Čím vyčistit sklo u krbu?

Ahoj, máme půl roku krb a nyní po čištění jsem zjistil, že se nemůžu zbavit mapy na skle. Má s tím někdo zkušenost? Čím jste to dostali dolů. Děkuji za info Marek
Odpovědět
@maximsoon to je normalni. My to sklo celkem pravidelne cistime " cisticem krbovych skel". Postrikas to a chvilku to nechas, papirovou uterkou se to jen setre. Jde to temer samo. Prodavaji to v kazde drogerii dle vyrobce stoji cca 70-120 Kc, vyzkouseli jsme ruzne za ty roky co mame krb a funguji vsechny stejne :) jinak vic ocouzene sklo mame z mene vyschleho dreva.
Odpovědět
@maximsoon používáme čistič na krbové sklo od HG (mají ho v barvy-laky, stavebniny, hobby markety) zkusili jsme spoustu přípravků a tento se nám osvědčil nejvíce. Před nastříkáním zatřepat a poťupat papírovou utěrkou ať to nestéká, nechat působit a pak setřu papírovou utěrkou. Pokud je to hodně připečené tak několikrát opakovat a případně použít starou houbičku na nádobí - tu drsnější stranu. Nedřít silou něčím moc ostrým ať se to sklo nepoškrábe (proto ta starší houbička). Pak to ještě setřu vodou a zas do sucha přeleštím papírovou utěrkou. Funguje to. Topíme ne zrovna ideálně suchým dřevem a dvířka jsou pořádně zadělaná. Po každém zatopení vyčistím a sklo je jako nové.
Odpovědět
Nejlepsi je Dedra cistic krbu, ale asi nejdrazsi. Hezky to na skle drzi a steka to pomalu. Pak se mi libi Krbik (predevsim podle nazvu). Kazdopadne resit "mapu" je blbost. Kdybych chtel.mit ciste sklo tak.cistim kazdy den a nedelam nic jineho. Pokud chcete mit ciste sklo, netopte :))))))
Odpovědět
@maximsoon No, jak tak na ty fotky koukám, tak to autor už pořádně leštil. Všechny ty přípravky docela fungují, ale tyhle "připečené" stopy tím moc nejdou. Osobně doporučuji akvaristickou škrabku. Jde to skvěle.
Odpovědět
@kkaccullka Já to nechápu. Když jsem měl ještě prosklené krbovky , tak nikdy nebylo zadehtovaně sklo do černa . I když spadlo dřevo na sklo , tak zachvilku se černý flek vypálil a bylo po problému . Časem se samozřejmě udělal šedavý nádech a stačilo cca 1 za týden vzít houbičku namočit ji pod vodovodem a setřít a sklo bylo čisté . Nikdy jsem tedy nepotřeboval nějakou chemii , nebo jak třeba někdo doporučuje popel ze dřeva atd.
Odpovědět
@mstrecha Já řeším to, protože mám krb nový a když ho chci vyčistit, tak chci aby sklo bylo čisté celkově. Vše ostatní mi dolů šlo, ale tato spečenina prostě nešla. To, že je sklo špinavé při topení mi nevadí tak moc, jako když to z toho nejde dolů.
Odpovědět
@jiri_1477 Děkuji za info, nepoškrábe to sklo? To je nějaký suchý proces?
Odpovědět
@maximsoon Já to škrábal zatím asi 3x, nasucho, no a nezdá se, že by tam zůstaly nějaké vrypy. Používám škrabku s výměnnými břity a vždy ho zkontroluju aby neměl nějaký zub nebo ho vyměním za nový. A říkám si, že když to nepoškrábe akvárko, tak to asi vydrží i krbové sklo. :-))
Odpovědět
Profilova fotka
zatim jsem vse smys prostredkem Krbik
Odpovědět
Profilova fotka
Taky používáme Krbik :)
Odpovědět
Profilova fotka
pouzivam obycejnou vodu, zbytek se bez problemu pri topeni vypali do cista
Odpovědět
@geodett Osobně si myslím , že tam je hlavně duležitá teplota topeniště a s tím související vyhořívání dřevoplynu . Má to asi dvě duležité věci a to je konstrukce topeniště a uživatelovo ovládání .Topeniště neovlivníte a zbývá tedy ovládání vzduchu . U něj je duležité , kdy začnete přivírat vzduch . Mě se osvědčil na kamnech příložný magnetický teploměr . Ten mám na plotně a přivírat vzduch je potřeba až při cca 150 až 200°c (teplota plotny) . V topeništi je podstatně více a každý se muže přesvědčit při jaké teplotě se mu čoudí z komína nebo jen tetelí spaliny . Čoud značí nízkou teplotu (modry kouř) nebo hodně paliva - málo sekundárního vzduchu (černý kouř). U krbu je dost problematické něco změřit , ale asi bych zkusil infrateploměr . To je pěkná hračka a mužete změřit teplotu rámu Tady je video jak měří kamna https://www.youtube.com/watch?v=96sD_...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jendad uznavam ze ja mam vse o dost jednodussi protoze kdyz topim mam to otevreny vzdy na plno, az to vyhori jen zavru a je to, takze proto ze skla vse bez problemu vyhori
Odpovědět
@geodett Tak to koukám , že topíte jako v otevřeném krbu s přebytkem vzduchu . Tam je učinnost udávaná 20% . Vy budete mít možná trochu více :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jendad ucinnost nevim ale kdyz je venku do nuly tak staci zatopit 1x za den a staci to na cely barak :-) ale zase kazdy krbovky nemaj skoro 4 tuny :-D
Odpovědět
@geodett Tak to je o něčem jiném. Já mám kamna 80kg. Vaše mají metry tahu kde se akumuluje teplo ze spalin . Ty se nesmí regulovat . Já naopak pokud nechci topit veverkám , tak je rozběhnu na provozní teplotu a přivřu a to je vše. Jen prostě musím vědět , kdy mají správnou teplotu topeniště na přivření , aby fungovalo sekundární spalování.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Pokud chcete čistá skleněná krbová dvířka, potřebujete toto: - kousek kartonu smotaný do ruličky - rukavice - půl minuty času a samozřejmě šikovné ruce Přívod vzduchu omezíte na minimum (krb musí být v provozu), otevřete dvířka a za horka kartonem jako špachtlí setřete saze. Jde to jak po másle. Žádná chemie, žádné výdaje. Pozor na horké sklo, at se nespálíte.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Nejlepší a nejlevnější je vzít papírové ubrousky trošku namočit vodou, nemocit do popela a tím popelem vyleštit sklo. Pak jen utřít :D nevěřila jsem a teď už čistíme jenom takhle bez chemie.
Odpovědět
Profilova fotka
@maximsoon tyhle mapky čistím nahradnim ulamovacim nozem, nebo ziletkou. No problemo.
Odpovědět
Profilova fotka
My čistíme octem sklo
Odpovědět
Profilova fotka
my používáme ocet skoro na vše, máme tvrdou vodu, funguje to na spáry, na zrcadla, okna, ale na krbové sklo moc ne. Když je sklo jen očouzené, stačí to otřít jak zde někteří píšou, ale když je na skle taková ta hnědá vrstva, ta už jde špatně. Po vyzkoušení mnoha čističů se nejlépe osvědčil Mefisto gel, po nastříkání nestéká a můžete ho nechat působit třeba 5 minut, pak jen setřete.Osvědčil se nám postup kdy nejprve otřeme sklo od sazí, pak nastříkáme gel na suché sklo (po mokrém gel stéká), kýbl s vodou a houbičkou, kdy houbičkou stíráme ten dehet ze skla a ve vodě vypereme. Jde to celkem dobře. A nakonec ten ocet.
Odpovědět
Profilova fotka
mě se stává, že některé začmouzeniny jednou dolu nejdou a pak je bez problému vyčistím při dalším čištění, zkuste zase zatopit a třeba se toho zbavíte při dalším čištění. My máme začouzíno i se suchým dřevem, používám HG čistič kupovaný v Hornbachu, někdy musím několikrát opakovat a stejně některá místa zůstanou, už jsem se nad po povznesla a neřeším to.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
K tomu doporučuji tento článek https://www.levnekrby.cz/zajimavosti/... Je zde pár užitečných tipů
Odpovědět
Namočím hadřík do vody a setřu sklo. Většinou stačí jen voda, pokud ne, namočím ten mokrý hadřík do popela a tím to dočistím. Nepotřebuji žádnou chemii, která má jen tak mimohodem neblahý vliv na kovové části rámu skla.
Odpovědět
Pokud nefunguje popel na navlhčeném hadříku nebo papírové utěrce, pak zkuste gelový čistič od Smart Cleaners. Fakt suverénně nejlepší, co jsem za mnoho let potkal. Tekuté přípravky jsou hop nebo trop, některé fungují jakž takž, některé vůbec, ale každopádně pozor, aby Vám nestékaly za sklo do těsnící (resp. dilatační) šňůry. Tak pak tvrdne a sklo rádo praská...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Profilova fotka
Já používám čističe na sklo. Popel rozhodně ne mohl by poškrábat sklo. Tu a tam něco nejde vyčistit ale ono se to pak při pořádném roztopení za pár dní sundá samo. Ale obecně na čistění krbu jsem viděl dobré video. 🙂slight_smile:) https://youtu.be/YiXGtXMge3M
Odpovědět
@jakub_adamcik Dobré video!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?