zajistit ohřev vody. Možnosti jsou el. patrona, solární ohřev nebo bojler s TČ. El. patrona je nejlevnější co se týká pořizovacích nákladů, provoz je však drahý(ikdyž otázkou je, nakolik, když budu mít nízký tarif), solár (vysoké pořizovací náklady, levný provoz, avšak dle mých osobních zkušeností neefektivní a vyžaduje stejně dohřev patronou), bojler s TČ(vyšší pořizovací náklady, levný provoz). Z tohoto by logicky vycházelo, že optimální je bojler s TČ, ale je tu pár věcí, které mi vrtají hlavou. Toto TČ nasává údajně až 400m3 vzduchu za hodinu, předpokládám tedy, že využití v interieru je nesmysl. Jedinou možností je tedy nasávat vzduch z venku a jinde jej zase vypouštět ven. Podle mého názoru tedy umístění v koupelně s nasáváním vzduchu z interiéru není ideální. Dokázal bych ještě pochopit umístění s nasáváním ze sklepa. Ještě mě napadlo nasávání vzduchu z pod střechy, ale nevím, nakolik by to bylo slyšet v pokojích, kudy by muselo vést vedení...
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac budeme mít TČ země-voda (vrty) - v létě zůstává TČ v provozu a ohřívá TUV (podlahovka se odstaví) ;-)
Odpovědět
@catt82 a nemá to třeba negativní dopady, jako riziko, že se bude zbytečně vyčerpávat energie ze země v době, kdy by se měla dobíjet? Myslím to hlavně s ohledem na to, že my nebudeme mít vrt, ale plošný kolektor, kde se přes léto půda nabíjí energií ze slunce...
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac to netuším, ale asi ne...podle majitele firmy, která nám TČ realizovala, pojede v létě TČ na ohřev vody max. 1hod. denně. Navíc někdo TČ využívá v létě jako klimatizaci (tím potenciál TČ využije na maximum, ale pro nás už to byla další investice navíc a tak jsme se na to vykašlali)
Odpovědět
@catt82 To jsem taky studoval, že to lze použít opačně v létě jako klimatizaci, ale kvůli dalším vysokým nákladům to taky nebudu řešit. Tak pokud to pojede opravdu jen tak krátce, tak to je v pohodě, to jsem myslel, že to je náročnější. Zase jsem se něco přiučil. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac zkus se poptat tady na fóru lidiček, co TČ už využívají - předpokládám, že většina bude k ohřevu TUV používat TČ (přece jen je to TČ větší investice a byla by škoda ho nevyužít - odstavit ho a používat jiný systém); samotnou by mě to zajímalo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac mame to presne jak pise catt82 lete se podlahove vytapeni vypne a tc ohriva jen v par intervalech teplou vodu v zasobniku, mame na 180 l a voda se da ohrat na 60 stupnu, coz pro 4 clenou rodinu je dostacujici. My navic na svem tc dost vyuzivame spesl funkce' jako napr. rychly ohrev v dobe od cca 18 do 22 hod. Po pulroce bydleni a pouzivani tc mohu jen doporucit, byla to ta nej investice v ramci baraku.
Odpovědět
Profilova fotka
@catt82 @bbn Mohla bych se prosím zeptat, od koho TČ máte a na cenu? Klidně do IP. Teď se po něm koukáme, taky ho plánujeme, tak mě zajímají zkušenosti a reference. :-) Moc děkuji :-)
Odpovědět
Velmi záleží, jaký máte dům. Pokud se jedná o novostavbu, kvalitně izolovanou - tedy ztráty jsou minimální, pak asi čerpadlo nemá extra význam (možná nějaké 4kw s kvalitní regulací). V případě staršího domu, či domu s vysokými ztrátami (vytápění i s ohřevem TUV Vás vyjde na víc než 30 tis / rok a je vcelku jedno čím topíte), pak je na místě zvažovat instalaci TČ. Každopádně bych ale doporučoval variantu vzduch/voda. Je to nejekonomičtější varianta a účinnost je také velmi vysoká. Vrt může po čase vychladnout, plošný kolektor má sice výbornou účinnost, ale trávník na zahradě budete mít zažloutlý, nehledě na to, že obě výše jmenované alternativy jsou o 100% dražší, než vzduch/voda. V dnešnich cenách by kompletní generální oprava vyšla na 30 tis (opravdu kdyby se měnilo snad vše, co může odejít), proto i kdyby za 10-12-15 let mělo čerpadlo kixnout, pořád se vyplatí generálku provést, nehledě na to, že ceny v té době budou uplně jinde (níže). Hodně štěstí.
Odpovědět
@bbn Ten rychlý ohřev vody se mi moc líbí.Máme v bytě bojler a ten kdo se jde koupat poslední,má to jen tak tak. :-)Tohle by bylo pro nás ideální,snad jednou do domečku. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@milrob mame novostavbu, kvalitne izolovanou a presto ne pasivni, proto je pro nas tc na vytapeni a ohrev vody nejpraktictejsi. Ze je vzduch voda nejekonomictejsi? To je zvlastni nazor. @xsona mame tc s vrtem, znacka Nibe, podrobnosti muzu napsat az vecer z pc, cena komplet s vrtem, tc a kolektorem teple vody do domu (tc mame v garazi cca 20 m od domu) byla okolo 250 tis.
Odpovědět
@bbn to je slušná cena, když je to včetně vrtu.
Odpovědět
Článek se načítá
tak se diskuze poněkud odklonila od původní otázky...to tedy "pilousot" moc nepomůže...
Odpovědět
Profilova fotka
@bbn to je výborná cena! Jak hluboký máte vrt a kolik kW má TČ?? My máme dva vrty 90m a TČ HotJet 16 kW a cena byla úúúplně někde jinde...
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom no tak snad se tu objeví někdo, kdo má bojler s tepelným čerpadlem... Ale zatím to tak bohužel nevypadá :-|
Odpovědět
@catt82 mi se nějak nechce věřit, že nikdo nemá bojler typ: TC 120 E od firmy Dražice...to asi bylo myšleno v úvodu tohoto tématu...
Odpovědět
@bbn proč je to zvláštní názor? Uvedním ceny jste si na "nejekonomištějsí variantu" vlastně odpověděla sama. vrt je nevyzpytatelný (nikdo Vám nedá záruku, že 10 let bude bez problému funknční), je to vlastně obdobná alchymie jako u studny.
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom a ty ho nemáš? :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@pilousot zkus kuknout sem, třeba tam najdeš odpovědi na své otázky :-) Omlouvám se, že jsme to tady krapet zaplevelili... http://forum.tzb-info.cz/117601-bojle...
Odpovědět
Profilova fotka
@milrob :-) možná, ale ještě neznám nikoho ve svém okolí, kdo by měl studnu a ta po 10 letech neměla vodu, asi jde taky o kvalitu provedení, ne? A když bych se nad tím měla zamyslet jó do hloubky, tak jistotu dnes nemáte naprosto v ničem. To bych pomalu nemohla vstát ani z postele. A stejně tak nikdo z prodejců a výrobců vám nedá záruku na 10 let u tč voda/vzduch,.... Nejekonomičtější....myslím poměr cena výkon za určitý časový úsek. My jsme si tč nepořídili na klimatizaci, ale na vytápění a voda/vzduch takový výkon při normální české zimě a ohřevu vody pro 4-6 lidí prostě nedá. Nejekonomičtejší varianta tč je tedy pro každého jiná, jaké má kdo požadavky, velký dům, kvalitní dům, jak velká je domácnost.....
Odpovědět
Profilova fotka
@catt82 máme konkrétně tohle: http://www.nibe.cz/cs/tepelna-cerpadl... kW si nejsem jistá, myslím že máme těch 7,7kW vrt 150 m
Odpovědět
Profilova fotka
@bbn tak to jste pořídili za super cenu!! Jen to TČ stojí skoro 180 tisíc...
Odpovědět
@bbn omlouvám se bbn, ale vy máte vrt a nepoužíváte jej pro chlazení, ale jen pro topení? Pak se tedy ta má teze o neokonomické variantě ještě násobí. Zcela upřímně - máte velmi kvalitní čerpadlo. Nibe je jeden z nejlepších výrobců vůbec a pokud mám správné info, eviduje pouze minimum reklamací. Ovšem co vrtu se týká, je třeba uvažovat, že ve Skandinávii, odkud Nibe pochází jak společností, tak technologií je zcela jiné podloží (žula téměř ve 100% !!!!). např. v ČR je každý pes jiná ves, tedy všechno možné, navíc v různých vrstvách. Proto už technologie sama o sobě, nemusí tak dobře fungovat. Možná, že neznáte nikoho, komu vyschla studna (asi moc lidí neznáte :D ), ale rozhodně, a nebudete první, se může stát, že vám "vystydne" vrt. To může čerpadlo odstavit např. na 2 i více měsíců a v našich podmínkách je zcela běžný pokles výkonu čerpadla až o 50% do 8-10 let právě postupnýn vychladnutím vrtu. Dalším problémem je možnost vsaku spodní - znečištěné vody, která poškozuje kolektory (to, že tam voda není teď, neznamená, že tam nebude za 3-5-10 let. Ale jsem si jistý, že na toto vše Vás dodavatel upozornil. Netuším, za jakou částku s uvedeným čerpadlem a systémem vytápíte, ale nastíním reálné číslo ze své praxe - rodinný dům bungalov, 120m2 zastavěnné plochy, obálka domu v B (tedy cihla 30 + 15 izolace, 15cm podlahy, 30cm stropy, 3skla okna) - tepelné čerpadlo Daikin 4KW, vzduch/voda, pořizovací náklady (dodávka + montáž a zprovoznění) 125 tis vč. DPH, topí se do podlahového topení a roční náklady pro 3 členou rodinu jsou na vytápění a ohřev TUV mezi 12 - 13500,- Kč.
Odpovědět
@catt82 souhlas a při úvaze hloubení za cca 800 - 1000,- za běžný metr....
Odpovědět
@milrob brouk pytlík - práce všeho druhu? jinými slovy, všechno vím, všechno znám nejlíp a všude jsem byl dvakrát??? asi začínám mít jarní alergii.
Odpovědět
@flakac zadyten a zyrtec ti pomůže. Promiň. Zároveň bych ti rád popřál mnoho úspěchu s totálně předimenzovaným systémem TČ + krbovky s výměníkem (fungovat to samozřejmě bude, ale ty vstupní náklady...). Pokud nemáš něco k věci, prosím bez jízlivých narážek.
Odpovědět
@milrob Díky, tušil jsem, že mi poradíš a kdybych potřeboval nějaký chirurgický zákrok, určitě se na tebe obrátím...
Odpovědět
@bbn Souhlasím s tebou, že se výkon TČ vzduch - voda přeceňuje. Já jej nechci shazovat, určitě má na trhu své místo, ale mám zkušenost ze svého okolí, kdy si jej nechal člověk nainstalovat a půl zimy se mu přesto kouřilo z komína. Když jsem se zeptal proč, tak odpověď zněla, že to TČ jeho dům v mrazech nevyhřeje a dohřívá to elektrika, což je hodně drahé. Řekl bych, že byl dost zklamaný. Naproti tomu mám i kamaráda, který má TČ země-voda a nemůže si to vynachválit. Za celou zimu (nemyslím tuto, ale předchozí) mu patrona na dohřev sepla celkem 2x. Nebudu spekulovat nad tím, zda sousedovo čerpadlo bylo špatně navržené nebo ne, jen popisuji zkušenosti. Osobně, pokud bych měl zvažovat TČ s vrtem, asi bych dlouho přemýšlel, vrt je opravdu drahý, ale vzhledem k tomu, že mám obrovská pozemek a plánuji plošný kolektor, je pro mne TČ země - voda jasnou volbou.
Odpovědět
Profilova fotka
@milrob zadyten a zyrtek jsou jen "pomocné" léky proti symptomům alergie, neřeší ten hlavní problém, od toho jsou úplně jiné léky :-) To jen tak na okraj :-) Mně se strašně líbí, jak se každý odpůrce tč s vrtem ohání tím rizikem spojeným s vrtem, hlavně tedy těmi časovými údaji. Mne by velmi zajímalo, jaké % lidí bydlících v rodinném domě má tč s vrtem a jaké % těchto uživatelů hlásí problémy s vrtem, zvlášť pokud beru v úvahu těch 10 let :-) Pokud vím, tak tepelná čerpadla obecně u nás nemají snad ani tak dlouhou tradici, pro většinu stavitelů je to spíše novinka :-) Tak kde se berou tak ohromující čísla nenávratnosti a poruch? A představte si, mi teda garanci na vrt máme, protože docela dobře víme, co za podloží máme pod sebou. @catt82 asi to bude taky tím, že v době vrtání vrtu jsme se tady na place sešli 4 parcely, tak to byl pro vrtaře dobrý job :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@milrob btw za dobu bydlení (tedy podzim a zima) jsme klimatizaci rozhodně nepotřebovali, takže jsme ji rozhodně nemohli použít. Pokud bychom v budoucnu o klimatizaci uvažovali (nejsme ale zastánci nepřirozeného ochlazování), tak není problém ji na tč zprovoznit, má 3 okruhy, takže se tím dá v budoucnu vytápět i bazén :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?