Jaké máte vychytávky na úklid v domácnosti?

Ahoj, poradíte, jaké máte vychytávky na úklid v domácnosti? Bydlíme teď 2 měsíce v bytě po kompletní rekonstrukci a už narážím na problém, jak vyčistit povrchy, které jsem v předchozím bytě neměla... Konkrétně mě nejvíc zajímá, jak nejlépe a nejšetrněji vyčistit toto: 1) bílé lakované dveře - hlavně šmouhy, které vzniknou např. od kopnutí botou 2) skleněné dveře od sprchového koutu - to je klasika, máme hodně tvrdou vodu, takže vodní kámen všude. Zatím jsem to brala nahrubo Cifem a pak doleštila nějakým přípravkem na okna 3) vinylová podlaha - nevím, co všechno si na ni můžu dovolit dát (máme lepené dílce od Gerfloru), ale po přečtení pár diskuzí tady mi připadá, že asi snese všechno 4) utírání prachu - strašně se tu práší, prach bych mohla utírat klidně každý den. Už jsme přešla na vlhčené ubrousky a připadá mi to lepší, mám ale strašnou spotřebu :-) 5) látková sedačka - máme jednobarevnou a k tomu ještě hodně tmavou, takže je na ní všechno vidět. Dneska jsem teda jeden flíček vydrhla taky vlhčeným ubrouskem a zdá se to v pohodě, žádný čistič jsem se na to ale neodvážila dát, aby mi tam po něm nezbyl flek. Pokud doporučíte nějaký recept na přírodní čističe z toho, co dům dal, budu moc ráda, protože už jsem dávno přišla na to, že chemické prostředky jsou často jen obarvená voda v pěkném obalu, ale funkčně úplně k ničemu. Tak hospodyňky, podělte se prosím o své zkušenosti :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 mě muž donesl nějaký profi čistič,co používají přímo úklidové firmy.Je tedy primárně určen na sklo a hladké plochy,ale jde s ním vše.Po úklidu prostředky typu clin,pronto atd jsem si myslela,že mám čisto.Pche,chvíli poté jsem zkusila ten profi čistič a hadr špinavý jak kdybych před hodinou neuklízela.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 ahoj, skoro na všechno, co jsi popsala, používám toto: http://www.zaren.cz/index.php?option=... . Stačí pár hadříků a nemusím mít plné skříňky čistících prostředků na všechno možné. Ze začátku jsem nevěřila, ale teď bych neměnila.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 Na sprchový kout používám buď Cillit Bang a jen opláchnu nebo vodu s octem a pak vyleštím "sasankou". Chtělo by to ale nějakou impregnaci, aby se na to ten vodní kámen nechytal. Vím, že tady ještě hodně doporučovali po sprchování stáhnout kout gumovou stěrkou na okna, ale na to jsem asi lína
Odpovědět
Profilova fotka
A jinak jsem z přírodních věcí zkoušela ocet,citron,sodu,sůl a čištění párou - no v domáctnosti s dětma a zvířatama mi to přišlo nedostačující -bud byly šmouhy nebo smrad.
Odpovědět
Tak já mám doma robotický vysavač a pouštěním denně je hned doma méně prachu, dále jednou týdně prach setřu mokrým hadříkem všude, plovoučku meju jednou týdně nějakým prostředkem na plovoučky (střídám různé). Na wc je nej fixinela. Kvůli špatné údržbě nemám doma sprcháč, protože mi stačí se jen podívat na plísně ve dvířkách u známých a hned už toto doma nechci, tak neporadím. Svatá vana. Čím méně chemie tím lépe dle mě. Ono mít doma hromadu chemikálií a neustále je rozstřikovat po bytě také není nic zdravého.
Odpovědět
@benjik A nemohla by ses podívat, jak se to jmenuje? Na netu se dá sehnat všechno :-)
Odpovědět
@jipe Cilit Bang jsem před pár lety zkoušela a hned jsem ho zavrhla - my máme tu nejtvrdší vodu, takže to bylo, jako bych nic nepoužila. Co je prosím tě sasanka ? :-) Stěrku ve sprchovém koutě máme, ale já se sprchuju ráno, než jdu do práce, a to se mi teda s nějakým stěrkováním zdržovat nechce....
Odpovědět
Profilova fotka
Utirani prachu-nejlepsi je mokra forma-voda a hadr Sklo ve sprchaci-octovy cistic-ja tim teda meju vse. Taky mame tvrdou vodu. Nebo od Ravaku prodavaji specialni cistice-jsou fajn, opravdu se clovek zbavi kamene i ktery drzi dele. Jen je to drahy a desne to smrdi-jednou jsem se tohu u myti nadychala a bylo mi pekne zle. Maji i impregnaci, ale ta pomuze na chvilku. Sedacka-mame svetlou, kozenou.Cistim a impregnuji cistici na kuzi z Ikea.
Odpovědět
@dracula Tak robůtka chci taky jednou pořídit, ale teď, když máme místnosti max. 16 metrů čtverečních, mi to nepřijde opodstatněné. Na prach mi teda samotná voda nestačí, ale možná je to tím, že jsou tu pořád ještě zbytky toho hnusného stavebního prachu z rekonstrukce...
Odpovědět
@jajulin A na kolik vyjde jeden takový hadřík? Mě dost odrazuje to, že na stránkách není žádné konkrétní info a že se to prodává pouze způsobem podomního prodeje, ten já fakt nemám ráda.
Odpovědět
@lendy1 A ten octový čistič znamená jen smíchaný ocet s vodou v nějakém poměru? Já s úspěchem používám ocet na vodní kámen v umyvadle, ale připadá mi, že to neúčinkuje, když to nemá možnost déle působit, což na svislém skle fakt zajistit nejde :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 http://cucorka.cz/product.php?id_prod... Ocet smíchaný s vodou mi funguje i na to svislé sklo, sice to nenecháš tolik působit, ale jak to meješ hadříkem, tak se ty kamenné kapky taky rozpustí. Usazeniny ve špatně přístupných místech jsem drhla katáčkem na zuby a kyselinou citronovou
Odpovědět
Článek se načítá
@jipe Díky za odkaz. Hned jsem chytřejší :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 ecolab clinil Lahvičku mám na měsíc.Na běžný úklid ho stříknu trochu do vody,na generální neředím. Nelekni se,jak smrdí,hned to vyprchá. http://uklidoveprostredky.cz/sm/produ...
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 kupuji octový čistič v DM, tento: http://www.dm-drogeriemarkt.cz/cz_hom... stojí kolem 20,-Kč, fakt s tím dělám vše-okna, veškerou sanitu v koupelně, přidávám k vodě na mytí podlahy, do wc...prostě skoro všude :-) nebo jsem měla i tento: http://www.bakterie-enzymy.cz/ringo-p... ten je taky perfektní, jen pro mě ne moc dostupný, mají ho prý v Kauflandu. pokud potřebuješ nechat ocet působit déle-třeba na baterii na umyvadle-tak stačí namočit nějaký hadřík do toho čističe, na noc to ovázat kolem té baterie a ráno je po kameni, někde jsem to viděla ve videu k tomu octovému čističi Ringo, že to takto dělají.
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 ten z Kaufu jsem dřív kupovala,ale věčně byl u nás vyprodaný
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Chci se zeptat na zaren jeto asi dobra vec ale moc draha kolik to stoji dekuji
Odpovědět
Profilova fotka
prosím nemá někdo skušenost s parním mopem?
Odpovědět
Profilova fotka
ja na prach používám z lidlu vlhčený ubrousky na uklid a jsou super a pěkně voní
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?