Zdroj vytápění a TUV

Dobrý den, měl bych dotaz, zda někdo z vás teď neřeší podobný domek jako my? Případně jak kdo vyřešil aktuální požadavky neobnovitelných zdrojů? Jdete všichni směrem tepelné čerpadlo, nebo nějakou kombinací zdrojů? Někde jsem četl, že rekuperace už nemá vliv na výsledky štítku. My nemáme možnost plynu. Je mi jasné, že je to komplexní problém, který celý nevyřeším zde na fóru, ale zajímá mě jakým směrem se kdo ubírá?
Odpovědět
Profilova fotka
@wampec My jako hlavní zdroj TČ spolu s teplovzdušnou krbovou vložkou jako záloha a také jako atmosféra.
Odpovědět
@jarin1 děkuji, jaký typ TČ jste vybrali? Případně máte už vybraný přesný typ a dodavatele?
Odpovědět
Profilova fotka
@wampec LG Therma V 9 kw monoblok vzduch voda, dodavatel kamarád. 😉
Odpovědět
@jarin1 A nemá kamarád zájem o další zakázky? Také se mi líbí v případě TČ monoblok od LG....
Odpovědět
Profilova fotka
@dotch Tak nevím jestli se mu bude chtít jezdit do Pardubic ale není problém se ho optat a předat poté kontakt, on je z okr. Česká lípa.
Odpovědět
Profilova fotka
To by mě zajímalo, kde jsi četl, že rekuperace nemá vliv na výsledek štítku. Tepelné ztráty jsou prostupem (skrz zdi, okna, dveře, podlahu strop) a větráním. Rekuperace ovlivňuje pouze ty větráním a dokáže "ušetřit" tak 1kW, ale to závisí na objemu domu (sice se nikdy nezaplatí, ale lidi si ji dávají z důvodu pohodlnosti). Tepelný zdroj bych vybíral hlavně s ohledem na tepelnou ztrátu domu, Kdysi jsem četl, že mez pro použití tepelného čerpadla oproti přímotopům je 5kW, ale já to vidím kolem 4kW. Plyn je většinou porovnatelný s TČ, ale mnozí jej nechtějí. Pokud máš TZ pod 4kW, tak primární energie u topení elektrikou jdou vyřešit např. aktivní rekuperací+klimatizací+splitovým bojlerem a máš místo jednoho TČ hned tři 🙂 .
Odpovědět
@radim2015 tak s tou rekuperaci to asi bylo tak, že nemám zásadní vliv na výsledek štítku. Plyn nemáme, tam je to vyřešený 🙂 a TZ zatím také nemáme. Ty dokáže určit projektant? Nebo někdo jiný? Musím se ho zeptat. Každopádně děkuji za reakce
Odpovědět
@wampec Pokud máte PENB, tak lze TZ snadno spočítat. Pošlete mi ho na SZ
Odpovědět
@zubr487 To bohužel zatím nemám
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?