Oplachujete nádobí po umytí čistou vodou?

Když myjete ručně nádobí, oplachujete ho po umytí čistou vodou ? Moje máma ho oplachuje vždycky a úplně šílí, když ho neoplachuji, protože z toho je rakovina (mimochodem ona oplachuje čistou vodou i oblečení z pračky) a můj přítel zase tvrdí, že to oplachovat nemám, že je to zbytečné, že jeho rodina to nikdy neoplachovala a rakovinu nikdo z toho nemá (jeho máma ráda uklízí a je to odbornice a pedant na uklízení). Takže já jsem jak ve dvou mlýnských kolech a nevím jestli to oplachovat nebo ne ?
Odpovědět
1
2
To se dela i v Cechach? =-) Kdyz jsem byla na erasmu v Nemecku, moji spolubydlici Nemci neoplachovali, ja s Anglicankou ano. Shodly jsme se, ze jidlo z neoplachnutych taliru chutna obcas trochu nahorkle nebo chemicky po tom saponatu. Krom toho, ze si tez myslim, ze to neni uplne zdravi prospesne. Takze naservirovat si vrcholne bio jidlo a neoplachnuty talir je srovnatelny jako dat si nejvetsi lacenku ze supermarketu. Tez v tom mas spoustu chemie ;-) Za sebe rikam oplachovat. Kolikrat (ja) po oplachnuti vidim, ze tu a tam je potreba to jeste trochu odrhnout, ze tam neco zustalo.
Odpovědět
Profilova fotka
Já taky oplachuju a nadávám manželovi, když mu na nádobí zůstane pěna z mycího prostředku :) Jinou chuť jsem tedy nezaznamenala, ale nepřipadá mi to nádobí čisté, když jsou na něm zbytky jaru
Odpovědět
Za mě jednoznačně oplachovat, jak psala @mmmk, pak mám pocit, že jídlo z talířů chutná po saponátu. Hlavně kdybych si pak do toho talíře nalila polívku, to bych se bála aby se mi na ní neudělaly bubliny z Jaru :-D
Odpovědět
Taky oplachujeme, šílím z babičky, která v jedné vodě ve dřezu umyje nádobí z celého oběda (pochopitelně je potřeba šetřit vodou), a aby to v tom hnusu šlo dobře, tak samozřejmě probublává vše jarem, no a pak to vyndá na odkapavač a vůbec neoplachuje. My jsme trochu letadla, umýt, opláchnout, a když je to větší kousek, plech nebo tak, tak ještě setřít vyždímanou houbou, aby utěrka nebyla hned na odpis :D.
Odpovědět
Mimochodem, nechápu jak můžeš být ve dvou mlýnských kolech, sama musíš vědět, jestli máš pocit čistoty, když ty talíře neopláchneš. Dělej to jak jsi zvyklá ty, nenech si do toho mluvit přítelem (že "jeho" matka atd. ) ty mu taky přece nebudeš radit jak zatlouct hřebík, protože "tvůj" otec to dělá jinak. :-D :-) ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@martinaaah přečti si složení saponátu, ve kterém myješ nádobí a pak si vyhledej účinky na lidský organizmus. Zjistíš, že drtivá většina těch látek odmašťuje žaludeční a střevní sliznici, což samo o sobě může znamenat velké zdravotní problémy, jako žaludeční vředy a zánět střev. Dále se látky vstřebávají přes střevní stěnu do krevního oběhu, jater,... některé odcházejí s močí ale některé se taky někde ukládají. Ano, manželova rodina nemusí mít rakovinu, ale třeba spoustu jiných zdravotních problémů, které zdánlivě navenek s tímto nesouvisejí, ale přesto tímto mohou být způsobené. Od dýchacích problémů, kožních, trávicích, únava, špatný spánek, hyperaktivita, ..... a dokonce i neplodnost. Myslím, že v dnešním světě je kolem nás chemie už dost, přímo nadbytek, natož ji do sebe rvát ještě takto navíc, jen kvůli lenosti.
Odpovědět
Já osobně v tom nevidím žádný rozdíl a vzhledem k tomu že u nás v nynějším provizorním bydlení, neteče v kuchyni voda, je oplachování trochu nepraktické, tak se mi více líbí jednodušší varianta. Už aby byla myčka zapojena a bylo po problému, mezitím jste mě teda přesvědčili, že oplachovat je potřeba:-). Já právě všechno dělám podle přítelovi mámy a na všechno se jí chodím ptát a radit se s ní. A přítele se ptám, jak to dělá jeho máma, tak proto mi radí. Protože jak jsem psala ona je na uklízení expert a rodina je pro ní na prvním místě. Není to ta typická nepříjemná tchyně, která jenom rejpe a musí být po jejím. Ona je strašně fajn a mám ji radši než mojí mámu. Moje máma je podivín, která žije mimo realitu, takže se mi nikdo ani nediví, že jdu pro radu radši k přítelovi nebo k jeho mámě.
Odpovědět
Já jsem zhýčkaná myčkou, mám ji skoro 20 let. Nejsem nijak "cimprlich" a dříve mi také nijak nevadilo neopláchnuté nádobí, ale teď, pokud přijdu někam, kde myčku nepoužívají, cítím z nádobí saponát, i když je opláchnuté.
Odpovědět
Profilova fotka
@martinaaah tak můj názor je ten, že nádobí by se mělo rozhodně oplachovat, já třeba myju nádobí také dost šetrně, abych nevyplácala moc vody, ale rozhodně nádobí vždy opláchnu, protože je pro mě cennější zdraví než ušetření pár korun. ale ikdyž si často chodíš pro radu ke tchýni, sem na modrou střechu nebo ke komukoli jinému, vždycky bys měla dát nakonec na svůj vlastní pocit...jestli tobě z jakýchkoli důvodů vyhovuje to nádobí neoplachovat a jestli ti nevadí, to že ti na něm zůstane bůhví co a ještě k tomu stopy po saponátu, tak to dělej tak, jak ty cítíš a ne tak, jak to cítí ostatní ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
je to o zvyku, já zvyklá oplachovat jsem, že by z toho byla rakovina .. nad tímto názorem se akorát pousměju .. mě spíš vadí zbytky jaru a když si vezmu tu špinavou vodu, to mi taky neděla dobře ... Tchánovci neoplachují, když to nevidím, nevadí mi to, když to vidím, zvedá se mi z toho žaludek co se týče prádla, tak jsem zvyklá máchat 2x, jedno vymáchání mi nestačí, když vidím, jak špinavá voda z toho teče. Občas by stačilo vymáchat jen jednou, ale to už je prostě síla zvyku přítel bez remcání přijal moje zvyky, takže se nepřeme a dělá se to po mém :-N
Odpovědět
Profilova fotka
oplachovat...vzhledem k nechutnostem, ve kterém se to nádobí myje mi přijde fakt hnus to jen vytáhnout a nechat uschnout ...brrr :-D u nás by byla spotřeba vody děsná ..já oplachovala talířek třeba pul minuty :DDD
Odpovědět
Jedině oplachovat, pokud nádobí neopláchnu čistou vodou, tak čisté být nemůže a je z něho cítit saponát. A myslím, že ty saponáty opravdu, co se složení týká, nic moc :-( Prádlo máchám 2x malýmu, nám ne.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
osobně mám myčku, ale pokud někdo neoplachuje nebo oplachuje rozdíl nepoznám...ale radím řídit se vlastním názorem na věc.. :-p
Odpovědět
jsem ještě neslyšela, že by někdo neoplachoval. mi to přijde jak samozřejmost...oplachovat
Odpovědět
Mazec, co se tady člověk nedozví =-) Nikdy by mě nenapadlo neopláchnout nádobí a jíst spolu s obědem i chemický saponát....
Odpovědět
tak to si potom mozme dat na obed saponat ak sa to neoplachuje. To je predivny návyk neoplachnut riad po chémii fuuhaa.. :-| :-. :-p :-S :-( Robil sa výskum kde sa zistilo, ze až 80 krat mozte vec oplachnut aby sa zbavila saponatu, ako hnusne to drzí...a je to samozrejme len pre vznik choroby. Ako moze niekto tvrdit, ze chemia, neprirodzena pre ludsky organizmus nema ziadne nasledky? vačšina chorob vznika z toho čo si dáme do tela..teda nezdrave jedlo, zly vzduch, znečistena voda, geneticky upravene potraviny, chemicke potraviny...dnes uz clovek musi dobre vyberat. Samozrejme neochorie sa hned...ale nemoc sa moze dostavit o 15 rokov neskor. Okrem toho by mi to bolo s prepačenim nechutne, jest z neoplachnuteho riadu. O tom by som vobec nediskutovala s rodinou a riady oplachla. Dakedy je lepsie riady umyt kludne i horucou teplou čistou vodou, ako všetko penit saponatom.
Odpovědět
@martinaaah Pokud si jdeš sama pro radu ke tchýni, příteli tak to chápu. Nediv se ale třeba mému předchozímu příspěvku, protože ve většině případů přítel, máma, tchýně, otec atd. radí aniž by o to byl požádán a může to být spíš na škodu než k užitku. Jen bych tě chtěla ujistit, že Tvá tchýně není žádná super žena (i když se jistě tak jeví), každý může něco dělat špatně a minimálně v tomto případě si myslím, že tomu tak je. Nicméně je super že máte dobré vztahy, já mám taky super tchýni i mámu, ale naučila jsem se řídit jen sama sebou a svými instinkty a hlavně v případě, že se jedná o mou domácnost.
Odpovědět
Cože? Někdo neoplachuje nádobí od saponátů? S tím jsem se nesetkala. Každý v mém okolí oplachuje.
Odpovědět
@martinaaah Když už mejeme v ruce, tak oplachujeme, naši ho oplachují, babičky ho oplachovaly :) A když jsme měli ještě starou neautomatickou pračku, tak jsme i prádlo máchali v čisté vodě.
Odpovědět
Profilova fotka
Rozhodně oplachujeme, ačkoliv používáme eko prostředky. Jíst a pít zbytek saponátu na nádobí mi přijde naprosto nenormální.
Odpovědět
Ja mam mycku, takze nadobi uz nekolik let rucne nemyju. Ale v dobe, kdy jsem jeste myla, tak jsem myla zasadne pod tekouci vodou - houbickou se saponatem a pak rovnou oplachnout a sup s tim do odkapavace. Jiny zpusob si nedovedu predstavit. Jasne, nebylo to zrovna nejuspornejsi, ale ja v byte na lince nemela dost prostoru na tisic lavoru a nadob, do kterych bych nadobi dala a pak zase vyndala. A proto se ptam... Jak to delate, kdyz myjete v napustenem drezu, pak to nadobi nekde odlozite a pak po umyti vsechno znovu oplachujete ve drezu? Nebo mate drezy dva?
Odpovědět
@alcar Mně se moc líbí to, co používají třeba v Itálii - ve skříňce nad dřezem je zabudovaný odkapávač, skříňka nemá dno, voda odkapává do dřezu a nádobí se ani nemusí uklízet, ale nechává se v odkapávači a odtud se znovu používá. Mockrát jsem to vyzkoušela a je to opravdu fajn.
Odpovědět
@tanaz jo to znam, vsak to prodavaji v Ikee, ale ja se ptala na neco jineho. Na to oplachovani... Jestli maji dva drezy atd. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
já oplachuju i z myčky,asi profesní deformace,když vím, co vše tam i tak uplní na nádobí...natož mytí ručně,ale jako dítě mě to děsně prudilo a snažila jsem se to nějak obejít ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@alcar když se myje nádobí v napuštěném dřezu, tak není problém každý umytý kus opláchnout přímo u toho stejného dřezu před odložením na odkapávač..mně se teda tahle metoda šíleně příčí (myji jedině pod tekoucí vodou) a vůbec si nedokážu představit, že bych takhle "umyté" nádobí neopláchla (ne jen od jaru) Známá takhle jednou v napuštěném dřezu umyla 50 talířů od guláše a vodu měnila jen třikrát.. :-N A abych tedy nekecala..jediné nádobí, které neoplachuji a myji ve "stojaté" vodě jsou skleničky atd, co mají naši vystavené v obýváku a nepoužívají se
Odpovědět
@memollka to uz mi taky prijde umyvani pod tekouci vodou lepsi nez neustale napoustet a vypoustet drez. Protoze paklize kazdy talir takhle nad jednim drezem oplachnu, jednak furt saham na paku tam a zpatky a velmi rychle se mi drez naplni vodou, takze vypusit napustit a zas jar... Nehlede na to, ze pokud ma nekdo baterii na stene, tak vim, ze tam neni moc prostor na manevry s talirem, pokud je drez napusteny. =-)
Odpovědět
Profilova fotka
Když jsem ještě neměla myčku, tak jsem myla vždy pod tekoucí vodou,máma šílela ze spotřeby,ale mně se prostě eklovalo to mýt ve dřezu, i když se to pak oplachovalo,ale stejně.. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 jo, mně se příčí už jen ponořit ruce do té zmaštěné vody.. =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@memollka no právě,to jsem už radši ani nepsala :-D :-D asi jsem fajnovka,no
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 :-D v tomhle ohledu jsem rozhodně taky
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?