Zdroje vytápění, je možné mít takto?

Zdravíčko, chceme si postavit dřevostavbu, která bude nízkoenergetická a řeším vytápění. Chtěl bych elektrické podlahové vytápění a na ohřev TUV tepelné čerpadlo. A otázka zní, je možné to takhle mít a nebo je potřeba ještě jiný zdroj vytápění jsko třeba krbovky? Příjde mi už vše zbytečné a vyhozené peníze. Jedny krbovky už v domě mám a už díky nechci. Je z toho akorát bordel a starosti navíc.
Odpovědět
Profilova fotka
@strykofestr každá dobře postavená dřevostavba musí mít z podstaty věci minimální náklady na vytápění. je to jedno z pozitiv, které jdou ruku v ruce se samotnou realizací zmíněného domu. pokud máš v současné době problémy s nějakými low end kamny, tak se nediv a udělej pro sebe něco. seznam se s problematikou individuálně stavěných kamen, která budou vážit jako tvoje auto, a pochopíš, že doma vlastně nemáš skutečná kamna, ale skříňku na výrobu popela. my máme odporové kabely i kamna. odporové kabely jsem zalil do podlahy na důchod, ale dnes už vím, že to bylo zbytečné. dokud budeme moci, nikdy s nimi topit nebudeme, protože nechceme. a až to nepůjde, tak budeme v domově důchodců. spocené fusky nejsou náš styl 8-)
Odpovědět
Elektricke topne kabely, bojler sintegrovanym TC a klimatizaci do obyvakokuchyne? taky nejsem zastancem kamen v novostavbach topil sem tim 2 roky jako primarni topeni a nikdy vic. Poctete si v nedavne diskuzi 😉 http://www.modrastrecha.cz/forum/tope...
Odpovědět
@tomas80 nemyslím si že mám špatná kamna, mam haas soon za cca 45 tidic s vymenikm ale tahani si drevo fo baraku ted nehlede na to ze se clovek musi starat o ty kamna, kontroly kominu taky dost stoji a kdyz topim musim hlidat dite aby se nahodou nedotkl dvirek. Zbytecne starosti. Myslel jsem jaka to nebude romantika a po prvnich 3 mesicich uz nebyla :-D
Odpovědět
@kopca89 tak to je super, nevedel jsem ze klimatizace muze byt zdroj vytapeni :-D
Odpovědět
@strykofestr Tak klimatizace je v principu to stejné jak tepelné čerpadlo . Akorát je to lokální topení . Co se týče kamen , tak tam jde spíše o komfort (délku mezi přikládkou) . A já juž mám čtvrté kamna a až ted takříkajíc jsem spokojen . Na chalupě je mám jako hlavní topení a protože mám otevřenou dispozici mohu mít jen obyčejné severské litináky za desítku . Kamna mají uzké , nízké , ale hluboké topeniště a proto odhořívají a umožnují tak přikládku za mnoho hodin . Dovolit si to mohu protože jde v celku o slušně izolovanou dřevostavbu a takzvaně vzadu v kamnech je za mnoho hodin jen vrstva žhavého(bezroštové topeniště) a stačí ho jen přihrnout ke dvířkum a přiložit . Vcelku jednoduchá kamna , kde není rošt , šamot (blbuvzdorná) .Chápu že tam není velké sklo , ale takzvaně to oželím za pohodlí a pomalé sálavé teplo s velmi nízkou spotřebou dřeva.
Odpovědět
@strykofestr Pro výpočet PENB je potřeba splnit limit neobnovitelné energie. Jen čiště elektrickým topením i s tím luftbojlerem to nesplníte. Proto se přidávají další technologie jako TČ, kamna, FVE apod. Přitom investice do řady z těchto technologií je bez dotací nevratná (třeba FVE). Záleží především na tom, jaké máte nebo budete mít TZ domu a jakou budete mít spotřebu TUV. To, že se jedná o dřevostabvu nic neznamená. Můžete mít zděný dúm v pasivu a taky ošizenou dřevostavu v kategorii C a horší. Pokud budu předpokládat, že se bavíme o NED, tak bych přidal klimatizaci. Tu stejně budete potřebovat, protože dřevostaby se v létě rychle přehřívají.
Odpovědět
@zubr487 ano bude se jednat o NED, ale teď jsem se dočetl, že ten bojler s TČ má problém hlavně v zimě a teda nevím jsk vych řešil, protiže brát si teplo z interiéru mě příjde jako nesmysl, když bych ho tam zase musel topením vrátit. Strašné dilema toto
Odpovědět
@strykofestr Zkuste udělat nějaký menší zemní registr pro ten luftboiler . V zimě by bral vzduch ohřátý ze země , v létě z pudy.
Odpovědět
Tak jsem mluvil se znamym ktery konstruoval vyvijel TČ pro hotjet a rikal ze v lete ma TČ zisk 1:3,5 zhruba a v zime i v mraze treba -15 stupnu ma porad zisk 1:1,2. Zlom nastava pry az tak pri -20 kdy uz je to jako vytspeni elektrokotlem. Kazdopadne pri nasich zimach je TČ porad velmi ziskovy a zsporny zpusob ohrevu vody. Mel by tam byt pry ale v tom bojleru nejaky nahradni zdroj ohrevu treba elektropatrona nebo prutokovy ohrivac v pripade poruchy TČ aby se mela jak nahrivat voda. To je logicke a celkem me potesil. Pricila se mi verze brat vzduch z interieru a ochlazovat si ho v celem dome a zase to dotapet zpet. To by nebylo moc hospodarne teda
Odpovědět
Profilova fotka
@strykofestr hs nejsou kamna v pravém slova smyslu.. jsou to krbovky s výměníkem, ve kterých se topí naprosto stejně jako v klasickém kotli, tudíž nepřetržitě. to bych doma také nechtěl. kamna za 200 tisíc a výš se chovají jinak. uvádím to jenom z toho důvodu, že kdo chce topit dřevem a nemít doma kotelnu v obyváku, má možnost individuálně stavěných kamen. komfort užívání bez popela a kouře s minimálním množstvím paliva jde ruku v ruce s vysokou pořizovací cenou. odporové kabely jsou dobrá věc z hlediska vstupní hodnoty. jako hlavní zdroj tepla bych to ale nechtěl. je to otázka priorit. někomu to vyhovovat může. netvrdím, že je to špatná věc, ale pro nás vesany je to takové fádní :-)
Odpovědět
@strykofestr Uhodil jste hřebíček na hlavičku. Je řada firem, co prodává fuftbojlery pro umístění do interiéru s údajně vysokým COP. Jenže finta je v tom, že si vlastně kradete teplo z topení. Ve výsledku to pak má většinu roku účinnost jako bojler, ale samozřejmě za několikanásobně vyšší cenu. Obvykle se to řeší nasáváním z půdy a výfukem ven. Případně složitější varianta, kdy se doplní přepínací klapky. Můžete pak bojler provozovat v různých režimech podle potřeby. Např. normální režim - sání z půdy, výfuk ven chlazení - sání i výfuk do interiéru. Chlazení je samozřejmě jen dokud se nahřívá bojler. Nenahradí to klasickou klimu větrání - část vzduchu z půdy a část z interiéru, výfuk ven Je to vlastně reřim aktivní rekuperace. Případně je pěkná varianta děleného bojleru https://www.elkap.shop/delene-ohrivac... Výhodou je vyšší COP, menší pokles výkonu v zimě a menší riziko hluku v interiéru. Stále je zde ale otázka jaké máte TZ. Označení, že se jedná o NED stále nic neříká o celkové spotřebě. Viděl jsem zde malý domek údajně NED ale s TZ 8kWh. Nebo se jedná skutečně o NED, ale s velkou vytápěnou plochou. V těchto případech bych radši preferoval rovnou TČ pro topení, ohřev TUV i chlazení.
Odpovědět
@zubr487 Zatím ještě nestavíme, ale řešíme právě projekt a mělo by se jednat o dům s TZ do 5kWh. Byl by to bungalov o užitné ploše 110m2. Každopádně teď mám podlahové vytápění vodou a příjde mi to, že to má vše strašnou prodlevu. Musím topit 4h v kuse než začnu něco pociťovat a pak se to vypne a dlouho to drží teplo to jo, ale taky to dělá, že máme akumulační tvárnice a 20cm zateplení a v dřevostavbě mě to příjde zbytečné, protože tam se nemá co naakumulovat. Tam je to prý hlavně o tom mít topení, které rychle vytopí ten prostor a nemělo by se moc větrat v tu chvíli teda, protože to zase vyletí komínem
Odpovědět
Článek se načítá
@strykofestr Rychlost natápění je určena výkonem a akumulační hmotou. U domu s velkou akumulací a nízkým TZ je zbytečné řešit rychlost natápění. Nejlepší je topit trvale. Vám zřejmě velká akumulace vadíla a tak nyní plánujete malou akumulaci. To má zase jiné nevýhody. Třeba nám jednou napíšete porovnání, protože je to zásadní otázka. V každém případě budete potřebovat klimatizaci pro letní chlazení a topení v zimě. Vámi uváděné TZ není moc vhodné pro čistě elektrické topení, chtělo by to snížit. Co se týká podlahového topení, tak záleží na typu. Klasika je izolace a topná vrstva zalitá anhydridem nebo betonem. Z hlediska rychlosti natápění je jedno, co tam hřeje. Osobně jsem si zvolil teplovodní trubky, protože to má řadu výhod.
Odpovědět
@strykofestr Co takhle dát na podlahu anhy level Thermio. Výhody/nevýhody viz můj profil a www.
Odpovědět
@strykofestr proto jsem TČ a podlahovku vystřelil na Mars. Máme bungalow TZ 5,5 /111m2 užitná. Dal jsem 9 kW el. kotel spojený s bojlerem a nízkoobsahovými konvektory (radiátory). Za měsíc se stěhujeme. krbovky jsme museli dát, vzhledem k těm zdrojům.
Odpovědět
@warflyer Pokud Vám jde především o rychlost natápění, tak jsou samozřejmě nějaké radiátrory (je jedno zda teplovodní nebo elektrické) vhodnější. Nesmíte ale mít podmínku, že nikde nesmí strašit radiátory.
Odpovědět
@zubr487 ano, jednak rychlost zátopu, jednak zase naopak možnost tu teplotu ragulovat dolů a to je právě ta reakce systému kterou preferuji - a být vládcem toho systému se mi docela zamlouvá. Nicméně nic proti podlahovce nemám, je to komfortní, každá technologie má nějaká + a - Ohledně "strašení", nee žádné turecké plechovky za pár korun to nebudou, jsou to konvektory JAGA akorát v koupelně a obyváku bude "dekoračka". Ano, musím počítat s prostorem pro radiátor, ale jelikož není až na tu dekoračku sálavý, ale konvekční, mohu si dovolit před něj postavit cokoliv (kytku, elektroniku, nábytek), ale určitě ho naopak nemusím zakrývat, protože není vzhledově nijak nas***ací. :-D, naopak se mi velice líbí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?