Zvolit podlahové topení nebo radiátory?

Ahoj holky, stavíme domeček a přemýšlíme, jaké dát topení. Jestli v celém domě dát podlahové topení nebo jen radiátory nebo jestli to zkombinovat. Jelikož máme celkem malý domeček, nechci ho zaplácat radiátory. Máte tedy někdo zkušenosti s podlahovým topením v celém domě??? Vytopí ho?? :-| Za rady děkuju ;-)
Odpovědět
1
2
22
Profilova fotka
dobře se o něm píše na wé..e-architekt cézet. také se těším na reakce. Já bych ho chtěla jen do vybraných místnosti..
Odpovědět
Barák to vytopí, ale my ho nechtěli.
Odpovědět
Profilova fotka
hamar - podlahovka celý dům vytopí ;-) My ho budeme mít pouze v koupelnách(v kombinaci s žebříky), v zádveří a dole na chodbě, páč tam se nám radiátory nevejdou. Do ostatních místností jsme ho nechtěli z těchto důvodů: 1)Zdravotní - jsem líná a nenosím doma bačkory,takže by to určitě za čas odnesly ledviny atd.(všude prostě podlahovku nedáš - teda aspoň neznám firmu, která by ji dělala i na schodech a do spíže si topení taky nedávám a přesto tam musím občas jít). Tady myslím, že hygiena má nějaké opodstatněné důvody, že nepovolí podlahovky do nemocnic, domovů důchodců, školek atd...Kamarádka má podlahovku a za ty 4 roky co bydlí v novém měla 2x zánět žil(upozorňuju, že je nekuřačka,nikdy nebrala Ha a teplotu mají těch 37st.! :-o ) a zhoršily se jí migrény. Od letoška topí jen v radiátorech a zatím nic(no zima teprve začala, takže uvidíme na jaře) 2) Setrvačnost - u podlahovky prostě musíš mít ty termostaty nastavené na určitý čas(nejlépe každý pokoj zvlášť) a občas se prostě stane, že potřebuješ rychle zatopit nebo naopak. To s podlahovkou nelze, protože jí prostě nějakou dobu trvá, než místnost ohřeje nebo naopak vychladne :-| 3) údržba - radiátor opravíš raz dva a závadu vidíš dřív, ať už na rozvodech(mokré zdi si všimneš dřív než podlahy)nebo prostě snáz zjistíš, že ti radiátor nehřeje nebo kape. Dělám u topenářů a pár takových událostí jsem už viděla. Občas se stane, že musí rozebrat(někdy bohužel rozřezat :-o )podlahu v celé místnosti. A málokdo je proti tomuto pojištěný. :-N 4) pro někoho může být překážkou i cena 5) spíš taková perlička - teta má v celém domě podlahovku a celá rodina jsou náruživí sportovci a zjistila, že jí vadí, když přijdou např. z lyžovačky a nemají si kam dát uschnout bundy, boty...No prostě to válí na zemi(což zvlášť v případě neohlášené návštěvy vypadá úžasně :-D ), páč nemají ani jeden radiátor ani sušárnu, kam by to dali uschnout :-D Takže když to shrnu - jsem spíše proti(tak 70:30) a když, tak kombinovat obojí. A omlouvám se za délku příspěvku :-N
Odpovědět
souhlasím s jednotlivými body Spaagetky a jen mám další perličku k té setrvačnosti: my se skoro jednou takovým barákem protopíme stejně jako sousedi s podlahovkou. My totiž máme topení nastaveno,aby topilo méně, když nejsme doma, což fakt u podlahovky není možné, protože doba akumulace je až 7 hodin.
Odpovědět
Hm, spaagetko, děkuji,apoň jsem si udělala obrázek. Topenářka mezi námi se vyplatí. Do určitých místností to příjde 100% - kuchyň a spodní koupelna.Chtěla jsem to i do ložnice,ale teď teda nevím. Oni to teď dělali kamarádce a úžasně z toho sálá teplo. Já zase jak nemám teplo od noh, tak jsem pořád zmrzlá. Bydlíme teď v paneláku a přízemí, takže na migrény jsem celkem zvyklá :-( No, dám to přečíst manžovi a uvidíme. A s tou cenou. Když jsem spočítala všechn radiátory, potrubí a práci a cenu, kterou dala kamarádka za metr2 se vším všudy, tak je na tom líp podlahovka. No uvidíme, co na to ještě řeknou topenáři.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky se přidám. Před měsícem jsme se nastěhovali do RD a podlahové topení máme v celém přízemí (kuchyně, obývák, 2x chodba a koupelna - zde je i žebřík). A v 1. patře ho máme pouze v koupelně i se žebříkem. V ložnici a dvou pokojíkách máme radiátory. Dříve jsme bydleli v přízemí v paneláku a já jsem byla stále zmrzlá. Teď je to bážo.
Odpovědět
My ho chceme urco do kuchyne a do koupelny (kombinace se žebrikem). Jinak krbovky a radiatory
Odpovědět
My uvažujeme o obyváku, kuchyni a koupelně v patře. Chceme mít v přízemí dlažbu kvůli psovi a z paneláku vím, že dlažba je studená až hrůza a radiátory nepomůžou. Taky mám radši teplo od nohou. Ale je dobré to zkonzultovat s někým, kdo už má zkušenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme dlažbu ve vstupní chodbě, koupelně a v kuchyni, ostatní plovoucí podlahy. A všichni se diví, jak podlahové topení krásně tu dlažbu vytopí. Je mnohem teplejší než plovoucí podlaha.
Odpovědět
Medvídku, záleží, jak hluboko tu podlahovku firma dává. Jinak jak psala Spaagetka o těch zdravotních problémech, tak kamarádka má to samé, sice neměla z podlahovky zánět žil, ale začaly jí otékat nohy a začala mít problémy s oběhovým systémem.
Odpovědět
Profilova fotka
jen dotaz, jak muze mit tepla podlaha za nasledek zdravotni problemy? ja myslela, ze horsi to je, kdyz je podlaha studena? :-N my ted bydlime v panelaku a mame hroznou zimu od noh,.. prototo az budeme stavet baracek, tak bych urcite chtela podlahove vytapeni, ale trosku jste me zarazily s tema zdravotnima problemama :-|
Odpovědět
hranolko, právě proto, že pokud si tělo zvykne, že od nohou je pořád teplo, tak to naruší termoregulační systém těla a neprospívá to krevnímu oběhu.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Ono jde taky o to, jak silnou izolaci Vám mezi podlahové topení a povrch dají (dlažba, plovoucí podlaha). Jinak o zdravotních problémech víme a nijak se tím zatím netrápíme. Já nosím stále pantofle. Bez nich jsem jako nahá. Je to síla zvyku.
Odpovědět
Ahoj holky, podlahovka se nedoporučuje u alergiků, protože se více víří (je to s měkkým I, že ? :-D ) prach ;-) o jiných zdrav.problémech nevím. Jinak tu už bylo hodně řečeno, snad je ještě to, že podlahovka se dá dát pod skoro jakoukoliv nášpapnou vrstvu,a ale čím bude mít tahle vrstva menší tepelný odpor (bude míň izolovat) tím lépe. Takže ideální je dlažba, ta prostě teplo dobře propouští, rychle se zahřeje,...dřív se podlahovka nedávala pod dřevěnou podlahu, ale teď ž existují spec.podlahy, pro které to není problém ;-)
Odpovědět
Dostavujeme domek a podlahové topení máme úúúplně všude. Už pár měsíců topíme a je to opravdu paráda. S těmi záněty žil a podobnými zdravotními problémy je to naprostý nesmysl, probrala jsem to s kámoškou, která je doktorka na interně a těmihle věcmi se zabývá. Ty problémy byste měly stejně, i kdybyste měly na stěně radiátory, příčiny jsou jiné. Naopak, mohla bych zas podotknout, že kámoška, která má topení v RD na radiátory, tak dostala do nohou revma, protože nemají sklepy a i přes izolaci je ta podlaha v zimě opravdu studená. Migrény od podlahového topení jsou taky nesmysl, ty mohou způsobovat spíš materiály (např. zdivo), které jste při stavění použili, často jsou to chemikálie, které se uvolňují z nového nábytku. Cena problém není, záleží na firmě, kterou si vyberete, o tolik dražší to zase není. Pořád se to v konečném dlouhodobém efektu vyplatí. A je fakt teplo (narozdíl od radiátorů, které některá místa v místnostech nikdy nevyhřejí a udržují se tam plísně). Totéž, co se týká provozu. Nastavíte si určitou teplotu a celý domek máte krásně teploučký od podzimu do jara s menšími náklady, než když pořád přepínáte radiátory a přicházíte domů do zimy. Pokud ještě využijete 50% státní podpory a hodíte si na střechu solární panel, topíte opravdu levně (v porovnání např. s plynem). No, a pokud někdo potřebuje vysušit promočené oblečení, tak snad mají v domku místnost na sušení prádla, ne? Přece to není nutné dávat na radiátory - tam to teda taky vypadá dost nevábně. Ve vytápěné sušárce vyschnou parádně i péřové bundy. Co se týká narušení termoregulačního systému těla, tak to je další z pověr (jako u všeho "nového"), protože to byste v létě nemohli chodit po vyhřáté půdě nebo u moře např. po vyhřátém písku. S tímto si tělo poradí opravdu hravě, je daleko flexibilnější, než si připouštíme.
Odpovědět
Souhlasím s Karlou, taky se mi ty problémy nezdají. U podlahovky je právě hroná výhoda, že je celý pokoj roznoměrně zahřátý... na rozdíl u krbu ve staré chatce, ze strany krbu na vás sálá krásné teplo (nebo spíš vedro) a za ády máte chladnou stěnu a rýma je hned ;-)
Odpovědět
ta moje kamárádka dělala na ARO a problémy měla :-| karlo, my máme nastavené topení na méně, když jsme mimo a než přijdeme domu, tak se nám to zase o pár stupňů zvedne, tak už přijdu taky do tepla ne do zimy, nic ručně nepřepínáme a radiátory už vůbec ne, takže na klasickém topení oproti podlahovce šetříme. a co se týká té termoregulace, tak je trochu rozdíl, jestli někde chodíš týden ve vedrech po horkém písku a nebo jestli chodíš celou zimu po teplé podlaze. Ale to je můj názor.
Odpovědět
Kacko, u nás je taky přes léto daleko teplejší půda (na to nemusíš být u moře, to byl jen příklad) a tělo se přizpůsobí. Navíc, ty pobyty u moře, kdy couráš nohama v teplém písku, tak spíš záněty žil léčí. Já zase pracuju v nemovitostech a tyhle věci znám po pracovní stránce i po "studijní", protože jsem nucená se jimi zabývat ve škole (tam níň) i praxi (v práci i osobním životě). To, že kamarádka dělala na ARO, tak je daleko pravděpodobnější, že spíš zánět žil má z toho, jakým způsobem zatěžuje nohy v práci než z podlahového topení. To už naše babičky říkaly, že od nohou má být teplo, takže nic nového to není, teď je to jen uvedené do praxe. Pokud kámoška dělá ve zdravotnictví tak určitě ví, že jí na to pomůžou speciální punčochy, ne radiátory.
Odpovědět
kamarádka tam dělala i 6 let před tím, než se potkala s podlahovkou, to jen tak na okraj a nepsala jsem, že měla zánět žil.
Odpovědět
Tak to pardon, pochopila jsem to tak. Pokud někdo své zdravotní problémy, které si jakkoli způsobil jinak, svádí na podlahové topení, je to jeho věc a měl by si dát radiátory. A lidi, kteří své zdravotní problémy na podlahovku nesvádějí, tak s ní budou velmi spokojení. Jo, a pokud se ještě týká těch alergiků, tak s podlahovkou bývá volená podlaha, která je snadno udržovatelná (žádné koberce), takže prašnost je ve skutečnosti menší; a je tam i ta výhoda, že ta podlahovka vytápí opravdu každý kout (i za skříněma), takže se tam netvoří plísně, které samotné jsou příčinou mnoha alergií. Uložím vám k sobě do alba, jak vypadá podlahové topení před zalitím.
Odpovědět
Karla - no já podlahovkou ani alergií zkušenosti nemám, tohle nám bylo přednášeno jako o jediném zdrav.problému :) Kdoví,jestli nebyl vyučující zapškklý alergik s podlahovkou :-D
Odpovědět
Ještě jsem našla zajímavou věc: Umístěnám nábytku je přenos tepla snížen (to je logické), při výšce do 600 mm (skříňka na nožkách nebo i pohovka!) je výkon snížen na polovinu! To bych nevěřila, že to má takový vliv, je jasné že u skříní až na zem to asi moc netopí, ale že i třeba u postele.... =-)
Odpovědět
Blani, někteří lidi prostě podlahové topení nechtějí. Takže ti si to tímto způsobem zdůvodňují, proč to nechtějí, ale to přece nemusejí. Je každého věc, jaké topení si vybere a nemusí si proto vymýšlet (nebo přejímat) a rozšiřovat podobné neprokázané nesmysly, a tím to nepodloženě očerňovat před lidma, kteří by s tím jinak byli velmi spokojení. Má to své výhody a nevýhody, ostatně jako všechno. Je jen na každém, co zvolí. Je dobře, že je dnes takový výběr a takové možnosti, aby si vybral opravdu každý.
Odpovědět
Muzu se zeptat vas, co jiz podlahove topeni mate, na kolik Vas to vyslo? Musi to delat specializovana firma?
Odpovědět
Masi, jo, musí to dělat specializovaná firma. (teda můžeš si to udělat sama, žádný zákon tě neomezuje, ale nedoporučuju, je to opravdu dobré nechat na odborníky, mrkni ke mě do alba). Stát tě to bude podle toho, co si navolíš. Je pak obrovský rozdíl v ceně. My jsme zvolili např. dražší variantu (vyšší lité podlahy (6cm-stačí 4cm) a tak. Máme komplet pokryté topení na dvou podlažích včetně chodeb - tj. máme to na cca 130 m2. Na rozdíl od radiátorů zaplatíš cca navíc 20% na lité podlaze (pokud si ji nezvolíš i při radiátorech, je to už dnes běžné), systémová deska stojí 20 tis (na cca 120 m2), ale stejně musíš při radiátorech investovat zase do polystyrénů (minimálně na 3 cm), a tak dále, to se naskládá. Když máš radiátory, tak zas musíš tu podlahu upravovat jinak a investovat do dalších věcí ve stavbě, které se přímo do topení nezapočítávají, ale náklady ti tím tase vyrostou. Manžel to vypočítal, že podlahové topení by nás celkově prostě vyšlo o cca 10% víc než radiátory.
Odpovědět
Masi - určitě bych to nechala na firmě. Když se to porouchá špatně přidělaný radiátor,ale asi největší nevýhoda podlahovky je její špatná kontrola a nalezení problému. ;-)
Odpovědět
karla, já už o tom četla víckrát, že nějaké studie to řešili. Nedám sice na ty studie moc, ale na každém šprochu pravdy trochu a že by někdo napsal úplnou lež, aniž by to nebylo podložené aspoň špetkou skutečnosti, tomu zase nevěřím. A je pravda, ať si každý vybere co chce.
Odpovědět
Profilova fotka
podlahovku mit budeme,ale ne v ceem baraku, to bych ani nechtela, jen - koupelny v kombinaci se zebrickem, kuchny s jidelnou a vstupni hala. Jinak bud lino nebo koberec
Odpovědět
Profilova fotka
karla6- já sice napsala téměř samé zápory, ale taky jsem napsala, že ho i já v domě budu mít, protože v některých případech mi přijde i lepší(viz. koupelna a místa, kde se mi radiátor prostě nevejde z jakéhokoli důvodu). Nikomu nic nevnucuju, v práci se setkávám spíše s lidmi, kteří si podlahovku chválí, ale i pár lidí, kteří jsou rádi, že mají obojí, protože po pár letech topení jim ty radiátory přijdou lepší :-N Naopak spíš bych ho tu měla vyzdvihovat, protože na něm topenáři vydělávají více než na radiátorech, a když vydělává firma, pak i já mám více korunek :-D A mimochodem, stálo by zato, aby se sešel můj známý(na podlahovku je naprosto vysazený) s tvou kamarádkou a bylo by zajímavé, jak by si tito dva internisti popovídali :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojte, to my máme podlahové vytápění úúúplně všude v celém baráku a je to paráda.... všude rovnoměrně teploučko, nožky v teple, fakt super.... :-D :-D :-D :-D Ale nepřetápíme moc, jsme zvyklý na 21 stupnů, takže to je v pohodě... O problémech jsme taky četli a slyšeli, dokonce to prý i vysušuje klouby, ale zasejc si říkáme, když někdo topí jako blázen - viz naši známý..mají 26 stupnů v baráku, možná to na to vliv má, ale při přiměřené teplotě kdy to podlaha je jenom vlažná, néé teplá hodně nevěřím tomu, že by to mělo nějak zááásadní vliv na tělo. Ale nevím, je to věc nazoru...
Odpovědět
1
2
22
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?