Vytápění domu tepelným čerpadlem + krbem, jste spokojeni?

Ahojky střecháčci :-). Prosím Vás má tu někdo, kdo má doma tepelné čerpadlo a přitápí si popřípadě i krbem? Jak jste s teplem spokojeni?
Odpovědět
1
2
@petrazakova7 přidávám se k tazatelce...plánujeme TČ a teplovodní krbovou vložku...
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Mají rodiče od firmy SYNYTop a jsou spokojení. Přitápí jen hodně zřídka.
Odpovědět
Profilova fotka
my nakonec zazdili díry pro komín ve zdi a krb nepořídili. původně jsme taky plánoavali. ale náš soused, který TČ vlastní, nám potvrdil, že krb u nich hoří cca 3xročně a to v čase vánoc pro atmosféru :D takže v nás zvítězila lenost a nebudeme muset shánět dřevo apod. navíc jsme neinvestovali x desítek tisíc do komína, dalších sto tisíc do krbu apod. zato to nestojí, TČ topí tak dobře, že není třeba dotápět. ale je mi jasné, že toto může každý vidět jinak
Odpovědět
Za mě krb (teda konkrétně krbová vložka) jen na atmosféru, párkrát za zimu, případně v ultra mrazech "pomůže" tepelnému čerpadlu, které jede na bivalenci (přitápí elektropatronou) .. Čistě z ekonomického hlediska je krb nesmysl (komplet to vyjde určitě na 100tis) , ale věcí se pořizují i pro radost. Krb s vodním tepelným výměníkem má smysl jen když se v něm topí víceméně denně, takže to dává smysl jen pro ty, kteří se v dětství toužili státi topičem ... nebo mají dřevo zadarmo. Nic komfortního.
Odpovědět
Taky sme mněli v plánu k TČ i krb s teplovodním výměníkem ale po cenový nabídce sme krb zavrhli a sem zato hodně rád.Jak se znám topili by sme v něm len svátečně a za ty desítky tisíc to nestojí.Práce navíc,bordel a i samotné skloubení by bylo obtížnejší.A finanční zisk žádnej.
Odpovědět
Já mám jen strach, že kdybychom si dali jen to TČ, že nám bude zima. Maximalní teplota může být nastavena max. 22°C. A to je pro mne málo :-D :-D. Ale tak člověk si zvykne na cokoliv. Každopádně kdyby byla vyplá dlouhodobě elektrika - přes léto, to až tak nevadí, ale co přes zimu, tak si myslím, že to má člověk pojištěné tím krbem. Děkuji Vám za Vaše názory :-) :-).
Odpovědět
Pokud nejste krboví fandové a znáte tuhle romantiku jen z filmů, tak si ho nepořizujte. Přitopit se dá i jinak.
Odpovědět
@petrazakova7 my budeme mít TČ i krbovou vložku, ale bez výměníku, jenom s rozvodem vzduchu do dvou místností nad krbem... spousta lidí říká že je to k ničemu a moc peněz navíc, ale my ho chtěli tak si ho pořídíme. i za cenu toho že v něm zatopíme 5x v roce, dřevo máme tak to nás netrápí... třeba dneska už bych ho brala, venku hrozná zima :)
Odpovědět
@petrazakova7 Zdravím. Po dlouhém zvažování jsme se rozhodli jen pro tepelné čerpadlo se záložní el. patronou. Budeme mít radiátory s tepelným spádem 50/42°C. Samozřejmě z rodiny hned přišli otázky, co když vypnou elektriku, to zmrznete, neuvaříte, neposvítíte. Pantáta, že co je to za barák bez komína, bez krbu a musíte mít nějakou zálohu pro topení. Na to jsem samozřejmě myslel a záloha bude přes benzínovou elektrocentrálou. Chtěl bych tím zálohovat TČ, určité okruhy osvětlení a zásuvek. http://www.honda-elektrocentraly.cz/t...
Odpovědět
@petrazakova7 Hlavne nech Vám to navrhnú primerane k tepelnej strate domu. Ak ju znížite na minimum, môžete mať len krbové kachle (oproti krbu sú o dosť lacnejšie) a elektrokotol (tiež neporovnateľne lacnejšie než TČ). My napríklad nemáme ani krb, kachle či TČ, len el. kúrenie - stálo to 33 000 Kč a ročne protopíme 4500 Kč. Tepelný komfort je super.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrazakova7 tvůj poslední příspěvek mně dost zaujal... jsem zvědavá jaké to máte vyhlédnuté čerpadlo když je max teplota místnosti 22C ... my máme TČ a můžeme si nastavit teplotu jakou chceme, navíc to hřeje i teplnou vodu .... máme toto a fakt v poho... http://www.cerpadlaavrty.cz/tepelna-c... navíc jak někdo straší že co když se vypne elektřina... tak ten kdo topí plynem taky nic neudělá jak není elektrika má smůlu. ale elektřina nejde jen x krát v roce a to většinou nachvilku, max na pár hodin a to v zatepleném RD teplota v místnostech vůbec nestihne klesnout.
Odpovědět
Článek se načítá
@petrazakova7 to je blbost,ja sem to jednou trochu vohulil a v baraku bylo snad 40 stupnu(s nadsázkou),to se tam nedalo vydržet hotová sauna.22 stupnu... to se vam snaží prodat snad nejakou klimatizaci upravenou na TČ.Když čerpadlo tak ověřené značky.
Odpovědět
Ty kokos, fááákt? Máme to právě přes kamaráda domluvené.... V tom případě hned, jak přijede manžel domů, tak mu tyto příspěvky ukážu. Jsem Vám vděčná za Vaše názory :-) :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrazakova7 jako náš soused má stejné TČ jako my a má nastavenou "trenkovou teplotu" v místnosti 25C - chodí v zimě doma jen v trenýrkách :), my máme "tričkovou" máme nastaveno 23C - chodíme v triku :) jako každopádně si to prověřte, protože by nemělo být žádné omezení v tom, kolik stupnů si můžete v místnosti nastavit... jediné omezení může být v teplotě, která může procházet trubkama pod podlahou... ale nevím přesně kolik je max... každopádně to je oproti radiátorům klasickým tzv. nízkoteplotní systém
Odpovědět
@ovp21 To je právě náš případ. Budeme mít všude podlahové vytápění a to je právě omezeno na těch 22 °C. Nejspíš jsem to tu špatně popsala. Ale vůbec se v tomto nevyznám. Tak sháním co nejvíce informací. :-) :-)
Odpovědět
To mi spíš přijde jako obecně deklarovaná ideální teplota podlahy (22°C) , ale můžete s ní jít nahoru, tuším až ke 30°C, kdy topná voda v podlahovém vytápění by neměla překročit tuším 40°C.
Odpovědět
@specnaz84 Ano, prý se dá jít i výš s teplotou. Jeden známý to tak udělal a pak doplácel tisíce korun za ten rok. Musíme se ještě poptat, ale čas už žene ... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme TČ a krbovou vložku na případné přitápění. Jsme velmi spokojeni :-)
Odpovědět
Ono každý dům je jiný. Začíná to u tepelných ztrát, nastavení vnitřní teploty (každý má jinou teplotní pohodu). Ono obecně u podlahového topení je úspornější temperovat dům, protože náhlé vytopení místnosti je v řádech hodin. Ono prostě nejde dát univerzální návod, že když to uděláte tak a tak, tak budete platit tolik a tolik, protože jak jsem psal, každý dům je individuální. Moje rozhodnutí vyplynulo z toho, že nechci být otrokem pevných paliv, viděl jsem to u mých rodičů (uhlí), vidím to u rodičů manželky s krbem - sehnat dřevo a vždy bude nějaký ten bordel od dřeva z přenosu ke krbu. To jsou naše důvody. Ještě dodatek, většina známých co mají krb jako dodatečné přitápění k hlavnímu topnému systému, tak ve starých domech (bez zateplení, stará okna atd.) v něm topí, protože úspora je značná, ale ostatní co mají novostavby, to mají jako nevyužitý doplněk domu, protože úspora je mizivá :)
Odpovědět
@evelynka25 a máte též všude podlahové vytápění??? :-) :-)
Odpovědět
@specnaz84 Kurník, vy jste jiný profík :-). Úplně se v tom vyznáte, máte spousty informací sehnaných :-). A to je bezva. Chtěla jsem ještě dodat, ač máme novostavbu, tak zateplovat prý nebudeme....
Odpovědět
Profilova fotka
@petrazakova7 Dole podlahovku, nahoře radiátory, ale ty jsou skoro pořád vypnuté. podlahovku nahoře jen v koupelně a na WC. Krbová vložka stejně ale vytopí jak obytné přízemí tak i pokoje v patře. A to nemáme nikal rozvedené průduchy. Teplo stoupá otevřeným schodištěm do patra.
Odpovědět
Nejsem profík, ale jelikož stavím svépomocí s rodinou, tak pořád někde sháním informace, a hlavně vyzvídám od profíků. Nevím jestli to mám brát jako srandu nebo urážku, ale to je jedno. 8-)
Odpovědět
@specnaz84 Doufám, že jsem Vás nijak neurazila :-(.... Já to myslela jen v dobrém smyslu. My též stavíme své pomoci a taky si sháníme co nejvíc informací. A jsem ráda za takovou stránku jako je: modrastrecha, že si tu lidé můžou radit a předávat další informace. Proto říkám, že jste šikovný :-) :-)
Odpovědět
@evelynka25 Jak to tak čtu, tak to budeme mít naprosto stejně. Jen s tím rozdílem, že budeme mít nahoře všude podlahovku. Takže myslíte, že se nemusím obavát, že by mi byla zima,ju?? :-) :-)
Odpovědět
A co se týká hlučnosti TČ? Stěžují si vaší sousedé? Potkala jsem se i s lidma, co mají TČ a kvůli hluku nevychází se svými sousedy...
Odpovědět
Profilova fotka
@petrazakova7 Já myslím, že ne ;-)
Odpovědět
@petrazakova7 To blbosť, že pri TČ môžete mať v dome len 22°C. Môžete mať, koľko chcete. Obmedzenie teplôt platí pre vodu, ktorou sa topí - kvôli čo najväčšiemu topnému faktoru = zisku TČ. Ale táto teplota je oveľa vyššia. Kľudne 30-35°C môže ísť do podlahovky. Treba to len vypočítať vzhľadom na tep. stratu domu. Všetko je to celé o správnom návrhu. Znížiť straty tepla na minimum a k takto poriadne izolovanému domu "ušiť" vytápěcí systém.
Odpovědět
@petrazakova7 V pohodě. ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?