Záložní zdroj tepla k tepelnému čerpadlu. Jak to máte?

Profilova fotka
Plánujeme pořídit jako hlavní zdroj tepla tepelné čerpadlo vzduch-voda a přemýšlíme, jaký zvolit záložní zdroj. Krb nechceme a ani na něj nebude místo. Jak to máte vy? Díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zůstaňte u elektřiny. Většinou je součástí TČ a pokud je dobře systém navržen, nevyplatí se investovat do něčeho jiného. Většinou se vám k tepelnému čerpadlu nevyplatí na přitápění ani solární panely na přechodné období. Možná časem až ceny půjdou dolů (jestli).
Odpovědět
Profilova fotka
taky budeme mít TČ vzduch-voda a jako záložní zdroj plánujeme elektrokotel. Jde jen o pár dnů v měsíci, kdy bude potřeba.
Odpovědět
Profilova fotka
Velmi důležité u TČ je zvolit správný výkon. Lidé a často i firmy (větší zisk) rády volí větší - aby byla rezerva. To ale samo o sobě přinese většinou větší spotřebu, Nechte si kalkulaci zpracovat u důvěryhodných odborníků s ohledem na jednotlivé měsíce v roce. To, že pár dnů přitápíte elektřinou je levnější než investice do "silnějšího" stroje a jeho většího příkonu. Možná se vyplatí i porovnat tč "silnější" a o stupeň "slabší" po přepočtu na cenu energie.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky za reakce. Měla jsem na mysli spíš záložní zdroj pro případ, že by nastal výpadek proudu - někdy to může být i celý den, i když spíš výjimečně, tak člověk nikdy neví. No a jelikož je téměř veškerý zdroj tepla více či méně závislý na elektrice a krb nechceme, napadlo nás jedině pořídit centrálu :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud tedy nechcete krb nebo jiné topeniště, nezbude než pořídit elektrocentrálu která tč utáhne. Krátký výpadek by bylo možné také nahradit teplem z akumulační nádrže, to ale je závislé na její velikosti, předpokládám maximálně několik hodin. Další otázkou je ale zase napájení oběhového čerpadla, automatiky atd., bez elektřiny nepoběží.
Odpovědět
Elektrocentralu at dieselovou nebo benzinovou urcite ne. Pouzíva se klasicka UPSka nejlepe na jmenovity vykon sestavy,cerpadla atd, urcite neni vetsi jak 300W. Takze koupit UPSku okolo 400VA. Tyhle male zdorby maji sice male baterecky trebas 2x7Ah. Ale tohle se da krasne nahradit mnohem vetsima bateriemi a to trebas 50Ah. Ty si pekne date vedle UPSky a jste za vodou. Staci jenom vytahnout draty z UPS a propojit. Uz jsem to pro TP parkrat delal :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@josee Díky za tip, ještě jsem o tom tedy neslyšela, ale zagoogluju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@josee Jo, na malé spotřebiče jako oběhová čerpadla UPSka jde. Já měl ale na mysli záložní zdroj vytápění a tam to stačit nebude, tedy pokud nebudou mít natopenou akumulační nádrž. Ta chvíli vydrží ale v mrazech pokud paní píše, že proud nejde třeba celý den?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?