Vytápění domu elektrikou nebo plynem?

Profilova fotka
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně Vašich zkušeností s vytápěním domu. Budeme stavět patrový dům o užitné ploše 165m 2 všude bude podlahové topení a v obýváku samostatný krb kdybychom si chtěli pritopit. V projektu máme plynový kotel a teď nás přesvědčují kamarádi abychom udělali elektro kotel. Jaké máte zkušenosti s vytátěním vy? Vychází finančně lépe elektřina či plyn? Moc děkuji za rady.
Odpovědět
Profilova fotka
Tady Vám všichni řeknou že záleží na tepelných ztrátách domu. Bez toho se můžeme jen dohadovat ale k ničemu to nepovede. Obecně se dá říct, že plynové vytápění se vyplatí u starších nezateplených domů, čím menší tepelné ztráty, tím se jeho výhodnost snižuje.
Odpovědět
Profilova fotka
Kamarádi jsou projektanti či znají tepelnou ztrátu domu ? =-) že vědí čím je lepší pro dům který není ani dostavěn lepší topit.... to ti tady nikdo od boku neřekne, nebo řekne, ale nebude to mít žádnou váhu... a pak tato otázka tu byla poleže již několikrát, stačí hledat, ne se pořád dokola ptát.... ;-) Mám si koupit benzínové nebo naftové auto ? :-D
Odpovědět
@petrsv1000 Hybrid :) A tym chcem povedat aj to, ze vyber zdroja vytapania nie je len o financnej stranke, ale aj o pocitovej. Mne plyn nesmie prekrocit prah domu ;) Dle toho som nechal naprojektovat dom. @lenkarejholcova Musis doplnit tepelnu stratu domu. Ak ju este nemas vypocitanu, tak aspon zakladne udaje o stavbe (material, zateplenie, strecha, typ vytapania, lokalita stavby...). Podla toho by to snad slo nejak hodne hrubo odhadnut.
Odpovědět
@deto_oesya Jen ze zvědavosti - proč jsi takový nepřítel topení plynem?
Odpovědět
@aneri53 Plynovy kotol vo mne nevyvolava doveru a pocit bezpecia. Je to zrejme neopodstatnene, ale s tym uz asi nic nenarobim ;)
Odpovědět
@lenkarejholcova pokud se stavba teprve bude projektovat, tak bych snížil ztrátu někam k 2-3kW. Pak bych jako hlavní topný systém použil elektrickou podlahovku doplněnou klimatizační jednotkou aby vyšel PENB. Náklady na provoz minimální, pořízení do 100tis... Jinak jestli na plynu nechcete mermomocí i vařit, tak sním jsou oproti elektrice jen zbytečné starosti. Stejně tak je nesmysl dělat krb jen pro případ "co kdyby".
Odpovědět
@lenkarejholcova jak píše kolega nade mnou.Při TZ do 5kW jednoznačně el.podlahovka a TČ vzduch-vzduch.Plyn bych do baráku vůbec netahal.Mrkni se když tak ke mě do alba.
Odpovědět
@deto_oesya Aha, tak to jo. Já jsem na topení plynem zvyklá, ničím jiným jsme nikdy netopili. Protopíme kolem 1200,- Kč/měs. včetně TUV, elektřinou by to asi bylo víc. Ale zase je levný proud 20 hod. denně na vše, tak nevím, možná by to bylo + - stejné.
Odpovědět
Co by jste doporučily do dřevostavby se ztrátou 3,5kw? Bude komín a krbová kamna mě se libi el.kabely v podlaze. Na dům 92m to mám naceneny na 88 000,- kabely raychem firma storc, teď si tak říkám jestli neudělat podlahovou vodní s el.kotlem dokáže někdo říct o kolik by byl provoz dražší právě s tim el.kotlem a vodní podlahovou?(Teda jestli vůbec) jde mi o to co kdyby jednou....přechod třeba na jiný zdroj ale je tak to "kdyby"
Odpovědět
@kubasoff já mám kabely.Cenu máš tedy o 35t vyšší,než mám já za 102m2.Mám ale fenixe.Já bych ti radil určitě kabely.Regulace a komfort obsluhy určitě lepší.Jiný zdroj vytápění jaký?Do takhle úsporného domu o malé podlahové ploše je TČ nesmyslná investice.
Odpovědět
Mám také dotaz, dřevostavba s obytným podkrovím. Celkem 120 m2. šetříme každou korunu, i přesto stavíme na klíč. Firma nabízí v ceně na klíč - podlahové El. topení, rohož pouze koupelna+předsíň 20.000,- elektrické přímotopy hybridní s infrazarenim 40.000,- a krbová kamna + komín. Komín je za 20.000,- kamna neuvedli. Takhle to stojí v rozpočtu. Můj dotaz zní, jsou ceny cca adekvátní takhle od boku? A jak byste řešili vytápění takového domu? Přítel by koupil kr. vložku,že prý vytopi i patro. Příp.ty přímotopy. Já tvrdím, že přímotop je drahý a dřevo neprakticky. Mělo by to být energeticky v B. Ale firma má nešťastný zvyk vše okecavat, tak se toho bojím. Už jsme zadlužení, ale smlouvu jsme ještě nepodepsali. Jsme mladý pár, ukrojili jsme hold velké sousto. Šlo by zkusit dotace? Už se to tu rozebírá horem dolem, ale musím se ptát znovu.. Moc děkuji za reakce :-)
Odpovědět
@kubasoff: Provoz by vyšel skoro stejně, v obou případech je zdrojem elektřina, elektrické kabely jsou s náběhem rychlejší, teplovodní má zase tu výhodu, že můžete elektrokotel vyměnit za plyn, tepelné čerpadlo, či přes akumulačku připojit na krbová kamna, která jsou ale imho v domě se ztrátou 3,5kW naprostou šíleností. I ty nejvíc pro pasivní krbovky nejdou pod 2kW , což je dolní hranice výkonu, se ztrátou jakou máte je využijete jen v opravdu tuhých mrazech a jinak budete místnost hodně přetápět a nebo vymýšlet řešení, jak teplovzduch prohnat do celého domu. Zkušenosti lidí hovoří o tom, že to zapnou jednou na vánoce pro efekt a k tomu musí otevřít okno. Do tak úsporné stavby, která navíc asi nebude oplývat vysokou akumulací jsou krbovky bez teplovodního okruhu blbost, s teplovodním s co největším poměrem přenosu tepla do vody oproti sálání lze uvažovat, ale to zase máte akumulačku, čerpadla, dochlazovací smyčky..
Odpovědět
Článek se načítá
@bara2323 Chtějte přesný položkový rozpočet s přesným konkretizováním typů a m2. Jinak těžko říct takhle obecně. Nevím jaké máte tepelné ztráty, informace, že je to v B moc nepomůže, takže vytápění netuším, ale předpokládám, že s tak malou podlahovou plochou to nemusí být nic velkého. Krbová vložka vytopí cokoliv, je s ní ale spíš problém jí zabránit, aby všechno přetopila, zvlášť montovanou dřevostavbu bez větší akumulace. Pouvažoval bych spíše o nějaké klimatizaci, v létě chladí, v zimě topí, výkon si regulujete jak chcete..
Odpovědět
@rimmer byl to zatím takovej napad vymyslím kombinace dokud to jde zatím sem víc nakloněn kabelům,ktem krbovkam měli.by byl v největší cca 35m místnosti směrované doprostřed domu pokud bych se rozhodl nemít komín a kamna co mít jako další zdroj tepla? Bylo mi řečeno ze jen s el. podlahovkou to neprojde tak nevim
Odpovědět
@kubasoff. pokud teprve vymyslite, tak zvažte ještě variantu topení vzduchem. Srazit spotřebu pod 3kw a pak jen do rozvodu rekuperace osadit jen topnou spiralu nebo výměník klimatizace. Nic víc není potřeba a bez problémů to zvládá vytopit. Mě tato sranda včetně rekuperace, rozvodů, klima jednotky 3,5kw přišla v materiálu na cca 50tis ( práce by byla tak 20tis) a mám tak vyřešené topení, chlazení, větrání...
Odpovědět
Profilova fotka
koukám tazatelka už se znovu neozvala tak asi nemá smysl dál psat -)) při malých tepelných ztrátách elektřina, pak už plyn apod.
Odpovědět
Nene, ozývám :))) předchozí reakci jsem si nevztahla na sebe. Ještě nevím kolik bude ztráta. Bojím se, že budou přímotopy drahý. :( A máte zkušenosti s krbovou vložkou? Děkuji
Odpovědět
reakce je níže :)
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Zdravím. Chci se zeptat na tu rekuperaci,klima jednotku jakou máš? A kdo ti ji montoval atd.Děkuji za odpověď.
Odpovědět
@simonides Rekuperaci mám Aera DC 280 a klima je Kasai ECO 3,5kW invertor. Montáž jsem si dělal já.
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy Omlouvám se že píši až ted, ale už máme rozhodnuto....podle tepelných ztrát atd jsme se rozhodli pro vytápění elektrikou
Odpovědět
Profilova fotka
Jaké máte tepelné ztráty a čím přesně budete tedy vytápět? Mám ten samý dům a elektrokotlem bych ho vytápět nechtel...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?