Vytápění elektrickými kabely vs. elektrický/plynový kotel s teplovodní podlahovkou

Prosím o názory a zkušenosti.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
stokrát probírané téma na tomto webu... na jakoukoliv odpověď jste zadal(a) málo informací, vlastně žádné...
Odpovědět
Teplovodni podlahovka je kombinovatelna s akymkolvek zdrojom (aj do buducna) a elektricka zial iba na elektriku a tym nemoznost reagovat na pripadne zmeny zdroja.
Odpovědět
@2masoni Informace zatím žádné nemám, spíš je sháním. Jsme ve fázi řešení projektu domu a domlouváme se a plánujeme vše potřebné včetně vytápění domu. Jediná informace je to, že dům bude bungalov a bude mít cca 160 až 180m2.
Odpovědět
Na teplovodní podlahovku se dá sice v budoucnu napojit jiný zdroj což je častá argumentace a není vyloženě špatná. Ale na druhou stranu je to velmi hra s čísly. ...a taky málo kdo tu změnu v budoucnu doopravdy udělá. Kabely v průměrném domě vyjdou o proti podlahovce cca o 100 tis levněji. Tudíž teplovodní podlahovka s el.kotlem vyjde dráže o těch cca 100 tis. V budoucnu když by nějakým zázrakem klesla cena TČ (dnes se TČ vyplatí doopravdy jen u hodně velkých a nebo extrémě členitých domů) dejme tomu o 100 tis, tak pořád vás to tep.čerpadlo vyjde na cca 150 tis. Takže následnou změnu už jste oproti kabelum o 250 tisíc Kč více. A samozřejmě i když budete mít čerpadlo stále budete něco platit za topení.(dejme tomu 7 až 10 tis ročně). Za těch 250 tisíc budete v domě s kabelama topit minimálně cca 10 let! Návratnost (nereálnou) v tomto přípaě ani nemá cenu počítat vzhledem k tomu jak je to nevýhodné. A zásadní věc co lidé všeobecně nepočítají je hypotéka. Vemete si kvůli té podlahovce o těch 100 tis větší hypotéku. Takže když se za dejme tomu později rozhodnete u teplovodní podlahovky pro změnu na čerpadlo(za hotové peníze) tak vás to pořízení podlahovky nestálo jen těch 100 tis, ale celkově třeba na 160 tisíc. (dle úrokové sazby a délky hypotéky) A to tedy opět ovlivňuje ty čísla co píši výše. Jinými slovy to ještě více zvýhodňuje el.kabely. Všeobecně lidé často u výpočtů-kalkulací vytápění neuvažují hypotéku což je celkem zásadní věc. Pokud chcete u různých alternativních zdrojů vytápění počítat provozní úspory, tak musítepočítat na druhé straně i vstupní náklady každý rok jakoby navyšované díky úrokum v hypotéce.
Odpovědět
@cechylucy najdi si vlákna,kde se to rozebírá."lotrando"cz to popsal správně.rozhodující jsou TZ.tím se začíná.jinak o tom píšu taky v jiných vláknech.
Odpovědět
Profilova fotka
@lotrandocz Tak ony nejsou TČ jen za 250 a více tisíc, že. Ovšem jinak souhlasím. Každopádně je nutné znát více podrobností, minimálně TZ domu a pak se lze bavit o tom, co je výhodnější, nebo co se vyplatí.
Odpovědět
@lagys Děkuji už vyhledávám :) A TZ se ovlivňují především čím? Jsem lajk a moc tomu nerozumím...je lepší dům tedy zateplovat polystyrenem nebo je lepší dat 45 nebo 50 cihlu bez zateplení? A okna dvojita nebo musí být trojita?
Odpovědět
@cechylucy Určitě bych kvůli lepšímu řešení tepelných mostů a i kvůli ceně volil užší zdivo (ideálně 300 mm) a to dodatečně zatepelil. Okna bych volil s trojskly. Cenový rozdíl u nich už není takovýc jako dříve, ale hlavně se snižuje pravděpodobnost rosení oken (zvlášť u podlahovky). Tepelné ztráty domu ovliňují tepelné vlastnosti konstrukcí (podlaha, strop, stěny okna ...prostě obálka budovy) a pak také tvar domu. Čím více je dům členitější tím pak vychází ztráty větší.
Odpovědět
@cechylucy já mám dřevostavbu a TZ 3,7.se zdivem ti neporadím,ale všeobecně dát víc polysťáku a kvalitní okna(trojskla a širší profil)
Odpovědět
Je nutné si dát pozor na to, že na dům vytápěný pouze elektro ohřevem, není možné v dnešní době získat stavební povolení.
Odpovědět
@lotrandocz Krásný rozbor, ale jaksi jste zapomněl započítat náklady na komín a krb či kamna, taktéž na tu hypotéku... :-)
Odpovědět
@dawerius ono stačí mít v projektu krbovky a nechat postavit komín a kolaudace je pak ok,ale jak jsem psal jinde.ono jen tak vyhodit 20t za komín a pak ho nevyužít,tak jsem šel radši do klimy.to už schválej a po zkušenostech z letošní zimy je topení klimou super a jednotka,která vytopí bungalov se dá pořídit za 30t
Odpovědět
Článek se načítá
@lopp Nezapomněl. Tak komín beru že lidé chtějí tak jako tak. Ale i tak(při započítání komína) se prostě tepelné čerpadlo nevyplatí. Ale hlavně pokud se podíváte tak základní otázka, respketive moje odpověď se týkala rozdílu mezi teplvodoní podlahovkou (s el.kotlem) a podl.el.kabely. Dále samo o sobě mě právě njevíc vadí nastavení průkazu boduvy kde z nějakého pro mě divného důvodu je zvýhodňováno topení na tuhá paliva oproti el.energii. V dnešních dobře zateplených domech, kompaktního tvaru a velikosti je elektřina prostě nejekonomičtější volba. Samozřejmě jsou i domy kde je lepší plyn nebo čerpadlo, ale to už jsou celkem větší a nebo členitější domy.
Odpovědět
@dawerius Takže když zvolíme podlahové teplovodni topení s eletrokotlem plus krb nedostaneme stavební povolení? Blbost ne?
Odpovědět
@cechylucy Právě že s komínem už ano.
Odpovědět
@lotrandocz Samozřejmě jsem nemyslel TČ, ale jiný zdroj než elektrické kabely. Ale vím jak to je, jako stavitel je pro vás ideální dům neprodražovat, zákazník u nás prostě má rád nízkou cenu :-) Mimochodem komín nestačí, patří k tomu i kamna či krb, to že to projde kolaudací je jen na úředníkovi. Nemluvě o tom, že topení jen na elektriku má i jednu nevýhodu a to, že když nejde proud, tak jste víte kde... A že se to nestává? Nedávno to řešila známá ve vile v Průhonicích u Prahy, prostě blbě spadnul strom a nemít krb, tak ji doma zmrznou děti... :-)
Odpovědět
@lotrandocz no 100 tisíc za namotání teplovodní podlahovky, to už není průměrný dům, ale velký dům. @lopp tak na elektriku je dneska všechno a v dobře zatepleném domku nebude topení to, co by mě nejvíc trápilo.
Odpovědět
@r4d3k74 Ovšem, až vám nepůjde elektrika v minus 10 3 dny, tak vás můžu ubezpečit, že to co vás bude zajímat je hlavně topení...
Odpovědět
@lopp Není to o nízké ceně. Je to tom nevyhzovat zbytečně peníze. Takovéto "nechci slevu zadarmo". Znovu opakuji, prvotně jsem řešil teplovodní podlahovku s el.kotlem a el.podl.kabely. Možná mě špatně chápete, já nejsem odpůrcem krbovek a nebo krbu. To ni náhdou. Ale spše řikám to brát jak sám píšete jako takovou zálohu a nebo pro udělání si občas atmosféry a ne to dělat jako hlavní zdroj vytápění. Mě se jen prostě nelíbí to že z pohledu průkazu (tedy státu) je ekoligičtější mít jako hlavní zdroj zdroj na tuhá paliva než zdroj na el.energie. A jen pro upřesnění krobě jenoduchých základních krbovek už dnes potřebujete aby šel proud na všechny další zdrojě. (tuhá paliva s výměníkem, plyn.kotel, a samozřejmě i TČ.
Odpovědět
@r4d3k74 Já také nepíšu že je to jenom o namotání trubek do podlahovky. Beru to komplexně. Tedy trubky, podlahový rozvaděč, více anhdyridu, kotel + případně el.regulaci. Pak už teplovodní podlahovka vyjde o cca 100 tisíc více než el.kabely (také s termostaty) i na domě 100 m2.
Odpovědět
@lopp jedny pohody a pohoda :). Ale nijak nezpochybňuju, že někdo může chtít komín a krb třeba jen pro radost.
Odpovědět
@lotrandocz možná to vidím hodně optimisticky, ale elektrokotel, podlahovka 410 m (107 m2 podlahové plochy), rozvaděč a podlahy chci betonové. To bych ty kabely musel sehnat zadarmo aby byl rozdíl 100.000,-Kč.
Odpovědět
@r4d3k74 Asi to máte hodně dobře zateplené, takto odvoka mi přijde jinak jen 410 bm trubek relativně málo. Ale možné to asi je. Myslím že to vidíte doopravdy hodně optimisticky. ... tam ten rozdíl 100 tis prostě může být. Samozřejmě uvažuji při dodávce dodavatelsky a ne svépomocí a také to uvažuji včetně DPH.(které se na materiálu platí normálni i u svépomící při nákupu a to dokonce vyšší sazbou. A také u toho topení uvažuji el.regulaci jednolivých místností(okruhů). ...jen to samo o sobě může vyjít na 40 tisíc a více. Ale samozřejěm záleží na počtu místností a okruhů. I kdyby tam nebyl ten rozdíl 100 tisíc ale jen několik desítek tisíc tak se to moc nevyplatí. Ale samozřejmě to zde nemyslim aby jsme se zde o tom dohadovali :), každý na to má nějaký názor a mluvím jen ze svých mnohých zkušeností. Jen sem zde chtěl odpovědět na původní dotaz. Nic víc :)
Odpovědět
@lotrandocz TZ 3,5 kW. Rozteče 225, v koupelně 150. V TM a špajzce bez podlahovky. Zapomněl jsem na topení v TM, zde bude asi jen nějaký přímotop pro případ velkých mrazů. O nějaké regulaci každé z místností neuvažuji, asi ani nejde v malém zatepleném domku udržet nějaké rozdílné teploty a navíc ta setrvačnost podlahovky. Já se také nechci dohadovat a vůbec proti kabelům nic nemám, dokonce jsem nad nimi i uvažoval, ale protože věřím, že s koncem dotací dojde i na zlevnění TČ a začne být i při těchto TZ návratné, tak dám teplovodku.. Navíc nechci komín, takže projekt buď TČ do vody nebo elektrika a k tomu klimačka.
Odpovědět
@lotrandocz OK, to jsem chtěla slyšet, krb bude určitě.
Odpovědět
@r4d3k74 Souhlasím že u té teplovodní podlahovky a i trochu všeobecně nemá moc smysl dělat el.regulaci. Ale u kabelů ta regulace je defakto vždy a proto sem ji chtěl zahrnout do srovnání. A také tam ta regulace je výrazně levnější (a o malinko tam dává i více smysl). Bylo by dobré kdyby tep.čerpadla zlevnila, ale to by doopravdy musela velmi výrazně a také vzhledem k tomu aby to dávalo smysl (ta investice do teplovodní podlahovky) tak aby TČ zlevnilo co nejdříve. Čím to bude později, tím více může být investice do teplovodní podlahovky zbytečná. Dneska je samozřejmě více variant jak dům celkově řešit a to i tak aby vyšel průkaz budovy(dostal jste stavební povolení). Dobrá rekuperace. Nebo základní(jednoduchá) rekuperace a ktomu jednosplitová klimatizace(tedy o něco hroší tep.čerpadlo) na chodbě, která krom přitápění(spíše jen na papíře) může i prostor částečně v létě reálně chladit. Tam se můžete dotat s obojím co celkové ceny kolem 50 tis (tedy jen o něco více než komín) a průkaz by měl vyjít. ...+ je zde určitě přidaná hodnota. (částečně rekuperace + možnost v létě dům ochladit). Ale tato problematika je doopravdy velmi komplikovaná a také se všeobecně jeden nějaký závěr nedá automaticky aplikovat na všechny domy (a to kvůli velikosti tep.ztrát a také proto že každý člověk může mít jiné preference). Bohužel nezávislých názorů najdete jin minimum. ...výrobci vychvalují jenom svoje a lidé zase vždy vychvalují to svoje řešení co mají doma jako že je co nejlepší. A spousta internetových diskuzí tomu taky nepřidává :))))
Odpovědět
@lotrandocz @r4d3k74 u mě byl rozdíl mezi teplovodní podlahovkou a kabely 30t na 100m2
Odpovědět
Zdravím. Necháváme si stavět dřevostavbu o velikosti kolem 100m obytné plochy. Stále stojím před otázkou jaké použít topení. Tepelné čerpadlo a plyn jsme už jednoznačně vyřadil, ty jsou mimo hru kvůli financím a jejich příliš dlouhé návratnosti. Zbývá elektro podlahové vytápění nebo teplovodní podlahové vytápění. Elektrické podlahové topení je ve standardním vybavení u firmy u které chci stavět dům na klíč, dům bude mít tepelné ztráty do 5KW. Pokud nebudu chtít vytápění elektřinou ale zvolím teplovodní, tak si za tento nadstandart připlatím cca 70 000Kč. A co teď? Elektriku nebo teplou vodu v podlaze? Řešil někdo z Vás podobné dilema a jak se nakonec rozhodl. Byla to dobrá volba která se vyplatila? Mimo jiné, v domě určitě budeme mít i krbovou vložku na přitápění i na pohodu. Předem děkuji za reakce.
Odpovědět
@jirimachacek ano byla to dobrá volba a vyplatila se.více tady nebo v jiných vláknech.
Odpovědět
@lagys rozumím dobře, že se vám vyplatilo teplovodní podlahové vytápění? Četl jsem více vláken, ale často tam není závěr proč to ano nebo ne, o jaký dům šlo (cihla, dřevostavba, jaké má jejich dům tep.ztráty ) apod. Zaznamenal jsem spíše tápání jako je tomu v mém případě :-) ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?