Vytápění - kolik zdrojů, možná výměna?

Zdravím. Prosím vás o radu, zkušenosti ohledně vytápění. Zajímalo by mě, zda lze nahradit kamna, která vytápí pouze technickou místnost kotlem na dřevo, který by vytápěl celý dům stejně jako plynový kotel. Jde mi o dva zdroje vytápění a úsporu oproti topení pouze plynem. Vyplatí se mít více zdrojů vytápění? Ponechali byste pouze plynové? Děkuji za komentáře. K objektu: jedná se o starší (cca 80 let) dům po částečné rekonstrukci. V místnosti (oddělná zdí od zbytku domu, vchod z venku), která je větších rozměrů sloužící jako technická místnost a dílna, se nachází plynový kotel a kamna. Plynový kotel vytápí obytné místnosti: přízemí - podlahové topení plus radiátor (v koupelně) a 1. patro (radiátory). Jsou zde eurookna, dům nezateplený, šířka obvodových zdí cca 60 cm, užitná plocha cca 180 m2. Dle dokumentace k domu je tepelná ztráta cca 13 kW.
Odpovědět
@melounek8 Jestli není problém sehnat dřevo a nechat ho min. 2 roky schnou tak pořiďte zplynovací kotel na dřevo zjistěte si jak je na tom váš komín s tahem aby byl pro daný kotel dostačující. Doporučuji kotel s větší násypkou. A pozor asi každý kotel pro ruční přikládání musí být připojený přes AN patřičné velikosti. Je potřeba mít na to prostor.
Odpovědět
@wpavel kotle by měly být propojeny s AN, to ano ale záleží, jak to nesmyslně ekologicky vychází, pokud to vyjde bez AN, vůbec bych neřešil
Odpovědět
@vladimir_sacha V každém návodu kotle je napsáno jestli je nutné použít AN. Plynový kotel by nenahříval AN.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?