Krb a čistota - jak vyřešit?

Dobrý den. Momentálně stavíme podkrovní bydlení, budeme topit elektřinou a krbem s rozvody. Rodiče mají také krb, proto vím, že na nábytek sedá prach a černý popel z krbu. Krb momentálně vybíráme a co nejdříve chceme objednat. Bude pravděpodobně rohový, našli jsme bez roštu. Váhám, zda je toto řešení dobré a nebyl by lepší krb s roštem, kde bude popel propadávat dolů do šuplíčku. Jde mi především o čistotu domu. Jak nejlépe zamezit tomu, aby v obýváku, kde bude krb sedal tento černý prach na nábytek? Který krb se bude nejlépe udržovat, aby popel šel co nejméně do místnosti?
Odpovědět
Profilova fotka
Také by mě to zajímalo, jak udržet dům víc v čistotě 😁 Máme krbová kamna a stačí přiložit polínko a popel se rozvíří. Na studený popel samozřejmě nejlepší pomocník vysavač na popel.... Známí to mají vyřešeno tak, že mají zadní přikládání. Ale mají k tomu řešeny dům. Zadní část krbu je už v technické místnosti tudíž v obýváku mají vždy čisťounko. Ani dřevo tam nemají. A z toho je taky dost "bordelu".
Odpovědět
@liskausata máme krbová kamna v obýváku, kolem bílou výmalbu a s čistotou nemáme vůbec problém. Základem u nás je vysavač na popel. Máme vyzkoušené, že některé druhy dřeva nám krbovky hůř spalují, takže tomu jsme přizpůsobili topení. Při přikládání se nám popel nevíří vůbec. Také záleží na hloubce topeniště. Asi to chce také svěřit výstavbu zkušenému krbaři se zájmem o problematiku. Ten, který vám doma postaví cokoliv si ukážete, tak od toho pryč. A nevybírat krb podle vzhledu, ale podle potřeb domu.
Odpovědět
zrušit krb ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Přidávání z technické místnosti :)
Odpovědět
Profilova fotka
@liskausata my máme kamnovou vložku s bezroštovým topeništěm. jedná se o klasická kachlová kamna, takže topíme pouze 1x za den (cca 6 až 10 kg dřeva), tudíž neustále nepříkládáme jako u klasické krbovky s roštěm. popel vybíráme 3x za rok, takže prašnost vůbec neřešíme. kamna máme jako hlavní zdroj topení. přenos tepla do patra je řešen hypokaustem. ničím jiným netopíme (máme i odporové kabely, ale vůbec je nepoužíváme). obytná plocha cca 140m2. jelikož se v kamnových vložkách topí na 600 až 800 stupňů, je potřeba tahový systém, který splodiny, které odchází do komína, ochladí na cca 200 stupňů. vedle toho je potřeba celou věc obestavit (ideálně kachlemi). uvedené komponenty dělají z kachlových kamen vysoce účinné topidlo, ale také dost drahé, co se týká pořizovací hodnoty. řekl bych, že 200 tisíc je taková startovací čára. každopádně topit dřevem v interiéru, aniž by si z toho člověk dělal kotelnu, možné je. my bychom už nic jiného nechtěli, ale vysoká cena mnoho lidí odradí.
Odpovědět
mame krb s vysuvnymi dvirky.... a nemame zadny bordel... rozhodne ne popel nebo prach... jinak mame vysavac popela ale nevysavame ho po kazdem topeni
Odpovědět
Profilova fotka
Ja potom, co jsme meli v min.dome krb cca 13 let, jsem ho uz do noveho domu ani za nic nechtela - presne jak pisete - prach, bordel, misnost pretapi, jamile se zapalil, vedro bylo okamzite silene a ja opustela obyvak :-D takze uz nikdy vice...jestli vam hodne vadi prach a bordel, zkuste jeste zauvazovat, zda-li je krbn opravdu az tak nutny ;-)
Odpovědět
@liskausata Tak máme krbovky na chatě. Bezroštové topeniště a kamna mají topeniště nízké a uzké , ale hluboké . Nemáme tedy problém se zakuřováním (rozumná dvířka) . Bordel samozřejmě je ze dřeva a i prach z popele i když se přikládá po hodně dlouhé době než to do zadu odhoří. Ale kamna jsem koncipoval u vstupních dveří a tak s tím je počítáno . To spíš pes nadělá čurbes po celé chalupě . Ten roznese špínu a chlupy všude :-p
Odpovědět
My jsme všechny ty mouchy nevýhod zabili jednou ranou - krb je ve formě sálavých kamen. Vzhledově podobné, ale jiný systém. Jen se zatopí a nepřikládá. Nepřetápí to. Popel jednou za pár týdnů vysavačem.
Odpovědět
Profilova fotka
no mám 11 metrů vysoký komín schiedel přes všechny 3 patra - sklep, přízemí a patro, nakonec jsem všechny vstupy do komína zazdil, aby nebyli vidět - máme všude podlahové topení a tepelné čerpadlo, stavět dnes barák tak jsem těch 35 000 za komín investoval jinam ale kdyby se barák prodával tak to třeba budoucí majitel využije -))))
Odpovědět
Profilova fotka
pokud se chce člověk vyhnout bordelu a podobným neduhům, není vhodné volit do interiéru krbovou vložku nebo krbová kamna. chová se to stejně jako obyčejný kotel na pevná paliva. je to sice mnohonásobně levnější záležitost, ale tomu odpovídá i výsledný efekt. na permanentní topení to ideální nikdy nebude. pokud k tomu eventuálně ještě připočtu dost frekventované čištění výměníku (v případě, že tam je), je situace ještě horší. bohužel lidé mají ohledně možností topení značně omezený přehled. pokud to budu bagatelizovat, v dnešní době trpíme komplexem dědy vševědy. všechno si přece dokážeme vygooglovat, takže jaképak řešky. představa o vytápění rodinného domu se nám tak smrskne na současný fenomén zvaný tepelné čerpadlo a nějaký oheň pro atmošku. netvrdím, že to tak má každý a že je to špatně, ale vzhledem k tomu, že naše zkušenosti z virtuálního prostředí považujeme za dostatečné, nic nás nenutí k tomu, abychom se dostali k hodnotným, odborným informacím, nedej bože k hmatatelné zkušenosti. internet je skvělý nástroj, ale do jisté míry značně zkreslující. v množství informací, které poskytuje, si nejsme schopni vybrat to podstatné. doporučuji osobní schůzku s kamnářem. ukáže v reálu, vysvětlí, nabídne. dokud si na to člověk doslova nesáhne, neví.
Odpovědět
@liskausata Myslím, že krb s roštem bude určitě lepší řešení. Mí rodiče ho mají v obýváku, přikládání normálně zepředu z místnosti a s prachem a popelem nemají problém. Cca metr a půl od krbu mají krémově bílou sedačku a je naprosto v pohodě, žádný popel a černý prach na ní ani jinde v místnosti není.
Odpovědět
Článek se načítá
Prosímvás...rošt nebo bezrošt nemá na čistotu v domě vůbec vliv... Pokud se chcete vyhnout potížím, nekupujte s prominutím "laciné šmejdy", řešte to s rozumem a s odborníky. Ne sami, ne se zedníkem...
Odpovědět
my máme oboustranný krb s přákládáním z chodby ... ale chapu ze to tak asi nejde udelat vsude
Odpovědět
Profilova fotka
@bchannu to si právě nemyslím. pokud člověk vybírá popel 3 x za rok a kamna nakládá 1x za den při zátopu, tak to poznat rozhodně je. minulý měsíc jsme byli na dovolené, kde byla klasická krbová vložka s roštem. smrad z kouře v místnosti při přikládání, prach z popela a komfort obsluhy je úplně někde jinde. jsem z vesnice, takže většina lidí má něco podobného doma, protože na valachoch je dřeva dost (zatím). začouzené rohy a smrad z topení v interiéru v každém druhém baráku je tady v podstatě samozřejmostí. když jsem řešil kamna, byl jsem s tím smířený. jediný bordel, který ale máme, je ze dřeva při nakládání do topeniště a při vybírání popela. máme bezrošt a nic jiného bych nikomu ani nedoporučil. nevidím důvod.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: ono je to taky o tom, naučit se topit. Máme krb, s roštem a popelníkem, a trvalo mi jednu zimu než jsem se naučil zatápět a topit. Je velký rozdíl mezi kamny a krbem. Krb nemáme na stálé topení, ale v zimě s tím přitápím skoro denně.Popel vybírám jednou týdně. Nechce to přikládat, když ještě hoří plameny, protože pak vlítne kouř do místnosti, ale počkat až jsou dole jen žhavé uhlíky, pomalu otevřít dvířka a přiložit. Takhle se mi to osvědčilo, že není žádný kouř a popílek co by vlítnul do místnosti. Zatápím ráno kolem 4, v 6 když vstáváme tak je v hlavní místnosti 25, když má svítit sluníčko tak to nechám vyhasnout a večer je teplota 23. Když má být zima, tak jednou přiložím a konec. Bohatě to stačí. Kamna, která jedou celý den a neustále se musí přikládat, tak pochopitelně dělají binec, i když zase záleží na způsobu topení. Každá kamna chtějí něco jiného. A co se týká odborníků, měli jsme krbaře a měli jsme požadavek na akumulační krb. Protože novostavba a abych jí nepřetápěl. No a odborník postavil to, co se staví všude, takže žádná akumulace. To jsem bohužel zjistil až pozdě a než to všechno bourat, binec špína atd v novém domě, tak jsem to už nechal. Takže se dneska spoléhat na odborníky bohužel už taky nejde. Když má člověk poctivý přístup k práci, na gůglu si najde informace, porovná a postaví kolíkrát lépe než odborník. Neříkám, že je to tak v pořádku, ale to je bohužel realita. Jinak by tu nebylo tolik stížností na řemeslníky odborníky.
Odpovědět
@tomas80 Nerozumíme si - neporovnávám stavěná kamna s intervalem přikládání 2x za den a krb s přikládáním každé 2 hodiny. Jde mi o to, že dobré topeniště s roštem a bez roštu je co do nepořádku totéž. Problém je, že zde (rozuměj nejen v tomto vláknu) diskutéři neustále porovnávají věci neporovnatelné, např. mizernou krbovou vložku "ze zámečnictví" a individuálně stavěná kamna za 300 tis.
Odpovědět
@slabici K tomu "odborníkovi" - pokud si někdo říkal "krbař", tak to odborník opravdu nebyl, taková živnost neexistuje...
Odpovědět
Profilova fotka
@bchannu zdálo se mi divné, že bys byl proti něčemu takovému, jak jsem uváděl výše. nicméně téma je o krbu a o nepořádku. z toho jsem vycházel. je fakt, že pro 99,9 % lidí (dokud jsem to neměl doma, nebyl jsem jiný) je spalování dřeva podvědomě spojeno s kotelnou na uhlí/dřevo nebo sériovými kamny "z obi" nebo vestavěnou krbovou vložkou. z laického pohledu se většině lidí zdá, že topeniště je uzavřený prostor pro spalování dřeva s dvířky, do kterých se po jejich otevření pozvolna přikládá. problém je v tom, že sofistikovaná (individuálně stavěná) kamna se tváří podobně jako nejlevnější topeniště (kamna) z hypermarketu. jsou sice větší, ale na první pohled se zdá, že dřevo spalují naprosto stejně jako kamna za 300 tisíc. jenomže to je ten největší omyl, který českou společnost sužuje a sužovat bude ještě chvíli. my jsme byli pro půl dědiny blázni, když jsme dali za kamna tolik peněz (tuto sezónu jsme zatím protopili paletu a čtvrt briket - dřevo bude levnější, ale zatím schne). stejně tak se dívám i já na všechny sousedy, kteří tyto sumy platí za čerpadla a v zimě pak u nás rádi sedí na lavici na kamnech a chrochtají si, ale v klidu, je to každého volba. pokud ale připočtu komfort spojený s provozem kamen (nebudu se již opakovat), minimální množství dřeva na celou topnou sezónu, estetickou hodnotu stavěných kamen, zdravý způsob vytápění a ekologické spalování, nemám jinou možnost než se postavit hláškám typu - hlavně žádný komín v domě, kotelna v obyváku apod. tyto věci jsou pravdivé pouze do jisté míry. kdo chce topit dřevem v obyváku bez přetápění, bez kouře a prachu, nemusí věšet hlavu. stačí změnit pohled na věc a seznámit se s jiným druhem spalování... :-)
Odpovědět
@tomas80 Amen ;)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?