Vytápění bungalo - jaký typ TČ, dimenzace?

Zdravím, prosím zkušenější o radu. Chystáme se stavět bungalov, projekt na míru, půdorys do U. Dneska od projektanta dorazily TZ a PENB s těmito hodnotami: celková TZ 7039W, ztráta prostupem 3550, výměnou vzduchu 3480W. Celková energeticky vztažná plocha 184m2 a plocha obálky 634m2. PENB vyšlo na 96 kWh/m2. Obálka budovy 0,18 W/(m2.K), spotřeba na vytápění 11,6MW/rok na TUV 5,7. A teď hlavní otázka zdroj vytápění, v místě není plyn, takže to padá, kvůli TZ dle mého ne elektrokotel, takže volba tepelné čerpadlo, vytápění bude teplovodní podlahové. Dle projektanta návrh výkonu TČ8 kW, bude sloužit i na ohřev TUV. Pro dané parametry jaký typ tepelného čerpadla by jste preferovali (cena/výkon) je možné jak čerpadlo vzduch-voda i země - voda (pozemek 5000m2)? Předem díky za názory/zkušenosti.
Odpovědět
Pokud ti nevadí rozkopat pozemek a položit kolektor, rozhodně země - voda. Má o cca 30% větší účinnost než vzduch a cenově tam velký rozdíl není (když nepočítám ten kolektor). Také nehrozí, že tebe nebo sousedy budě obtěžovat hluk z venkovní jednotky.
Odpovědět
@s0t0 Z vlastní zkušenosti, pro dům, který má trochu větší ztráty a trochu větší spotřebu na vytápění. TČ země-voda, výkon 8kW je ideál. Myslím, že ve vašem případě by stačilo i 6kW, ale to už by bylo na diskuzi. Já to mám rozšířeno o 600litrovou akumulační nádobu, čerpadlo o to méně cykluje a systém je vyváženější. TUV pořešena samostatným kombinovaným bojlerem, který TČ vytápí prioritně a v případě potřeby (zatím se tak nestalo) lze vodu ohřívat i elektrickou patronou 3,6kW. Mám základní typ, NIBE 1126 řízené ekvitermním čidlem a podlahovku rozdělenou na celkem tři okruhy se samostatnými oběhovými čerpadly. Doporučil bych co největší zemní kolektor, počítejte ale s tím, že jeden okruh se myslím dělá do max. cca 400 metrů (a myslím, že by měl mít minimálně dvojnásobnou délku než je vytápěná plocha.) Mám 2*350 metrů a je to supr. Tyhle zisky už totiž ničím dalším nenahradíte. Topím druhou zimu a i nyní, už spíše na konci sezóny chodí do kolektoru médium cca -1,0 oC a vrací se cca 3,0 oC. Každý barák je jiný, ale moje spotřeba loni, když se nebydlelo, ale přes zimu jsem dodělával vnitřek a pouze topil na cca 18-19 oC byla okolo 14-16kWh na den (občas nářadí, světlo a sprcha). Letošní zima, plný provoz, topená na cca 21,5-22 oC a průměr je okolo 30kWh v zimním období. Cena toho všeho (TČ NIBE, dva kolektory po 350m, akumulačka, bojler, oběhová čerpadla, tři rozvaděče, dvě topná tělesa v garáži, dva žebříky v koupelnách a celá podlahovka o ploše cca 200 m2) yšla na 380 000. Hluk v technické přeci jen nějaký je, ale přes zavřené dveře už to ani není slyšet a venku je dokonalé ticho. Ale myslím, že to za to stálo. Jen trochu lituji, že jsem nezvážil, jestli v létě nevyužít možnost a chladit, prý to tohle čerpadlo nějak umí, ale nevím.
Odpovědět
Mám podobnou zkušenost, jak píše Jiří. Správný výkon TČ navrhne dodavatel. Měl by pokrýt 70 - 90% TZ. Stejně tak i udělali nový projekt podlahového topení. Minulou (první) zimu jsem doladil topnou křivku a průtoky jednotlivých větví a tuto zimu už se o nic nestarám. Jen doporučuji vzít vše od jednoho dodavatele. Tím myslím TČ, podlahovku i kolektor. A má to ještě jednu výhodu - krtek se zahradě vyhýbá velkým obloukem. :-)
Odpovědět
@jiri_1477 Od jakého firmy to máte?
Odpovědět
@cisi_ Žádá velká a známá firma, ale místní řemeslník, pracující jako OSVČ.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@jiri_1477 Můžu se zeptat, od jakého dodavatele jste to brali? Protože nám za 380 000 nabízejí jen samotné TČ... 😞
Odpovědět
@noemi77 No už jsem psal, je to místní OSVČ, který dodává čerpadla. Bagr a kolektor byla samostatná akce (s dopomocí a tedy levnější). Podlahovka pak taky vlastně jen materiál a většina vlastní práce. A co hlavně. Jedná se o cenu z roku 2015-2016. Člověk by čekal, že nové technologie zlevní, ale opak je pravdou a za ty 4-5 let ceny stavebních prací a některého materiálu nehorázně stouply.
Odpovědět
@jiri_1477 No a ten OSVČ to bral přímo od NIBE? To by znamenalo, že má asi lepší ceny, než když to já poptám sama za sebe... Mám samozřejmě v nabídce taky celkem velkou slevu, ale víme, jak to s těmi slevami je.
Odpovědět
@noemi77 Abych pravdu řekl, nezjišťoval jsem to, ale myslím, že jo. Má tady pro ně zastoupení a řeší se přes něj i případné reklamace a opravy. A ty slevy v Čechách jsou kapitola sama pro sebe....docela hnus.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?