Vytápění

Dobrý den, jsme ve fázi projektu. Zastavěná plocha cca 100m2, obytná cca 80m2 (dřevostavba, dif. uzavřena). aktuálně řeším způsob vytápění. Tipuji, že TZ budou kolem 4kw. Přijde mi, že na tak malou plochu se finančně nevyplatí pořizovat TČ. Moje představa je elektrokotel a časem FVE a baterie, bylo mi řečeno, že to neprojde kvůli PENB. Jakou variantu cena/výkon by jste doporučili? Děkuji!
Odpovědět
@tomas_huf
Odpovědět
@tomas_huf Při TZ do 4 kW elektrika v pohodě. Proč by to nemělo projít PENB nevím.
Odpovědět
@travas Bylo mi řečeno, že hlavní zdroj vytápění elektrikou (vyjmou TČ) už neprojde, jedine v kombinaci s FVE a to hned při projektu a kolaudaci.
Odpovědět
V minulosti se TČ při TZ 4kW nevyplatilo, ale v dnešních cenách už je to naopak.
Odpovědět
@tomas_huf při dnešních cenách a těch co nás čekají za elektřinu se TC vyplatí prakticky vždy a jestli cena za x let klesne kdo ví. FVE vám v zimě skoro nic nezachrání.
Odpovědět
@travas Neprojde musíte si uvědomit že je rok 2022, možná že to šlo před 5 lety.
Odpovědět
@tomas_huf Dejme tomu že TČ ušetří proti el. koly 2/3 nákladů a to jak na topení tak i při ohřevu TUV a při dnešní ceně EE a nebo jaká bude v budoucnu se to TČ dost rychle zaplatí. Hlavně nedělejte žádnou kombinaci podlahového topení a radiátorů!!
Odpovědět
@wpavel Ne, bude urcite jen podlahovka.
Odpovědět
Je potřeba si to spočítat/odhadnou, kolik sežere samotné topení. Jestli to u Vás bude cca 6-8MWH? U TČ to bude cca 1,5 - 2,5 MWH. Při ceně, třeba aktuálně ČEZ kolem 7.000 Kč za MWH je roční úspora 31.500 Kč - 38.500 Kč. Při aktuálních cenách určitě TČ. Návratnost bude kolem 6-7 let? To je pěkné.
Odpovědět
Při výpočtech spotřeby el. energie TČ je nutné znát COP, SCOP a výkonovou křivku uvažovaného TČ.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?