Vytápění RD elektrokotlem + voda , kabely nebo rekuperace?

Zdravím, konečně se nám s přítelkyní plní sny a chceme se zeptat jestli někdo má zkušenosti s variantama vytápění které jsme našli a chtěli. Máme bungalow s energetickým štítkem B Varianta 1. přes podlahové vytápění tažené kabelem + elektrokotel + krbová vložka Varianta 2. přes podlahové vodní vytápění + elektrokotel + možnost vytápění vodu v podlaze krbovou vložkou s výměníkem Varianta 3. přes horkovzdušnou rekuperaci která bude jak vytápět tak čistit i popřípadě chladit v létě. Jedná se nám jak je velká pořizovací cena, prvozní cena a co je prakticky s těchto variant asi nejlepší řešení. Do domu by jsme mohli máme na hranici plyn ale nechceme. Měli jsme naprojektováno TČ ale s toho jsem nakonec ustoupil z důvodu pořizovací ceny a výdrží čerpadla s nulovou návratností. Má někdo s tímhle zkušenosti? Dokáže nám někdo poradit? Když jsme včera byli u firmy co montuje rekuperaci tak nám nebylo sice řečeno na přímo ale že by to nedopuručovali jako hlavní zdroj vytápění. Děkujume moc za všechny komenty a postřehy.
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenna Ahoj, podle mne rekuperaci nic moc nevytopis. My ted stavime bunglow, a budeme mit bojler na ohrev vody a podlahovku - elektricke kabely + krb - takze Tvoje varianta 1 krb s vymenikem jsme take zvazovali, ale nakonec jsme do toho nesli - pomerne draha samotna vlozka, pokud to chces do podlahovky, musis mit akumulacni nadrz a plno kurvitek v regulaci :-), zalezi, jak moc chces topit v krbu - my mame radi ohen, takze to bude nejspis denne. a pokud natopis akumulacni nadrz, uz nemuzes zatopit v krbu,abys to neuvaril. Navic akumulacni nadrz zabere take nejake misto. oproti tomu elektricke kabely - jednoduche, termostat v kazde mistnosti, na porizeni cena taky OK. Pokud budes mit zajem, napis na zenevan@centrum.cz nebo si muzeme zavolat. rad se podelim o zkusenosti
Odpovědět
Já dřevostavbu bungalov.TZ 3,7 Kw.Vytápění el.rohožemi od fenixu.Jako pomocné vytápění kvůli energ.štítku TČ vzduch-vzduch.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
@zeneva Jakou máte, prosím, vytápěnou plochu a TZ objektu? Díky.
Odpovědět
při TZ do 4 kW topení elektřinou výhodné nad 4,0 kW topení elektřinou sebevražda
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened ahoj mame 98 m2 podlahovou plochu, nevytapime pouze spajz - cca 3 m2, TZ objektu máme tuším 3,7 podle vypoctu, ale do stropu jsme dali nakonec ne 200mm vaty, ale 440mm a do podlahy misto 130 180 mm polystyrenu. takze tepelne ztraty jeste o neco mene je to bungalow, Ytong 375 + 120 polystyren, 3 skla Elektriky dle odhadu spotrebujeme vcetne tarifu za jistic cca 3-3,5 tis měsíčně. Jedná se o prosinec, leden a unor. Topime i drevem - vecerni pohoda u krbu, ted jsme nakoupili LED zarovky. Tak uvidime.
Odpovědět
Profilova fotka
@rebut Takto explicitně jsem to dosud nikde nečetl. Teprve plánujeme stavět, nízkoenergetický bungalov, vytápěná plocha cca 170m2, TZ objektu dle projektanta 8kW, reálně budou menší, posílíme izolaci. Zvažujeme podlahové vytápění elektrikou nebo teplovodní a docela jsem se přikláněl k té elektrice. Samozřejmě ještě musíme vše řádně propočítat, ale mám tedy očekávat, že elektřina bude skutečně "sebevražda"?
Odpovědět
@awakened 170 m2 není málo. Vše záleží na použitých materiálech. U mne je plánovaných tepelná ztráta 2,9 kW při 132 m2 vytápěné plochy a to vytápět elektřinou by mělo být únosné dle PHPP 23 KWm2.( pruměrné u=0,17. - U Vás 8 kW při cca 170 m2 - když se budete snažit je myslím možné se dostat do 50 kw m2 s použití rekuperace, bez rekuperace se nevejdete.
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenna my budeme mít variantu č.2
Odpovědět
Profilova fotka
@rebut S rekuperací počítáme (už jen kvůli řádnému větrání). Jinak jsem nepoznamenal, že plánujeme dřevostavbu. Vzhledem k velikosti plochy jsme o pasivu od počátku neuvažovali, ale definitivně to ještě rozhodnuto není.
Odpovědět
@zeneva Dobrý den, mohu se zeptat (řešíme topení taktéž v přízemním RD), jestli máte krb s rozvody tepla do ostatních místností? Nebo ho máte jen v obýváku pro vytápění největší místnosti v domě... A krb máte proto, že Vám nepovolili jen krbová kamna? Nám totiž tvrdí, že krbová kamna stačit nebudou...A krb nebo krbovou vložku máte v jaké výši PC (stačí orientačně)...popř. jestli už víte přesně...děkuji Jana
Odpovědět
Každé má svoje. Napíši osobní zkušenost: topné kabely bych nikdy ani náhodou - počítej spotřebu a rezervovaný příkon! Bydlím na nové ulici - všichni chtěli krby, když zjistili kolik je kolem toho práce tak už v tom po cca 8-mi lete nikdo netopí. Topení VZT s rekuperací - VZT se hodí tam kde je nutné hnát velké výkony a od větrání to nikoho nezachrání - mám to doma - pouštím jen někdy - asi bych se bez toho obešel, když si vzpomenu kolik to stálo. Jednoznačně Ti doporučuji TČ Vzduch-voda do podlahy.
Odpovědět
Profilova fotka
@profitechnik absolutni spotreba je vyssi,ale je treba zohlednit, za jakou sazbu jedete na cely barak a vsechny spotrebice. navic naklady na porizeni jsou jinde nez u tepelneho cerpadla a vybrali jsme je i kvuli perfektni a okamzite regulaci a nemusime mit nikde zadne akumulacni nadrze a hucici bednu na zahrade Krb - pokud nekdo nechce prinest drevo a zatopit si , OK, nemame krb primarne na topeni, ale vecerni pohodu v nasem dome by se tepelne cerpadlo nikdy nevratilo ve srovnani s naklady na porizeni (mame bungalow). U patroveho nebo starsiho domu je tepelne cerpadlo ke zvazeni. Zkratka chteli jsme jednoduchy dum bez kurvitek. Kazde ma sve priznivce a odpurce
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 3 měsících
@zeneva Dobrý den, na kolik vás řešení podlahovka s elektrickými kabely + elektrobojler kompletně přišlo, a jaké jsou cca měsíční náklady. A to samé, kdybyste se rozhodli pro podlahovku s vodním vytápěním + elektrokotel+bojler. Předem děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@standa63 Dobrý den, mame 100 m2 podlahovou plochu, pod krbem, sprchacem, vanou a ve spajzu nemame podlahovku, takze realne je topeni na plose cca 95 m2, vyslo nas kompletne s montazi na 61 tis - kazda mistnost ma svuj termostat/okruh, 200 l bojler 7 tis. Bydlime od Vanoc, takze na objektivni vyuctovani je celkem brzo, ale spotreba podle meho odectu se pohybuje leden - 3600,-, unor, brezen 3100, duben 2600,-, kveten 1900,-, cerven 1600.- v lednu az brezen jsme nemeli LED svetla, ale halogeny. myslim, ze do 30 tis za topeni a ohrev vody, v lete cerpadlo u bazenu je OK. dalsi topnou sezonu budu jeste doladovat spinani a teploty, myslim, ze pri pouzivani krbu byly nastaveny zbytecne vysoko. + jsme spalili v krbu 2,5-3 m3 dreva. Co se tyka vodni podlahovky - nemel jsem dobry pocit z trubek plnych vody, navic ragulace je slozitejsi, ale da se udelat, k tomu by musel byt elektrokotel, myslim, ze by topeni a ohrev vody vyslo na vic nez mych 68 tis.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
chose 33 @zeneva Ahoj, s přítelkyní také máme v plánu do svého domečku umístit podlahové topení el.kabely + krb. Podlahovou plochu budeme mít skoro stejnou. A kompletní cena, na kterou Vás to vyšlo, je super. Mohl bych se prosím zeptat, kdo Vám podlahové topení realizoval? děkuji za odpověď
Odpovědět
Profilova fotka
@chose33 topeni jsme delali s kamaradem elektrikarem. Je to jednoduchy natahat, on hlavne resil zapojeni. jinak mame v-system, pokud budete mit zajem, poslete mi mail na zenevan@centrum.cz odkud jste?
Odpovědět
A co infratopení? my budeme mít dřevostabu, a pjdem do infrapanelů. velikost cca podobná, 94m podlhové plochy. cena infrapanelů 55-70t.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?