Využití tepelného čerpadla

Ahoj,vím,že diskuzí na toto téma je zde hodně,ale je těžké se v nich vyznat. Chci se zeptat na názor, zda prie tepelné ztrátě 6,1 KWH využiju tepelné čerpadlo.Topenar mi spočítal, že bych měl ročně ušetřit 11700 KČ,což při ceně čerpadla NIBE je navratnost okolo 15 let (bez dotace). A jestli čerpadlo vůbec při mé ztrátě má cenu. Díky za názory
Odpovědět
1
2
@michaelsq je tezke se v tom vyznat, protoze ma na to kazdy trochu jiny nazor :-D . Takze si budete muset udelat ten svuj. 15 let je dost dlouho, ale jsou i levnejsi cerpadla. A nemusite mit dalsi zdroj na obnovitelne energie...takze zalezi co vsechno a jak vam spocital.
Odpovědět
@michaelsq Pokud je rozdíl v nákladech na energie spočítaný správně, tak bych se na TČ vykašlal. Dal bych teplovodní podlahové topení a elektrokotel a počkal, až jednou dojdou prachy na dotace a tč zlevní a pak ho pořídil. Případně by bylo možné o dotace na výměnu zdroje později požádat, pokud by jim nebyl konec :). Nicméně si myslím, možná se pletu, že ty vypočtené náklady při takových TZ neodpovídají a ta úspora bude vyšší. Ale třeba je tam započítaný ještě jiný zdroj jak na topení nebo na ohřev TUV. Ale pokud by na topení a ohřev a TUV bylo pouze to čerpadlo, tak si myslím, že proti elektrokotli bude rozdíl větší. Ale jen odhaduji. Koukni na tzb-info.cz je tam kalkulačka na porovnání nákladů na vytápění. Lze tam zadat tz a vstupy včetně pořizovacích nákladů a vyplivne to náklady na jednotlivé energie.
Odpovědět
Profilova fotka
Radsi bych ty penize dal do lepsiho zatepleni a dostal se se ztratami nize...
Odpovědět
Profilova fotka
Mám tepelné čerpadlo a žádnou návratnost jsem neřešil -)) Novostavba - pořízení - plynové topení, ohřev vody plus krbovky třeba 120 000 kč čerpadlo NIBE - Daikin 160 - 180 000 kč s ohřevem vody a zásobníkem 260 litrů. Proč pořád řešíte všichni návratnost. Prostě někdo jezdí škodovkou a jiný BMW - také nepočítáte návratnost. Je to pohodlné, nemusíte nic štípat žádné dřevo, nemusíte stavět komín atd. atd. Za 10 - 15 let až se to rozbije budou ceny třeba dávno nižší. Elektrokotel je tak 3 - 4 x dražší než čerpadlo. Elektrokotel je fajn asi do domu do TZ do 5 kw. Pokud je tepelná ztráta vyšší - tak zvolit něco jiného - plyn apod.
Odpovědět
@hbboy protože to svezení s elektrokotlem a tč je v podstatě stejné, jen otočení knoflíkem. Navíc el. kotel je jednodušší zařízení. Jestli topení s tć včetně vstupních investic nebude ve finále levnější, není důvod ho pořizovat. Tak proto :)
Odpovědět
Profilova fotka
OK každý má jiné priority. Já stavěl vše svépomocí a na vše luxusní ceny bez DPH atd. atd., takže jsem čerpadlo chtěl, když bude do 180 000 Kč - to se mi podařilo včetně montáže. Sousedi mají třeba jiné priority - mají plyn - 80000 kč - netopí s ním protože je to prý drahé, tak si koupili krby za 50000 kč k tomu super komíny. Topí pár hodin denně, ted budou muset pořizovat nějaké nádrže 500 litrů, aby to topilo lépe a do zásoby atd. atd. Další soused má elektrokotel, 50 cm zdi na tom 20 cm polystyren má elektrokotel, o kolik zaplatí víc - zjistím tak za rok - zatím mí říkal, že má zálohy 4500 Kč a to nemrzne - že mu to tak vychází. Já platím 2500 Kč a mám spoustu známých co se vejdou kolem 2000 kč se vším tak uvidíme. Chtěl jsem toto zařízení, elektrokotel jsem měl v bytě před tím a žral dost. Jak říkám každý má jiné priority.
Odpovědět
Profilova fotka
tady jsem našel nějakou tabulku rozdílu při 6 kw TZ VARIANTA č. 1 TEPELNÁ ZTRÁTA OBJEKTU ... 6 kW potřeba tepla na vytápění ... 13 798 kWh/rok (13,798 MWh/rok) potřeba tepla pro přípravu teplé vody ... 3 515 kWh spotřeba ostatní elektřiny v domě ... 4 000 kWh/rok Elektrokotel Kvalitní tepelné čerpadlo Vytápění 33 626 Kč 11 939 Kč Ohřev vody 8 566 Kč 3 041 Kč Ostatní elektřina 9 748 Kč 9 541 Kč CELKEM 58 246 Kč 30 449 Kč ROČNÍ ÚSPORA VŮČI ELEKTROKOTLI 0 Kč 27 797 Kč
Odpovědět
Ahoj, řešíme úplně stejný problém. Dům 80m2 zastavěné plochy s podkrovim. Ztráty jsou spočítané na 6kW s dvojsky, ale ještě nevíme zda zvolíme trojskla. Podlavove topení, ale v koupelnach žebřiny. Mám navrh na tepelné čerpadlo země voda PC 300.000(komplet s prací na hotovo) roční náklady na el. cca 24.000kč a TČ vzduch PC 220.000 roční náklady cca 27.000. Těch pořizovacích nákladů se dost děsím. Je tu někdo, kdo nám umí spočítat přibližné náklady při použití elektrokotle a krbu s výměníkem?
Odpovědět
Profilova fotka
Máte moc drahé nabídky. Nechá se dát za 160-180000 vzduch, voda. Země voda za 300000 je navyseni třeba ve vašem příkladů 80000 Kč. Při úspoře 3000 ročně to máte dalších 26 let navíc, proto se všeobecně voda země nevyplatí a lidi jdou do vzduchu a vody. Při vašem dome ale budete mít třeba menší tepelné ztráty ne? A proč budete dávat dvojskla? To vám nabízí trojskla tak draho. Dával jsem trojskla a skla dokonce s U 0,5, což bylo u oken 42 m2 navýšení jen 3000 Kč oproti klasickému trojskla 0,66. Myslím že u takového domu máte určitě menší okna a rozdíl nemůže být tak markantní 2/3 sklo. Čerpadlo země voda bych za 300000 Kč tedy nechtel. Nedávno tady někdo psal že na čerpadlo Panasonic i s montáží tuším za 130000. Tak elektrokotel z bojlerem pořídíte za 30000 Kč a budete mít cca 3-3,5 X vyšší náklady na provoz při 6 kW TZ. Jsem ale laik, berte vše s rezervou
Odpovědět
@hbboy děkuji za odpověď. Rozpočet na okna budu mít až koncem týdne, v původním aktuálním návrhu na TZ 6kW jsou dvojska, ale uvazujeme spíše o trojsklech, proto jsem se zmiňovala, ze je i jiná varianta. Děkuji za info, s tou cenou čerpadel budeme muset něco udělat a poptat jinde. Je pro mě důležité zjistit, jaké jsou předpokládané provozní náklady s elektorkotlem. Pokud má byt cca 3x vyšší částka, tak je volba pro TČ jasná.
Odpovědět
@curlym na tzb-info je kalkulacka, ktera vam zhruba spocita naklady na jednotlive zdroje topeni.
Odpovědět
@curlym mohu se zeptat na zateplení. Strop, podlaha a skladba stěn.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
15 let není návratnost. S úsporami 11-15 tis ročně pomocí TČ lze souhlasit a já osobně bych šel do levnějšího. Vyhoví něco kolem 70 tis za 8 kW sestavu s návratností kolem pěti let.
Odpovědět
Profilova fotka
Jenže u 6 kW domu ušetříte rocne třeba 25000. Ja zálohy 2500 Kč. Kdybych měl Elektro kotel tak počítám minimálně 5-6000 Kč zálohy. Mám velké tz těch 6 kW, protože nemáme doma okna ale výlohy. Obývák okno 8,5 m2 jinak jsou všude okna kolem 6 m2. Čerpadlo za 70000 Kč tak to bych chtěl vidět v chodu. Když jsem byl na predvadecce v jedné oblasti na daikin. Tak tam jeden nějaký soused měl nějaké levné čínské čerpadlo a lidi mi tam tvrdili, že to čerpadlo když sepne tak to slyší celá ulice a myslím si že i parametrove to prostě bude jinde.
Odpovědět
Profilova fotka
Čerpadlo mám na střeše, není ani vidět ani slyšet.
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy Nechci nikomu dělat reklamu, ale nechte se inspirovat třeba zde http://levnetopeni.info/tepelna-cerpadla Všechno jsou ověřené konstrukce. Další variantou jsou dovozy. V ostatních zemích mají ceny nepokřivené dotacemi. Řádově poloviční proti našim, záměrně zvednutými dotacemi. Krásnou ukázkou je LG Therma V. Když přišli před rokem na trh, ceny poloviční proti dnešním. Inu "objevili" dotace :-)
Odpovědět
@r4d3k74 posílám foto kde je vše snad napsáno. Zeď bude 500mm Profix a 5 cm zateplení, možná 10 cm, podle toho jak nám vyjde energetický štítek. Takhle mi to bylo řečeno od projektantky. Děkuji za jakoukoliv radu.
Odpovědět
Profilova fotka
@josef_vavra nevím to co dáváte odkaz je jen vrtule a část čerpadla ??? Nebo jen vylepšená klimatice ??? Různí prodejci to různě nabízí, aby se dostali na co nejnižší cenu. A marže montážníků tepelných čerpadel je dle mě hodně vysoká, takže prostor pro zcela jinou cenu ze známosti je. Vy uvádíte toto: Sada komponent Výkon: 8 Kw Topí do: −15 °C SCOP: 3,8 43 900,– Kč kde je zbytek, nádrž, vyspělá elektronika, nastavování apod. ??? To co já mám na střeše v podstatě také čerpadlo - vrtuly, ve vnější jednotce je i kompresor - tak tato jednotka stojí 50 000 kč - až se to rozbije tak prý kompresor stojí nový 20 000 kč a s výměnou asi 30 000, tak to za 15 let schodím celé ze střechy a koupím si novou venkovní jednotku. To co je drahé - nádrž, elektronika a vše ostatní za 120 000 Kč mám pěkně v kotelně pod střechou v teplíčku, chtěl jsem dvoudílné tepelné čerpadlo - ne monodíl - kde bude vše jen venku - třeba bedna 250 kg, což mi nabízel známý od Stiebel Eltron apod. Dle mě jsou super čerpadla i ty levnější - LG, Samsung, Panasonic atd. Pak dražší kolem 180 000 - Daikin, NIbe, soused má na střeše IVT za 260 000 - což je skoro o 100 000 víc než jsem dával já a jestli je o fous úspornější - to bych neřešil. Ale vybrat se dá určitě i v nižších cenových vodách -)
Odpovědět
Profilova fotka
@curlym mám postaveno v podstatě totéž. Dejte pozor na statiku střechy. Tepelné ztráty samozřejmě jdou vypočítat. Já jsem volil vodní podlahovku a zatím kondenzační kotel s plánovaným přechodem na tepelné čerpadlo. Dodejte vnější rozměry a můžeme si hrát s výpočtem.
Odpovědět
@curlym Díky. Není to žádný velký dům a navíc má docela kompaktní tvar. Ptal jsem se proto, že se mi těch 6 kW na takový domek zdá docela dost. Kdyby byly skutečné tz nižší, kolem těch 5 kW (Josef_vavra e nabídl a třeba provede výpočet), tak to je právě ta hranice, kde se to láme mezi el. kotlem a čerpadlem. Nicméně ty ceny, které uvádíš za tepelná čerpadla jsou přestřelené pro takové tepelné ztráty. Komín nebude?
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy V podstatě tu mou cenovou nabídku potvrzujete(uvádíte podobné ceny). V elektronice se vyznám. Kompletní řízení přes internet mám za 1000 Kč. K čemu nádrž, když nejlépe pracuje tepelné čerpadlo rovnou do podlahovky? Nesmíte naletět prodejcům a koupit i to co vůbec nepotřebujete. Ale. Co to píšu. Klidně je poslouchejte :-) Teplá voda se vyplatí jen předehřev pomocí TČ. Stačí přihodit 6000 Kč za kombinovaný bojler.
Odpovědět
Profilova fotka
No nádrž 260 litrů mám na teplou vodu ???? ve studené bych se koupat nechtěl-))) vše mi jde samozřejmě jen do podlahovky, žádnou další nádrž nemám Chtěl jsem kompakt, vše v jedné krabici, protože v prádelně mám ještě pračku, sušičku, serverovnu a další bedny, kde je vše krásně srovnané v každé bedně zvlášť, nechci mít v technické nějaký bordel a doudělátka. cena za čerpadlo je 250 000 plus montáž já to měl s montáží a o 30 % levnější Řídit topení něcím z internetu za 1000 Kč opravdu nehodlám. S čím absolutně nesouhlasím, že se teplná voda vyplatí jen předehřívat TČ, to je podle mě největší pitomost co jste uvedl, topení a vše je tepelným čerpadlem tak levné, že právě teplou vodu musíte ohřívat tepelným čerpadlem - ohřívat jí třeba bojlerem nebo čímkoliv jiným je naprosto blbost. Jen jsem napsal svou zkušenost, že se to nechá levněji a ne za 220 000 - 300 000 -)) Mějte se pěkně a určitě vymyslíte nějaký levnější cenový návrh
Odpovědět
@josef_vavra mohu se zeptat z čeho mate nemovitost a jak velkou, když říkáte, v podstatě totéž? Vnější rozměry jsou 1170 x 675 cm. Ty TZ nám zatím počítal jen pan od IVT, takže je možné, ze jsou nadhodnocené.
Odpovědět
Navratnost TC je hodne otazna, a to vzdy. Chce to spocitat vzdy poctivo a realne (mam skusenosti, ze mnoho PENB je zdrap papiera). Dnes dosla faktura za ele - 25 tisic za rok 2017. V tom je topeni, ohrev TV, varenie, bezna spotreba, bazen, cerpadla v studni a nadrzi na automaticku zavlahu. Topeni je elektrokotlom (22-23°C), 130m2 obytna plocha. Kolko z tych 25k robi topeni netusim, ale odhadom to bude do 10k.
Odpovědět
@deto_oesya to pouze z elektrotokotel je pěkná částka. jaké TZ mate? Používáte i krb? Pouze elektorkotel prý není možné, neprojde na stavebním úřadě.
Odpovědět
@curlym neprojde, ale doplňkovým zdrojem nemusí být zrovna krb. Může to být klimatizace, tedy TČ vzduch-vzduch nebo nějaké soláry na ohřev TUV nebo bojler na TUV s TČ. Dokonce tu někdo uváděl, že v jeho ulici, městě (už nevím přesně) kolaudují lidi s doplňkovým zdrojem, kterým jsou plynová kamna (pohody).
Odpovědět
@curlym Krb nemam, takze nepouzivam. Nemam ani solary, ani FVT, ani nic dalsie eko. Kolaudoval som v case kedy ten doplnkovy zdroj byt sice musel, ale nekontrolovalo sa to az tak prisne :) TZ netusim (musel by som vytiahnut PENB), ale pokial ma pamat neklame, dle PENB som mal predikovanu hrozostrasnu spotrebu, ale realita sa ukazala uplne ina.
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy Nesouhlasit můžete, ale fyzikální zákony nezměníte. Co myslíte že bude mít větší COP. Když se bude topit rovnou do podlahovky teplotou 26°C a nebo přes nádrž teplotou 45°C? To právě vědí kluci z divamse. Proto mají tak dobré výsledky a vědí, že se ohřívat vodu nevyplatí. Ale jako lákadlo výrobce je to vynikající tah stejně jako strašit cyklováním kotlů. To také raději nikdo neupřesní, protože činí ve skutečnosti jen 0,1%. Za 1000 Kč se umím podívat například na teplotu novostavby, kterou zatím neužívám. https://thingspeak.com/channels/352633 a v případě potřeby zapnout vytápění. Ani při loňské zimě nebylo potřeba temperovat. V domě trvale nad nulou, venku až -18 bez jakéhokoliv topení. Překvapují mě okna na jih, kolik jsou schopná přitopit :-)
Odpovědět
@curlym Tak nedalo mi to a siel som sa pozriet do PENB. TZ prestupom konstrukcie je 2,5kW TZ vetranim som nedohladal, ale predpokladam do 2kW.
Odpovědět
@deto_oesya děkuji za info, tak proto, my jsme na úplně jiných TZ - 6kW tam už částka za vytápění elektorkotlem je jiná. Pane Vavro, byl byste prosím ochoten kouknout, zda naše již vypočtené TZ odpovídají ??
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?