Zdroj vytápění - plyn nebo elektrika?

Mám dotaz budu stavět menší dům přízemí + patro zastavěná plocha cca 80 m2, normální dům 30 heluz + 15 až 20 zateplení, chci postavit co nejlevněji co mám použít jako zdroj tepla? Chci teplovodní podlahové topení. Elektrokotel + komín krbová kamna nebo plynový kondenzační kotel bez komínu krbových kámen Ještě el na pozemku je plyn musel bych udělat přípojku, plyn je 2 m od pozemku. TČ při kompletní ceně kolem 150 tis tam mi přijde vysoká vstupní investice než by se to zaplatilo kupoval bych nové.
Odpovědět
1
2
Nedávno řešeno v tomto foru. "Plyn vs. elektrika - co je lepší?"
Odpovědět
http://www.modrastrecha.cz/forum/tope...
Odpovědět
@henry77 mame hrubou a řeknu Vám s tímto vám asi nepomůže nikdo, my se rozhodujeme zrovna teď a dospěli jsme do názoru takového : Prakticky je jedno co zvolíte, protože čím menší budou náklady na zdroj vytápění tím větší náklady na provoz a naopak. Podlahovku budete dělat tak jako tak a pak to zaleží už na Vás pokud chcete co nejlevněji postavit není jiná volba než el. kotel a případně pak jak zde už psali si dát klimošku někde na dotápění nebo krbem, plyn je docela těžký oříšek jelikož i když máme vše na hranici stejně se nedostaneme pod 100 tis. a TČ je prostě varianta luxus prostě když na to jsou peníze proč ne, prvotní investice se vydá a pak už se šetří a pokud jde o kvalitní čerpadlo nemělo by se nic tak strašného stát po dobu 10 let. A za 10 let jste na tom úplně stejně a pokud čerpadlo pojede dále je to super a rázem se stává čerpadlo vítěz. My měli mít plyn, ale rozdíl oproti TČ už nemáme tak strašný tak nakonec ještě zvažujeme čerpadlo. Plyn je super, ale nejvíce nás děsí spotřeba domácnosti běžný provoz elektřiny tam pak skáče sazba D02 a hodiny se točí. Pokud bychom dali plyn určitě budem tahat do technické vše do budoucna pro TČ. Nejít do dotací asi bychom i prvotně zkusili jet na el. kotel. A za pár možná TČ.
Odpovědět
Znáte TZ domu? Jaká bude obytná plocha? Každopádně vodní podlahovku Porovnejte pořizovací náklady. Asi nejlevnější bude pořízení El. kotle asi i údržba a servis Plynový KK, přípojka nebude levná, komín, servis https://www.akoupelnyatopeni.cz/clank... TČ asi v této době největší investice a servis Topení klimou asi nezajistíte rovnoměrné teplo v celém domě. 2/3 úspora za el. u TČ bude závislá na TZ domu dám příklad. Ztráta domu bude 3 kW U el. Kotle zaplatíte 6 Kč U TČ zaplatíte 2 koruny úspora 4 koruny Když bude TZ domu 12 kW U el. Kotle zaplatíte 24 Kč U TČ zaplatíte 8 koruny úspora 16 koruny Rozdíl v ceně TČ a El. kotle může být i 10 násobný. A pro malé TZ asi do 4 kW se TČ moc nevyplatí.
Odpovědět
@anetka2017 "Prakticky je jedno co zvolíte, protože čím menší budou náklady na zdroj vytápění tím větší náklady na provoz a naopak." Můžu poprosit o vysvětlení? Jinak: v každém domě je elektřina. Pokud jsou nízké TZ domu, nevidím důvod topit plynem, když díky ele primáru získáte výhodnější sazbu. A v dnešní době, kdy jsou na trhu další a další "nutné" spotřebiče, je přece lepší soustředit se na dosažení co nejnižší ceny za 1 kWh. Investice do TČ je podle mě nenávratná, ale chápu, že u roční faktury těch pár tisíc dole je pocitově lepší, nicméně u NEDů a pasivů je návratnost ivnestice do TČ na hraně jeho životnosti (i když výjimky mohou existovat).
Odpovědět
@lukoid Myslela jsem to tak, že když dám za zdroj vytápění - elektrokotel s akumulací 40 tis. a roční provoz mě bude stát 30 tis. nebo za TČ dám 200 tis. a roční provoz mě bude stát 18000 Kč cca po 13,5 letech se to srovná a bude záležet už jen na tom, zda do TČ nebude třeba investovat na opravy.
Odpovědět
@anetka2017 Za 13,5 roku už budou další "moderní" a hlavně dotované technologie. Je to dlouhá doba na to, aby se investor i při dostatečném modlení nepotýkal s nutným servisováním. Pro dům s nízkými TZ bych vždy volil elektrokotýlek (pár tisícikorun). Sazba se v dnešní době dá také solidně uhádat, přestože se oficiálně zdražuje. 30 tis. Kč ročně je opravdu u dnešních domů velký roční náklad - osobně bych to viděl na plus minus 2/3 této kalkulace a vyplne ztoho to, co psal @wpavel výš. Hlavně se držet jednoduchého systému, nepřekombinovávat to. Na TČ třeba přípravu udělat, ale to spíš jen proto, že by byl v budoucnu dobrej kauf.
Odpovědět
@anetka2017 Jestli je vhodné vytápět dům el. tak určitě ne el. kotel a AN sazbu D26d ČEZ zdražil skoro o 0,50 hal. Asi každý el. kotel má ekvitermní regulaci a nic jiného nepotřebujete. Při použíti AN musíte mít další reg. jak pro řízení nahříváni tak i pro topeni + lépe řečeno - tepelné ztráty,potřeba místa pro AN a její velká cena pořízení a montáže. TUV bojler umístit co neblíže kohoutkům, nebo koupit se spodním výměníkem a kombinovat s nějakým levným solárkem, ne el. panelama. U topení do AN je ještě potřeba silnější jistič.
Odpovědět
@wpavel Pokud ele vytápíš, tak je blbost mít sazbu D26d, ne? Osobně: TZ do 3 kW, jak je uvedeno výš na modelovém příkladu. Mám el. topnou patronu (ne naddimenzovaný elektrokotel) s kolečkem na nastavení teploty (před zimou zvýším, po zimě snížím), 500 l AN (TV + voda do podlahy), sazbu D45d a uhádanou cenu za 1 kWh ele z 1,92 Kč na 1,06 Kč (doporučuji každému se nenechat odbýt zdražením a dohadovat se). Regulaci podlahy tvoří jeden trojcestný ventil (a samozřejmě rozdělovač), žádný ekviterm (i když by třeba něco ušetřil, ale investice + složitější systém za to dle mého názoru nestojí). Mně prostě ty kombinace všeho možného (TČ, panely atd.) v případě NEDů a pasivů matematicky dle realistického scénáře vůbec nevychází, resp. nevidím v tom kromě zbytečně utracených peněz žádný přínos.
Odpovědět
@lukoid my zrovna jsme, v situaci ze chceme zadat o dotaci B.0 pro nizkoenergeticky dum. V dobe pocatku nasi vystavby jeste B.0 nebyla presto jsme pocitali s rekuperaci a skoda nevyuzit tech 150 tis. Kamen urazu je v tom ze el. kotel nevyhovu PENB. U plynu splnujeme a s cerpadlem bychom asi taky prosli. Dum mame cca 4 kw. Z hlediska plynu mame uz odskouseno (topime v byte) ze se tam zas tak nema co pokazit. Takze topeni a voda za dobre penize. Na druhou stranu provoz domu a sazba D02 to cele hati. A tak mame na v6ber jen plyn topeni a TUV nebo rovnou TC.
Odpovědět
@lukoid Dotaz od anetka2017 byl na el. kotel a AN a tím pádem asi sazba D26d. Použít AN a sazbu D45d je ještě větší hloupost. S tou cenou a slevou 45% jste pochodil u jakého dodavatele?
Odpovědět
@anetka2017 Co použít klimatizaci v obyváku v létě může chladit na podzim přitápět + bojler s vestavěným TČ. Není to naprosto můj obor, ta rada je převzatá z TZB fóra.
Odpovědět
Článek se načítá
No taky už to zde padlo, akorát nevím zda to už není překombinované klimatizace do obýváku nutno někde dát venkovni jednotku, tak aby nerušila, el. kotel, bojler s TČ cena odhadem montáže včetně komplet zapojení po rozdělovač podlahového topení cca 100 - 120 tis. Za plyn máme na ceněno komplet od plynovodního řádu po rozdělovač cca 130 tis. Nacenili jsme si i tepelné čerpadlo, kde je použito Vaillant čerpadlo s TUV komplet řešením od nich (kvalitnější varianta) cena 183 tis. U plynu nepočítáme, že by byla veřejná přípojka odkoupena, ale muže se to podařit a pak investice do plynu se snižuje na 95 tis. Pak tu je samozřejmě investice jen do el. kotle a bojleru, ale to s praci komplet bude taky cca 50 tis. Původní plán byl a momentálně ještě je :D (protože co názor to různý) právě kondenzační kotel s akumulačním bojlerem ve kterém bude i el. patrona což by nám mohlo zajistit sazbu D26d a když se šikovně nastaví třeba praní, sušička atd. pojede se na 2,2 Kč případně pořád ve VT je 3,9. Ale otázka zda to vůbec něčemu pomůže :)
Odpovědět
@wpavel Docela by mě zajímalo, proč je to hloupost, pokud by měla kompletně elektrifikovanou domácnost a ohřívala by v AN jednu vodu (průtok či bojler uvnitř AN) pro TV i podlahovku. 20 h NT je pořád lepší než jen 8 h NT a sazba za 1 kWh u D45d pořád nižší než u D26d. Výpočet hlouposti by se hodil. Jinak ČEZ.
Odpovědět
@lukoid Napsal jsem to špatně, mělo tam být. Použít AN a sazbu D57d je ještě větší hloupost. S tím vnořeným bojlerem budete ohřívat celé léto 2 x tolik vody než budete potřebovat. Rozvod TUV by měl být co nejkratší to se u AN nemusí vždy podařit záleží ale na domu.
Odpovědět
@wpavel D57d je v podstatě stejná jako D45d - prosím tedy o výpočet, proč je to hloupost. Jinak: v létě se ohřívá jen polovina nádrže, a to horní část, protože elektropatrona je uprostřed, zatímco v zimě zpátečka podlahovky tu akumulačku promíchává, takže spodní část má třeba 25 stupňů, horní 45. Tzn. v létě ohřívám cca to, co by se ohřívalo v klasickém bojleru. Jinak pokud je AN dál, řeší se to cirkulací TV a jednoduchým oběhovým čerpadlem o výknu pár wattů.
Odpovědět
@lukoid Nechci se tady nějak dohadovat, nepřu se o tarif, ale o proč udržovat AN celé léto na nějaké teplotě, když bude mít určitě větší tepelné ztráty, jak bojler, který se dá lépe umístit a NT jde skoro celý den. Tech. řešení není problém to s vámi souhlasím a ztráty jsou pár wattů, musíte ještě brát, že bude potrubí stále ochlazováno + pořízení AN proti bojleru je docela veliký rozdíl. Každé vyrobené a unikající teplo v domě mimo topnou sezonu je ztráta. A třeba spotřeba standby v součtu několika wattů to může být TV atd. 5w x 24 h x 360 dnů je 43 kW/h..Tep. ztráta AN bude klidně 1-2kW/h za den to je dalších 165-330 kW/h v době mimo topnou sezonu. Můžete tvrdit že bojler má také TZ ale ten se nemusí stále udržovat nahřátý, v noci nebo když jsem v práci. Když se použije 3f těleso tak jeho dohřátí je otázka desítek minut.
Odpovědět
@wpavel Myslím, že se nedohadujeme, ale diskutujeme, i když spolu nesouhlasíme. Nebo tedy alespoň já s tím, co píšete. Jak jsem psal výš, AN v létě je udržována jen v horní polovině (uvnitř AN je průtok na ohřev TV), což je cca podobný objem vody jako u bojleru. I pokud vezmeme v potaz výše uvedené ztráty, vychází mi to na pár stokorun, resp. i při sazbě 2 Kč na kWh (při D45d či D57d po letošním zdražení) je to pouhých plus minus 500 Kč navíc za rok. Fakt se bavíme o tomto, když kompletně elektrifikovaná domácnost při TZ do 3 kW bude tedy místo třeba 25 000 Kč ročně platit 25 500 Kč ročně? A kde jste vzal, že NT u D26d běží celý den? Vždyť u tohoto tarifu je 8hodinová sazba NT a 16hodinová VT, přičemž těch 8 hodin je obvykle rozděleno tak, že 6 hodin běží po půlnoci a 2 hodiny odpoledne, tzn. bojler se natápí zejména v noci, tedy poté, co byla potřeba z důvodu sprchování a vany teplá voda. Sazbou D45d, resp. D57d získáte 20hodinový NT - tady se pak dá říct, že NT běží celý den. Můžete mi tedy zargumentovat tu "hloupost"? A pokud už zmiňujete topné těleso do bojleru, výše jsem psal, že stejně topné těleso (v ceně cca 3500 Kč) mám v AN namísto elektrokotle - tímto tělesem nahřívám AN dnes a denně, v zimě i v létě. Udržovat ji v létě také nemusím a mohu k ní přistupovat stejně jako k bojleru, ale proč bych to dělal, když vím, že TV, kterou mi nahřeje, denně do nějaké míry spotřebuji? Jinak pořizovací cena AN cca 25 tis. Kč + topná patrona viz výš. Bojler + 3f těleso + elektrokotel či plynový kotel vyjde na kolik? A v případě TČ, když kromě investice budeme uvažovat potřebné místo, není náhodou nutné mít také AN (možná ne, TČ nemám, takže kdyžtak mě opravte)? Víte, jsem přesvědčen, že u nových domů jde celý topný systém vždy řešit jednoduše a poměrně levně a lidi by se neměli nechat tlačit do překombinovaných a předražených řešení, která se jim marketingově tlačí, kdy možná v konečném důsledku platí méně (viz výš třeba místo 25 tis. Kč jen 18 tis. Kč), ale tato pravidelná roční faktura podlehla nemalé investici na začátku a návratnost mizí na hranici životnosti (technického i politicky podporovaného) takového řešení.
Odpovědět
@lukoid Můžu se zeptat, co přesně myslíš tou přípravou na TČ? Uvažuju totiž celkem podobným směrem jako ty...
Odpovědět
@lukoid Taky to beru naprosto s klidem. Když píšu o el. kotli tak určitě nemyslím sazbu D26d ale sazbu s 20 h NT. Do AN s kombinací kotle na uhlí jsem topil 15 let. se sazbou D26d. To zdražení třeba je jenom o 2 %? Píšete to dobře sazbou 20 h NT můžu topit skoro celý den, a tak proč to chcete pořád akumulovat a pouštět TZ z AN v létě do domu. Ty vody musíte v AN ohřát asi 2x tolik. Bojler, když jde také během dne dohřívat nemusí být veliký. TČ dnes žádnou AN nepotřebuje pro využití výhody TČ je skoro podmínkou podl. topení anebo velkoplošné radiátory kde se topí vodou o max. teplotě 40 st.
Odpovědět
Jen se zeptám, máme rozhodnuto, že budeme mít podlahovku vytápěnou plynovým KK. Je lepší pořídit si kotel se zásobníkem pro teplou vodu nebo možnost kotel + boiler? (pro případ poruchy na kotli aby byla aspoň teplá voda apod)
Odpovědět
Profilova fotka
@majsa739 Vzít levný kotel s trojcestným ventilem a k tomu kombinovaný bojler. Pak se s tím dá nějak pracovat - noční proud apod. Je to i levnější z hlediska případných poruch či přechodu na TČ (až k tomu názoru dospějete).
Odpovědět
@majsa739 Neberte to jako radu odborníka, ale co použít nějaký malý kombinovaný bojler a jako nouzovka může být připojen na VT.
Odpovědět
@wpavel Psal jste, že tarif D45d v kombinaci s AN je hloupost (větší než D26d, viz pár příspěvku výš). Teď píšete, že 20hodinový tarif NT je v pořádku. A on je to právě ten tarif D45d, tak já se v tom Vašem konstatování tedy nevyznám. Stejně tak v létě nepouštím TZ do domu. Já má v AN jen nahřáté médium, které používám k průtokovému ohřevu TV - uvnitř AN je šnek, kterým se protočí studená voda ze studny, přijme teplo z AN (v létě z horní části, v zimě i z dolní, protože zpátečka podlahovky promíchá teplou vodu v AN v celém objemu, protože toto médium mi jinak v zimě koluje podlahou). To znamená, že AN je v podstatě kombinace akumulace pro nátop i bojler v jednom s tím, že voda z AN slouží jako voda do podlahy, a zároveň ohřívá TV. V technické místnosti je tedy jeden jediný 500litrový válec, který má v sobě průtok a topnou patronu. Nic víc. Žádný externí elektrokotel, žádné TČ, nic takového. Tento 500litrový válec má ještě "šneka" navíc, kdybych se někdy rozhodl připojit soláry, TČ, krb či cokoliv, co dokáže nahřát vodu a nechat ji kolovat tímto šnekem. Z technické místnosti mám pak jednu KG 110 trubku ven z domu do míst, kde by případně bylo TČ, a jednu KG 110 trubku na půdu, kdybych chtěl mít soláry (oboje nyní zaizolovány). To tedy k oné přípravě, na kterou se ptala @noemi77 - mělo by to být dostačující k tomu, abych tím protáhl potřebné k připojení ekomoderních věcí). TČ není žádnou podmínkou, je to variantou. Do podlahy pouštím 27 stupňů, ani ne těch 40 (trojcestný ventil za AN mi mixuje zpátečku z podlahy, což je asi 23 stupňů, a dopouští k tomu mírně cca 45stupňové médium z AN tak, aby do podlahy šlo zase 27 stupňů), žádné TČ není potřeba. Nějaká čísla (záměrně nepíšu kW, aby to bylo laické, protože lidi zajímá roční faktura): mimo topnou sezónu mi celý dům spotřebuje cca 600 Kč měsíčně, v zimě cca 2600 Kč měsíčně (je to celkový náklad na el. energii domu). Protopím tedy kolem 2000 Kč měsíčně. Pokud bych měl TČ, tak se dostanu třeba na 700 Kč měsíčně. 1300 Kč x 6 měsíců = cca 8 000 Kč ročně bych, pokud budu optimista, ušetřil. I kdyby to bylo 10 000 Kč, kde je návratnost? 10 až 20 let? Jinak neříkám, že tento systém je jediný správný - já měl v projektu TČ i soláry, ale nic z toho jsem nerealizoval právě proto, že jsem si chtěl nejprve vyzkoušet provoz v nějaké minimální levné konfiguraci (přiznávám, stačilo mi pár vět topenáře, který mi tu zapojoval podlahovku, a změnil jsem názor, jinak bych dnes alespoň jedno z toho měl). Když to vezmu kolem a kolem, celý dům z TZ do 3 kW natápí topné těleso za 3500 Kč + tedy vyšší (20 tis. Kč) investice do AN. Jsem ale přesvědčen o tom, že podobných investičních nákladů může dosáhnout většina stavebníků nových domů, pokud nepůjdou po marketingu a dotacích.
Odpovědět
@lukoid Proč to tak zamotáváte sazba D26d je 8 hod do akumulace. Sazba D45d 20 hod pro el. kotel nikdy jsem netvrdil nic jiného. Vy používáte co tady píšete usmlouvanou sazbu D45d za 1,06 kč a ohříváte AN. To se mi zdá nelogické. Píšete-Pokud ele vytápíš, tak je blbost mít sazbu D26d, ne? Odpovídám sazba D26d je vytápěcí pro AN tak proč blbost. El. kotel + bojler 3f určitě koupíte do 20 t. Jak teplou vodu musíte mít v AN aby při napouštění vany + puštěn kohoutku teplé vody vytékala alespoň 45 st. teplá voda? Hlavně nepište že 50 st.
Odpovědět
Profilova fotka
@henry77 Ahoj loni před vánoci jsme se nastěhovali.Bungalov užitná plocha 145m2 cihla 25cm plus 20cm EPS Rekuperace a podlahovka.TZ 3.75 El kotel 13.000 toť vše jako investice na vytápění Za poslední cca dva měsíce Komplet spotřeba el. topení svícení vaření teplá voda vychází 120kč na den v průměru. Sazba D57D Přípravu na TČ mám nachystáno ale momentálně ani nechci. Přeji šťastnou ruku při výběru druhu vytápění
Odpovědět
@suchos a to el. kotel s akumulaci který ohřívá i vodu na mytí nebo el. kotel + bojler.
Odpovědět
Profilova fotka
@henry77 el.kotel + bojler
Odpovědět
@suchos Konečně nějaký údaj od, kterého se může člověk odpichnout. Věřím, že vaše spotřeba je komplet aniž by jste něco řešil a šetřil např. krbem. tzn měsíční náklady při těchto ztrátách cca 3700 ?
Odpovědět
@anetka2017 Fakt v té diskuzi předtím nebyl dostatek údajů?:) Klidně si napište, jak to chcete sesumírovat, aby vám to k něčemu bylo. @wpavel "Sazba D45d 20 hod pro el. kotel nikdy jsem netvrdil nic jiného. Vy používáte co tady píšete usmlouvanou sazbu D45d za 1,06 kč a ohříváte AN. To se mi zdá nelogické." Vysvětlete mi tu nelogičnost. A psal jsem, že i 2 Kč dle běžné neusmlouvané sazby je pořád při D45d levné. Přijde mi, že u vás jen proto, že se sazba D26d nazývá AKUMULACE a často se používá k obyčejným bojlerům na TUV (ne na vytápění), tak vnímáte D45d, což je PŘÍMOTOP, jako jedinou možnou sazbu jen a pouze na elektrokotel, a protože nemá v názvu slovo AKUMULACE, tak je pro AKUMULAČNÍ NÁDRŽ nelogická. Proč je tedy podle vás špatně? Já přece nenatápím AN celých 20 hodin - pokud mám natopeno, termostat vypne a čeká se jen na pokles teploty, aby zase zapnul. Jinak teplotu TUV, která mi leze z kohoutků, neměřím, protože nemám důvod znát přesné stupně. Důležité pro mě je, jestli se v té TUV osprchuji/vykoupu ve vaně. A vanu mi to v míře potřebné napustí i při té limitní teplotě AN cca 50 stupňů (v závislosti na tom, jestli mi zpátečka z podlahy tu vodu v AN promíchá, nebo ne).
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?