Je lepší topit elektřinou čí plynem?

Dost lidí jsem dává otázky, co je lepší, zda topit elektřinou (elektrokotel, TČ) či plynem. Je to otázka, na kterou se nedá přsně odpověďět, záleží vždy na mnoha okolnostech. Jelikož již tady máme pravověrné zastánce elektřiny, kteří již přispěli a já vytápím plynem, přidám svoji roční spotřebu. Aby měli případní tazatelé srovnání :) Dům otopná plocha 270m2, přízemí podlahové topení, patro radiátory. Kondenzační kotel, vytápění TUV plynem. Vytápím obytné místnosti na 23 stupňů, koupelny 25 stupňů. garáž 17 stupňů, dílna 20 stupňů. celková roční spotřeba plynu 760m3 včetně TUV. V mém případě to dělalo cca 12 000,--, ale měl jsem plyn poměrně drahý, příští rok to bude o 15% méně. Spotřeba elektřiny (varná deska, trouba, běžné spotřebiče) byla 6500,-- Tarif D02d, tedy plná sazba 24h denně. Tedy suma sumárum 18 500,-- za rok. Snad to tedy ORIENTAČNĚ pomůže některým, kteří se rozhodují mezi plynem a elektřinou, zda má to či ono výhodu, nevýhodu a návratnosti.
Odpovědět
Spotřeba elektřiny ročně 6500,- ??? To mám v bytě 2+1 více a to jsou všechny spotřebiče a elektronika nové (kromě ledničky, ta má 3 roky). Ročně cca 9000,- :-)
Odpovědět
Je kurenie cisto plynom, alebo je aj iny zdroj (kachle) ?
Odpovědět
je důležité míti dobrého dodavatele :) mám silovou elektřinu pod 1,--/kWh
Odpovědět
@pzad čistě plyn, žádné krbové kamna a podobné věci.
Odpovědět
Na tu plochu je to hodne mala spotreba.
Odpovědět
@velman Spotřeba na topení a TUV je malá, asi je dům dobře zateplen. Při této spotřebě bys podle mě mohl klidně topit i elektřinou, měl bys levnější sazbu na vše ostatní 20 hod. denně. Na peníze to neumím odhadnout, ale možná by to bylo i levnější. My teda jen za elektřinu platíme skoro dvojnásobek (kolem 10 tis./rok), dodavatele máme myslím také dobrého (vysoutěženého v aukci), ale asi máme o dost víc spotřebičů. : :-o :-o Topíme také plynem, spotřebu jsme měli 950 m3. Bungalov 230 m2, vytápíme 190 m2, topíme na 22 st., chladná Vysočina. Dohromady plyn + elektřina cca 23 tis./rok.
Odpovědět
na dnešní dobu bych řekl že žádný velký nadstandard. Neměl bych to levnější, platby za jističe by levnější elektřinu vykompenzovali. Spočítal jsem to. A s ohledem na chystané větší rozlišování distribučních poplatků podle jištění to pro lidi topící elektřinou bude ještě dražší. Samotná cena silové elektřiny je dnes minoritní v rámci celkové ceny. Kamarád má dům o 180m2, zateplení skoro stejné a s elektrokotlem platí 23t ročně. Nicméně pokud plyn není v blízkosti, tak topení elektřinou je dnes docela dobrá náhrada plynu či jiných fosilních paliv. Co se týká elektřiny, nemám soustruh, 6 přímotopů a 3 varné konvice jak doporučuje elektrický komfort života podle ČEZu. :) Ale řekl bych, že všechny standardní (lednici, mrazák, televize, indukční sporák, eletrickou troubu, varnou konvici, 4 počítače, 3 routry, AV a jiné capinky.) Je tedy pravda, že televize jede dost sporadicky. Ale co se týká Vysočiny, tak to je opravdu něco. Jezdím do třebíče a v podstatě je to: Sníh, déšť, kombinace obou a ještě občas mlha :)) Byl jsem se tam v létě koupat v mimochodem velmi hezkém koupališti a voda měla na konci července nádherných a osvěžujících 17 stupňů.
Odpovědět
@velman No my ještě myčku a sušičku, dál fitraci k bazénu, čerpadlo v nádrži s dešť. vodou (ale zase neplatíme moc za vodu, na dešťovku máme napojena i WC), kamer. systém včetně zázn. zařízení - ono se to prostě nasčítá. Jinak Vysočina je prostě chladná, navíc jsme na kopci, kde i dost fouká. Ale vodu v bazénu míváme kolem 30 st. :-D :-D , s tím problém nemáme.
Odpovědět
ok, myčku jo, sušku ne. studnu s čerpadlem ano, bazén nikdy. :) Alarm ano, kamery ne. Tohle může udělat ten rozdíl. Vysočina je jednoduše past na teplo a slunce milné osoby. Vždy jim říkam, že tady můžou přežít jen erteple a lidi.
Odpovědět
@velman Elektřina za korunu? Tak to si skoro troufám tvrdit, že by se ti elektřinou vyplatilo i vytápět. Minimálně by se ty náklady rovnaly (elektřina vs. plyn) a po odečtení nákladů za pořízení plynové přípojky by byla elektřina zřejmě ekonomičtější řešení. Ale možná se pletu.
Odpovědět
Profilova fotka
zdravím, právě doma řešíme topení, teď máme staré plynové wafky 4x + krbová kamna - stará na večerní přitápění když je velká zima. Domek máme malý cca 90m2. Budeme dělat nový zděný krb a to bychom chtěli mít jako hlavní topení v pohodě nám vyhřeje celý domek a teď právě řešíme jaké přídavné topení pořídit - chtěli bychom el.přímotopy do obýváku, kuchyně a dvou pokojů + do koupelny žebřík. Co myslíte, co byste v takovém případě doporučovali? Plyn nebo elektřinu? Moc děkuju!
Odpovědět
Mohu se prosím zeptat, jaká je tepelná ztráta objektu a jak velká je obytná plocha ? Dílnu nepředpokládám, že temperujete neustále na 20°C ? Děkuji
Odpovědět
Článek se načítá
@gore plyn byl na pozemku. Přípojka mě stála 600,-- za nový ventil a 2ltr slivovice technikovi za práci :) @petr99 jaká je ztráta nevím, něco jsem měl pro stavební úřad, ale realita byla stejně jinde. Zateploval jsem si to sám. Nicméně žádné velké vymoženosti. Pod střechu a na strop vata, jinak zatepleno polysterenem. Nicméně jsem se snažil to udělat poctivě. Tam je možná ta úspora :))) A potom neméně důležitá věc, vybrat správný kotel. Obytná plocha bez garáže a dílny cca 230m2. V dílně mám nástaveno 19 stupňů, v garáži je cca 15-16 stupňů
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
@velman Vybrat správný kotel, ano to je velice důležité. A umět jej nastavit a regulovat. Mohu se zeptat jak jste jej vybíral, když jste neznal tepelné ztráty? Prozradíte, o jaký kotel se jedná? Jak jej regulujete? Děkuji.
Odpovědět
@machote nějakou představu jsem měl, málokterý standardní moderní barák má větší ztrátu než 10-12kW. Pokud má nejběžnějších 6-9kw ztrátu, tak jich zase tolik na trhu není. Je důležité vybrat kotel s plynulou regulací výkonu. Ještě bych osobně vybral regulaci od siemensu v kotli. Potom záleží, zda bude mít nádrž na TUV přímo v sobě nebo externí zásobník. Když to shrneme - výkonem od 2-3kw do 15kw nemůžeš s největší pravděpodobností pokazit. Samozřejmě teoretickou ztrátu ke stavebnímu povolení mít musíš, takže přibližná představa je taky. A regulace? Žádné velké blbůstky, nemám ani prostorové termostaty v pokojích. Prostě jsem první zimu posunul křivku, aby to vyhovovalo a mám zapnutý ekviterm. Za noc barák schládne max. o dva stupně, Proto není potřeba různé velké nastavování ala přes den teplota 22, v noci 17. Proste se to vypne a do těch 6ti rána to schládne tak na 20. Teploty v podlahovce jsem nastavil odzkoušením podle průtoku jednotlivých větví. V radiátorech jsou termostaty a ty v noci vypne regulace. POkud budeš chtít vychytávky, instaloval jsem danfoss living o 40 různých zařízení a funguje to dobře. Taktéž NEST není vůbec špatný. Ale jak říkám, do normálního domu to považuji za hračky. Velký smysl to má u baráků s větší ztrátou a tam, kde člověk nepobývá přes zimu pravidelně. Z kotlů bez obav Brötje, geminox, viessman, snad i baxi. Záleží také na dostupnosti servisáků, ono kotle se většinou nekazí v létě, ale při největší zátěži :)) Jinak pokud budu vědět, rád poradím :
Odpovědět
@velman Dobrá, toto je můj případ: rekonstruuji 45 let starý dům, nově v přízemí podlahovka + žebřík v koupelně, v patře 1 radiátor. Původní kotle Dakon (tuhá paliva 29 kW + plyn 25 kW). Vyměněna špaletová okna za plastová s trojsklem, palubkové dveře za hliníkové, podlaha zateplena 60 mm polystyrenu, strop 70 mm. TZ mi vycházejí odhadem (pomocí kalkulačky Zelená úsporám) nyní na 17 kW, vytápěná plocha 120 m2. Chtěl bych vyměnit kotel na pevná paliva za kondenzační kotel (dotace). Nevím, zda mi tento nízkoteplotní systém vytopí pokoj v podkroví (je tam hlubší radiátor). Nevím, jak ohřívat TUV? Kotlem s třícestným ventilem? Pak by musel mít vyšší výkon kvůli TUV? Bude třeba (kvůli úspoře plynu) instalovat kromě venkovního čidla i prostorový snímač? Kotel chci doporučit od servisáka, nyní tohoto sháním.
Odpovědět
třeba tenhle kotel i s rezervou. Má v balení ekvitermní čidlo, dá se na něj dotace a je v kombinaci s externím zásobníkem pod kotlem. A plynulou regulaci výkonu. broejte WGB 28H EVO Tady je nějaký prospekt http://www.broetje-topeni.cz/wp-conte... Ale i ostatní značky budou podobně vybaveny.... Co se týká topení v radiátoru, co je hlubší? Je nový, starý? Ten kotel umí topit na 90 stupňů, ale potom jede jako normální kotel, ne jako kondenzační. Největší účinnost mají kondenzační kotle v režimu 40-60 stupňů na výstupu otopné vody. Pokud je radiátor starý, stačí koupit nízkoteplotní radiátor (má větší otopnou plochu a nemusí se topit na tak velkou teplotu. Všechny tyto kotle jsou nachystané na topení do externí bečky. Prostorový termostat se dá dokoupit kdykoliv. Ze začátku bych to moc něřešil.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?