Vytápění - stropní infra folie

Profilova fotka
Dobrý večer, chci se zeptat, zda někdo máte zkušenosti s vytápěním infra foliemi zabudovanými ve stropě. Byli jsme přesvědčeni, že vyzkoušíme tento trend, který není tak propagovaný, ovšem nyní se k nám dostaly názory typu: naprosto nevhodné do domu s dětmi, chladno od nohou, od podlahy, teplo na hlavu, ohřívá peřiny, rovnoměrné teplo vzduchu, vyšší náchylnost na nemoci, ohřívá vždy nejvyšší bod, když se vypne, v tu chvíli je chladno (folie po vypnuti nesala dal teplo), chlada okna atd. Prosím za každý názor, je to pro nas velmi důležité. Předem děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Bohužel musím potvrdit že je to přesně jak píšete. Teplotní rozdíl závisí na potřebném výkonu. Když použijete obyčejné přímotopy pod okny, dostaví se podobný efekt ale v poloviční míře. Tedy také teplejší stropy a zima od nohou. Jen to není tolik poznat. Naopak podlahové topení vytváří pocit tepelné pohody s pocitem že vlastně nevíte co kde topí. Jsou to zjištěná fakta, nejsem prodejce. Zkuste si tedy jednotlivé varianty vypočítat a rozhodnout se podle vlastní peněženky. Stropní topení bylo podrobně i s důkazy rozebráno uživatelem v jedné diskuzi na TZB. Bohužel ji teď nemohu najít. Dalších 99% diskuzí je jen snůška polopravd a tendenčních tvrzení. Proto nemohu napsat najděte si ty důkazy sami. Škoda. Do svých stránek http://kondenzace.kvalitne.cz/vypocet... odkaz doplním jako prostý důkaz reality. Faktem je, že čím méně potřebujete topit, tím víc se rozdíly mezi jednotlivými druhy vytápění stírají. S výpočtem pomůžu a rozhodnout se už musíte sami.
Odpovědět
Profilova fotka
V domě který stavíme máme naprojektováno teplovodní stropní topení. To je teda ještě něco jiného než fólie, ale princip je v podstatě stejný. Předtím, než jsem si to vyzkoušel (náš projektant má stejný systém a známí kteří nám ho doporučili taky) jsem tomu moc nevěřil. Pobyt v takto vytápěných místnostech byl ale příjemný a neměl jsem pocit studené podlahy. Výhodou je, že v létě je možné tímto naopak chladit. Nutno ale říct, že oba navštívené referenční domy a i náš budoucí dům jsou pasiv a teplo od stropu se stejně rozšíří po celém domě prostřednictvím rekuperace.
Odpovědět
Profilova fotka
Princip je sice stejný, ale akumulační hodnota topného prvku je propastně rozdílná. Nicméně potvrzujete, že při malých tepelných ztrátách je jedno čím topíte a rozdíly se nedají poznat. Prostě je příjemně a ani nevíte čím se topí.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
@merc Všechno teplo, které naše tělo cítí, je přepravované prostřednictvím infračervených paprsků, ať už se jedná o teplo z kachlových kamen, žárovky nebo tělesné teplo druhého člověka. Vytápění infra zářením - topnými fóliemi, které je ve své podstatě na podobném principu jako sluneční záření. Fyzika říká, že teplo stoupá nahoru. Taktéž víme, že pokud je venku příjemná teplota, ale táhne nám na nohy, bude nám zima. Funguje to i naopak. Pokud máme nohy v teple, máme pocit tepla, i když je teplota vzduchu nižší. Dávat topné (infra) fólie do stropu je príma nápad, ale 99% lidí stejně nakonec zvólí instalaci do podlahy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?