Jaké vytápění zvolit do zděné novostavby?

Nevíme si rady s výběrem vhodného způsobu vytápění našeho domu, proto vás prosím o radu. Jedná se o dům s obytným podkrovím 4+kk, užitná plocha 111m2, obestavěný prostor 470 m3. Dům bude postaven z HELUZ FAMILY 50 broušené cihly bez zateplení s okny s trojskly. Přímo na pozemku máme již vybudovanou plynovou přípojku. Raději bychom ale dům na plyn vůbec nenapojovali a topili elektrikou. Projektant se přiklání spíše k plynovému kotli a stavbyvedoucí nám radí kotel elektrický- podlahové teplovodní topení. Ještě bych měla doplnit, že budeme mít na dotápění krbová kamna. Jaké vytápění by jste na našem místě zvolili? Předem mockrát děkuju za rady.
Odpovědět
Bojuji s tím stejným, poradit asi nedokážu, spíš by mě zajímalo s čím třeba přišel projektant, myslím argumenty, a co tvrdil stavbyvedoucí. Osobně jsme byl ze začátku pro elektřinu, teď jsem nechal předělat projekt na plyn. Hodlám stavět bungalov (180m3) složení a materiál bude nejspíše jiný, asi jsme se rozhodl raději zateplit. Ale to je nepodstatné, nebo podstatné to je vzhledem k tepelným ztrátám, ale já si prostě pořád říkám, že dotáhnout později do baráku elektřinu je jednodušší než tam tahat plyn. Ano, revize, komín, dražší kotel, ale zase nemusí být bojler na užitkovou vodu, třeba. Asi je to spíš o tom co člověku více vyhovuje, já osobně si nedovedu představit elektrokotel a topit tím, na plyn jsem zvyklý, když se to ještě zkombinuje s rozvodem vzduchu od krbovek, nebo se případně napojí na okruh + akumulační nádrž tak si myslím že nemusí člověk protopit kalhoty. Spíš si myslím, že by se měl člověk rozhodovat jestli elektrika/plyn vs. nějaké čerpadlo. Každopádně bude rád pokud připíšete nějaké poznatky PRO/PROTI od projektanta a stavbyvedoucího co se vytápění el. i plynem týče.
Odpovědět
Profilova fotka
Mam zdeny patrovy dům 6 let.topime krbem bez rozvodu tepla a mame elektrokotel. Vsude teplo a sucho.dum bez plisne. Rocne mame 2tis ualohy na eletriku a vraci nam preplatky. Drevo cca 10tis dubem a bukem topime roky suché
Odpovědět
@zbranda Máme plyn. topení včetně ohřevu vody. Zálohy 1200,- Kč/měs. Elektřina 970,- Kč/měs. (včetně pračky, sušičky, myčky, filtrace bazénu atd.) Bydlíme 6 let, ještě jsme nedopláceli. Krb ani jné topení nemáme. Bungalov 228 m2, vytápíme cca 180 m2. Kdybychom topili elektřinou, určitě by to bylo dražší. Myslím, že pokud je na pozemku plyn, není co řešit, teda pokud se nejedná vyloženě o dům s min. tepl. ztrátou.
Odpovědět
Budeme mít plynový kotel a teplovodni podlahové vytápění ,v koupelnách ještě žebříky na elektřinu. Dům postaven z cihel heluz zastavěná 210m2 .Elektřinu bych jako vytápění nechtěla takže jsem ráda za plyn .
Odpovědět
Pokud mate na pozemku plynovou pripojku, tak bych urcite nevahala a topila plynem + teplovodni podlahove vytapeni. V nasi obci kde stavime, plyn bohuzel neni, takze u nas bylo rozhodovani jestli elektro kotel/tepelne cerpadlo. Rozhodli jsme se pro cerpadlo s kolektorem a teprve uvidime, jestli jsme zvolili dobre. Doufame, ze ano, protoze investice byla opravdu vyrazna oproti elektrokotli.
Odpovědět
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... Na to, kolik jste poskytla údajů jste zapomněla na ten nejpodstatnější a to jsou tepelné ztráty, bez toho se poradit absolutně nedá.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme stavebne a velikostne na tom uplne stejne. U nás se musel resit pouze radiatory nebo podlahovka pac nemame zaveden plyn. Co nam doporucil znami ktery bude dělat komplet topeni vodu odpady je jedine podlahovka. Topite na 30. Ne 60 a vice v radiatoru.😁
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?