Zkušenost s tepelným čerpadlem Alfea Extensa

Máte někdo na vytápění tepelné čerpadlo Alfea Extensa a jak jste s ním spokojeni? Jaké jiné tepelné čerpadlo/výrobce/ by jste mi doporučili? Jedná se o vytapění bungalovu s tepelnou ztrátou 4,2 kW, podlahove topení. Jiný zdroj tepla není. Děkuji.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
ahoj, stavim bungalow (125 m2, Ytong +12cm zatepleni, strop 44 cm vata, 3 skla) a kamaraduv tata projektuje vytapeni a rekl mi, ze pri teto velikosti a zatepleni je to ekonomicky nesmysl. Podlahovka by to mela utahnout bez problemu, ne?
Odpovědět
Ahoj, já to mám podobné,116m2, Ytong+14cm zateplení, strop 35, podlaha 14cm+systémová deska na podlahovku. Do vesnice není zaveden plyn, bohužel zdravotní stav nám neumožnuje manipulovat s tuhými palivy, takže zůstalo rozhodnutí bud elektrokotel nebo TČ. S elektrokotle mám strach kvůli spotřebě elektřiny, tak jsem se rozhodl pro TČ.
Odpovědět
Profilova fotka
@pavluch souhlasím s @zeneva investice do TČ je, v tomto případě, asi nenávratná... neřešil bych ani elektrokotel. raději bych, třeba, navýšil sílu izolantu. to je pouze pár korun za materiál navíc. el. podlahovka, infratopení, rekuperace s dohřevem. možností je více. je to jen o dobrém projektantovi...
Odpovědět
Ztráta cca. 5 kW. Tepelné čerpadlo Remko. Návratnost cca. 4 roky. S TČ velká spokojenost. Pouze s elektrokotlem neobdržíte stavební povolení. Takže buď varianta krb (kamna), komín, elektrokotel za cenu celkem kolem 100 000 nebo TČ za celkem 180 000. Pro mě byla jasná volba TČ.
Odpovědět
@zeneva Dotaci 300 000,- Kč na to berete ? Strop, stěna i okna vám to asi splňují.
Odpovědět
@2masoni Zkuste na Youtube :-) Moderní domy bez topení Dal bych proklik, ale se to nesmí. Cenzor.
Odpovědět
@login8 Dotaci neberu,na tu se poptám, na video mrknu. Dík.
Odpovědět
Aha, to bylo na jiný přispěvatele, ještě se tu moc nevyznám. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@login8 ten odkaz znám. a nerozumím. moderní domy bez topení a je v nich TČ, další TČ na bojleru. a prý se nemusí zapínat elektrokotel.
Odpovědět
@2masoni Nejsou tam ani radiátory, ani podlahové topení ani komín Zato je tam příjemně teplo a zatraceně levně
Odpovědět
@dawerius To by mě zajímalo, jak jsi přišel na 100t za elektrokotel? Kotle se pohybují od 12t do 30t pro domy s takovouto tepelnou ztrátou. Ale hlavně by mě zajímala kalkulace návratnosti TČ za čtyři roky. Můžeš to rozvést? Klidně do IP.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Článek se načítá
@pavluch Máme podobné tepelné ztráty domu a také bungalov, také na vesnici, plyn sice ve vesnici je, ale dotáhnout ho k našemu pozemku by nás vyšlo dráže než TČ a oba jsme měli z plynu vítr, takže naše volba byla jasná. Nakonec jsme moc nespekulovali nad tím jaký výrobce je nejlepší a koupili jedno z nejlevnějších na trhu (od Vailantu- vzduch voda) je trochu jiné než všechny ostatní TČ. Má hodně velkou venkovní část a uvnitř jen malou skříňku a ovládací panel. Není nijak extrémně hlučné a zatím jsme na něm nenašli žádnou chybu. Má v sobě přídavný 6kW elektrokotel, kdyby v zimě dlouho extrémně mrzlo a nezvládalo to, aby si mohlo přitopit, ale ještě nebyly takové podmínky, aby se to seplo (používáme druhou zimu). Nemůžeme si ho vynachválit, jediné mínus je, že u TČ je potřeba veliký bojler (pokud teda má TČ i ohřívat teplou vodu), protože se ta voda neohřeje na tak vysokou teplotu jako při elektrice nebo plynu. Jsme doma zatím 2 dospělí (4+1) a máme rádi teplo - zálohy na elektřinu jsme loni měli 1700 a dva měsíce v létě jsme pak neplatili, protože jsme měli přeplatek, takže roční náklady na celkový provoz domu cca 17000 ( s tím že 24 h denně běží čistička a i vodu máme ze studně, takže vodárna a další blbosti co jsou potřeba na samotě u lesa....)...
Odpovědět
@login8 jako návratnost v NED za 3-4 roky? Při investici 150t? To mi chceš říct, že v NED je spotřeba elektriky za rok o 50t výš?
Odpovědět
Profilova fotka
@login8 na to lze vzit dotaci? bylo mi receno, ze to musi byt s rekuperaci...
Odpovědět
Profilova fotka
@pavluch a jak vas vychazi provoz s TC? A jaka je navratnost? Pokud mate primotop - napr. kabely v podlaze, mate 20 hod denne nizkou sazbu za elektrinu
Odpovědět
@zeneva s TČ máš taky nízký tarif 20h denně.
Odpovědět
@pavluch při této tepelné ztrátě je TČ ekonomický nesmysl ... Cenu tohoto TČ vidím na netu 170.000 vč DPH vč. zásobníku ... slevička bude, dostanete se na 155, max. 160.000 Kč .... obdobné řešení s elektrokotlem bude tak max. za 30.000 Kč (kotel+zásobník). Rozdíl investice tedy 130.000 Kč. Na energiích ušetříte tak 11-12000 Kč/rok, možná 13.000 Kč ... .takže prostá návratnost min. 10 let, při započten ceny peněz jste přes 11 let .. a to budete teprv na nule. Místní ukřičené propagátory (a prodejce) berte s velkou rezervou a vemte k ruce kalkulačku, ideálně tu na TZB info (odbornou veřejností uznávanou) , která Vám to potvrdí P.S sám proti TČ nic nemám, sám od něj jdu, ale mám TZ 7,2 KW ... a při srovnání s plynem to vyšlo o prsa asijské závodnice
Odpovědět
@atilius Nechal jsem si nacenit elektrokotel + krb + komín. Cena cca. 100 000 (montáž, materiál, prostě se vším). Pouze elektrokotel dnes už není možný. Nedostal bych stavební povolení. Takže se musí doplnit např. krbem a komínem. Cena tepelného čerpadla byla se vším 180 000. Rozdíl je 80 000. Za poslední rok čerpadlo ušetřilo cca. 20 000. Měřeno 2 elektroměry a vestavěnými kalorimetry. Rozdíl je tedy zpátky za 4 roky.
Odpovědět
@dawerius Je pravda, že když se do toho započítá komín, tak to bude vycházet jinak. Mě by tedy dům bez komínu ani nenapadl, ale samozřejmě proti gustu. Co jsem ještě koukal, tak TČ vytopí vodu na mytí max kolem 45C, což je trošku problém z hlediska bakterii - to nějak řešíš? Třeba přidáváním něčeho do vody?
Odpovědět
Čerpadlo má tzv. hygienickou funkci. Mám to nastaveno tak, že každý pátek se voda ohřeje na 60 stupňů ( je možné nastavit až 75). Klasický ohřev jsem nastavil na 45. Samotnej kompresor umí ohřát vodu až na 50, ale to je zbytečně moc. Klesá topnej faktor. Mám 9 kW. Vyšší výkony uměj ohřát i na 60 jen na kompresor. Od 50 stupňů vejš si čerpadlo zapne vestavěnou topnou elektro patronu a dohřeje to patronou. Zásobník je na 300 litrů, takže vody je dost. Součástí většiny TČ je patrona.
Odpovědět
Dům je již rozestavěný, příští týden se začne se střechou, už nic měnit nemohu. Jen vybrat dobrý čerpadlo, které bude fungovat bez poruch.
Odpovědět
@flakac Né, 22 hodin
Odpovědět
@dawerius máte - li tepelné čerpadlo se stabilním zdrojem tepla, elektropatronu nepotřebujete. Topit elektřinou není levné.
Odpovědět
@pavluch A účinně. Aby v zimě neklesal výkon, ani účinnost. Do novostavby, 89 000,- Kč bez DPH. český výrobek, byl jsem ve výrobě.
Odpovědět
@login8 a co si mám pod tím stabilním zdrojem představit? Krb nechci. Plyn není. Jediné co mi tedy ohřeje vodu třeba na 70 stupňů je elektropatrona. Při mínus 20 už TČ nemá výkon, takže opět potřebují elektropatronu. Při poruše TČ musím mít zálohu. Nehodlám se spoléhat pouze na TČ.
Odpovědět
@dawerius I horské chyty topí tak, že je tam jen tepelné čerpadlo, třeba 100 kW, elektrokotel jen symbolický, třeba 15 kW, který se nikdy nepoužívá, a krb na okrasu 12 kW. Dal bych prokliky, ale mažou to, když proklik nedám, ušetřím čas sobě i cenzorovi. Taková nezateplená chata s tepelným čerpadlem musí mít spolehlivé topení a levné. Pokud by hostům netopili, nikdy by se nevrátili.
Odpovědět
Zemní čerpadla topí v jakémkoliv mrazu, to ano. Ale zemní čerpadlo je v porovnání se vzduchovým příliš drahé. Vzduchové topí do max. -20 stupňů. Při těch -20 už má pouze třetinový výkon než při +20. Z fyzikálních důvodů už nemůže dostatečně topit pod -20 stupni. Většina kvalitních a renomovaných výrobců má z toho důvodu v čerpadlech vzduch/voda patronu o podobném výkonu jako je kompresor.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@dawerius Zkuste to číst rychle, bo se jinak nic nedozvíte.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?