Změna vytápění po získaném stavebním povolení

Ahoj, nevíte někdo jak je to se změnou druhu vytápění po již získaném stavebním povolení? Ve stavebním povolení mám, že topeni bude plynem. Nyní stavím základovou desku a přemýšlím o TC, protože mě vyjde skoro na stejné peníze. Musím zmenu hlásit na stavebni úřad? A jak složité to případně bude? Musi se udělat znovu kolečko dotčených úřadů(životní, hygiena atd.)?
Odpovědět
http://www.modrastrecha.cz/forum/tope...
Odpovědět
Změnu ve způsobu vytápění musíte sdělit stavebnímu úřadu. Platí to pro již užívané domy, tak i pro nově stavěné domy. Jak to dál probíhá nevím. Řekne Vám to SÚ.
Odpovědět
Profilova fotka
@petr13 ja jsem nic nehlasil, je pravda ze v projektu mam topeni drevem a topim i po zmene drevem, jen topny system vypada uplne jinak nez bylo v projektu, kde byly radiatory a rozvod po celem dome + kotel s AKU nadrzi, kdezto ted mam jen pec bez jakychkoliv rozvodu a par primotopu
Odpovědět
Profilova fotka
@petr13 já bych nic nehlásil a kdyby se na to u kolaudace ptali, řekl bych jim, že je to plyn :-D
Odpovědět
Přijdeš na úřad, nahlásíš změnu, vyplníte papír, zaplatíš 1000 Kč a jdeš domů. Pokud se to nějakým způsobem dotkne sousedů, přijde jim ohlášení o této změně a budou mít čas pár dní se s k tomu v případě nesouhlasu nějak vyjádřit.
Odpovědět
Ještě taky teoreticky by mohli chtít přepočítat PENB, protože dojde ke změně i tam...
Odpovědět
@misadan U nás jsem se na to ptal a řekli mi, že to mít nemusím, že to pro ně nic neznamená. Ale možná to bude úřad od úřadu.
Odpovědět
@misadan Tak v PENB mám napsáno, že se právě Doporučuje změna na TČ vzduch voda. Tak pochybuji, že by to kvůli tomu chtěli vypracovat znova. @dawerius Díky za odkaz, Nyní mám teda trochu strach z té hlukové studie :D, protože čerpadlo bude 3 m od souseda. Na druhou stranu by mi ale mělo stačit 7 kw, tak to třeba nebude tak hlučné.
Odpovědět
@petr13 přesně, u změny na TČ to primárně řešit s hygienou kvůli hluku.
Odpovědět
U nás je změna z elektrokotle na TČ. Budem to řešit, až budem dávat dohromady podklady pro "kolaudaci", ať to máme všechno v pořádku. Budem dělat výkres skutečného stavu, plus měření hluku k tomu TČ.
Odpovědět
@petr13 @davex jojo, to bude urad od uradu...nekde chtej vic..nekde min :)) ja to beru z pohledu penb...ze by ze zakona, pokud by se slo jo do detailu mel byt....ona totiz umi "prudit" i sei...
Odpovědět
Pokud to chcete mít 3 m od souseda, tak můžete mít dost velký problém s hygienou (potažmo se sousedem).
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petr13 Chudak soused teda, soucitim s nim...hygiena vam to mozna povoli,ale souseda to muze stejne obtezovat..
Odpovědět
U TČ vyžaduje hygiena autorizované měření hluku na nejbližším bodě sousedova pozemku ke zdroji hluku (denní i noční). Pokud nevyjde, máte problém. I kdyby vám tuto změnu SÚ nakrásně odkýval, soused si může požádat o měření, pokud ho to bude rušit, které když nevyjde, v následném řízení zaplatíte vy a hygiena vám nařídí provést opatření, aby jste se do limitu vešli. Což bude jedině přemístit jednotku někam jinam nebo ji odstavit a změnit způsob vytápění. To znamená, pokud to uděláte bez ničeho, můžete si zadělat na problém v budoucnu.
Odpovědět
@kikiwhite Ten soused má taky TČ 3m ode mě...
Odpovědět
Profilova fotka
Aha, a nevadi vam hluk? Nebo je to OK?
Odpovědět
Záleží taky, jaká značka tepelného čerpadla. Nutné taky podotknout, že tepelné čerpadlo v létě prakticky nejede, jen když nahřívá vodu. V zimě ano, ale lidi asi nesedí venku na terase v mraze a když je tma, nebo nevětrají nonstop. V noci navíc jede tepelné čerpadlo na menší výkon, alespoň tam, kde tomu člověk rozumí a nastaví si to, jak má. Důležité je také nasměřování TČ a jeho umístění u vlastní stavby. Soused má TČ nižší třídy a má ho asi 2m od okna své ložnice. Prakticky ani neví, že ho tam má. A to má ještě částečně nasměřováno na dřevěné bednění. Ale jsme Češi, národ závistivců a prudičů. Nám vadí i to, co nám vadit nemusí. Na vesnici to vidím u lidí takřka běžně. Lidi na všechno nadávají, někdo si na pozemku spálí trávu a je nejhorší v celé vesnici. To, že oni topí starým kotlem a dusí se půl vesnice ale nevidí... Klasický příklad..
Odpovědět
Konzultoval byhc s místním SÚ, který to nejspíš povolí, ale bude chtít pro kolaudační řízení autorizovanou hlukovou studii, resp. stanvisko hygieny (na základě té studie), že je to OK. Riskovat, že to při kolaudaci nějak projde (že si toho nevšimnou) , případně může dát podnět soused, který nejspíš má z Vašeho stavebního řízení informaci o tom, čím/jak budte topit - do toh bych nešel. Argument, že on ho má teké by zřejmě moc neobstál.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?