Osvědčil se vám úklid podle Fly Lady?

Profilova fotka
Zajímaly by mne vaše zkušenosti s tímto systémem a pokud se vám osvědčil, za jak dlouho to začalo být doma vidět? :-) Děkuji!
Odpovědět
1
2
@lionesska taky by mě zajímalo, pustila si se tehdy do toho? :-)
Odpovědět
Mně se osvědčil. Já teda postupovala podle české stránky http://www.pojdte-dal.cz/.
Odpovědět
@kataw Kamaradka hodne chvali i Fly Lady a doporucila knihu Marie Kondo - Zazracny uklid a prej pecka. Ridi se tim a zmena obrovska pro jejich domacnost. Knihu mam koupenou, ale chystam se na ni pred stehovanim.
Odpovědět
Profilova fotka
@makymj Zázračný úklid jsem četla - jsou tam zajímavé myšlenky, ne, že ne, ale metoda je podle mě především pro bezdětné :-D Záleží na člověku, jak mu to sedne, za mě teda NE...např. vyhazovat knihy??!WTF??!!
Odpovědět
@mam2016 Ona ma 3 deti :-D Ja to jeste necetla, tak nemohu soudit. Ale vztah ke kniham nemam, s tim bych problem nemela, necham si jen par knih a zbytek pryc - nerikam vyhodit, ale pryc, rozdam. :-)
Odpovědět
@mam2016 podle Kondo skládám dětské oblečení do šuplíků a je to super!
Odpovědět
Profilova fotka
@omcamauta zkoušela jsem a výsledek hroznej :-D ale třeba jsem na to jen levá
Odpovědět
Profilova fotka
@makymj Jé, tak to musí být andílci :-) Jinak podle MK se rozdávat nemá, ale rovnou vyhodit. Jakože darováním to břemeno jen hodíme na někoho jiného. S tím se třeba taky neztotožňuju, radši rozdám, dám na charitu atd. :-)
Odpovědět
@mam2016 Ano. Jsou hodni, to je fakt. Ja mam 2 rarasky :-D Tak s vyhozenim bych taky mela asi problem, to je pravda. Uvidim, az prectu, ale musim zmenit postoj, jsem jak krecek v hromadeni, "vsechno se muze nekdy hodit, treba i za 50 let, ze" :-D
Odpovědět
@makymj taky jsem křeček.... kondo jsem četla, jako určitě super, ale já to prostě nedokážu :D souhlasím s @mam2016 :-) jediný co je pro mě použžitelný ten styl ukládání oblečení :-) ale musí být šuplíky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kataw no to je možná ten kámen úrazu, oblečení máme v policích a tam se mi to fakt hroutilo... @makymj musím ale uznat, že kniha ve čtenáři probudí touhu po vyhazování :-D já si debordelizaci nechávám na stěhování :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zarazil mě už úvodník: Velké pondělí - podle Fly lady bereme po víkendu opět domácnost zpět do svých rukou. Vynášíme odpadky, utíráme prach, leštíme zrcadla a skleněné výplně, zametáme, vysáváme, vytíráme, vyhazujeme přečtené noviny a časopisy, uklízíme povaleče... Úterý je dnem pro nás, pro naši relaxaci, měli bychom si najít čas na to, co nám dělá radost, co nás baví. Také se připravujeme na středeční pochůzky a připravujeme si podklady k jednáním na úřadech, knihy na vrácení do knihovny atd Středa je antiodkládací, takže obíháme úřady, objednáváme se k lékaři, zajišťujeme servis, vyřizujeme reklamace apod. Bleskově uklízíme lednici a plánujeme menu na celý týden. Ve čtvrtek se věnujeme prádlu, obzvlášť, pokud máme resty a přerůstá nám to přes hlavu. Pereme, sušíme, skládáme, žehlíme, uklízíme do skříní, zašíváme, párujeme ponožky... V pátek obvykle uklízíme autech, kabelkách, batozích, kočárcích... Já tedy nevím, ale člověk, co chodí do práce, rozhodně nestíhá tohle všechno zahrnut do programu. A to se tam v podstatě nepíše nic o běžným úklidu ;-) Podle MK skládám akorát ručníky a spodní prádlo, to se mi celkem zamlouvá. Ostatní je pro mě dost nepraktický ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@slabici tohle jsem nečetla, vážně to pro normální pracující ženskou nezní moc použitelně :D ale narazila jsem někde na webu na nějaký rozpis, kde se každý den člověk soustředil na pár jiných věcí, které po návratu z práce zabraly dohromady třeba 30 minut a systematicky tak udržoval celý dům... líbila se mi na tom ta systematičnost :-)
Odpovědět
Stíhat se to dá v pohodě i s pracovním režimem, ona to je koneckonců pointa, aby se to dalo stíhat :) ten základní rozpis je určen spíš jako příklad, většině lidem stejně nebude vyhovovat, protože každý máme jiné povinnosti, jinou domácnost, jiný režim... a cílem FlyLady není prostě jen postupovat podle ní, ale vytvořit si svou verzi, podle které se pojede, protože klíčem k efektivitě je rutina. Proto ty "antiokládací" dny apod. ono to stejně není tak, že každý týden se musí na úřad, ale je to prostě den, kdy je potřeba ty věci vyřešit, tudíž není-li pro to vážná překážka (což zrovna u lidí v běžném zaměstnání obvykle není), tak se půjdu podívat, jestli něco do té kategorie nespadá. Pokud ne, pohoda, pokud ano, během chvíle to vyřeším a jedu dál. Cílem je, aby se to nekupilo do takového stavu, kdy je pak potřeba zabít celý víkend úklidem, dohánět nějaké věci apod. ;) Další věc je, že ten obecný rozpis počítá s nejhorší možnou variantou, tedy snaží se zahrnout úplně všechny činnosti a to co postovala @slabici je shrnutí činností asi na 1 - 2 měsíce, nikoliv to co se má dělat pokaždé. Každý týden se dělá něco jiného. Buď se vezme systém, kdy se jede po dnech (každý den udělám nějaký typ úkolu) nebo po zonach (každý den uklidím něco v konkrétní zoně). To záleží jak komu vyhovuje. Ale ty činnosti by měly zabrat velmi krátkou dobu (kromě Velkého pondělka, který lze přesunout kamkoliv) a slouží jen jako doplněk pravidelnému rychloúklidu právě aby to mohl zůstat rychloúklid a vytvářelo dojem "neustále uklizeno". @kataw jinak já jedu třeba podle české verze Terapie domova. Koukala jsem i na originál, aby se mi líp vytvářel vlastní "rozvrh". Mám nějakou kostru, ve které jsou zahrnuté všechny důležité věci, které v základních rozpisech nejsou a tu akorát pokaždé doplním běžnou údržbou podle TD. V době kombinace studií a práce to byl jediný způsob jak udržet domácnost funkční a nezešílet z toho. @mam2016 vyhazovat knihy je postavené na hlavu, ono je to potřeba brát trochu s rezervou :-D ale právě naopak, s dětma to suprově pomáhá, protože věcí je obvykle hodně, místa málo, přehled šílený. Její systém umožňuje poskládat spoustu z těch věcí tak, že pak není potřeba každý večer omdlívat nad tím jak je to všechno zase zpřeházené :) ale není to mantra, těch způsobů jak to poskládat je spousta. MK se zaměřuje na 2 hlavní cíly "nemít zbytečnosti" a "umět je správně uklidit". Nepoužívám to u všeho, ale extrémně se mi to osvědčilo u spodního prádla, šály, šátky, čepice apod. už jinak neskládám (tam je to bomba, od té doby jsem ještě nikdy nemusela uklízet šuplík s nima, na všechno perfektně vidím a jakkoliv neomaleně tu věc vytáhneš, ty zbylé stále drží a nemačkají se). Ale zkombinovala jsem to i s jinýma - ponožky třeba fakt skládám, ale způsob samotného poskládání jsem zvolila jiný, protože tam MK není tak efektivní. Ale to je prostě o tom, že si navolíš co ti vyhovuje, uděláš si z toho nějaký postup který vyhovuje tobě a podle toho jedeš :)
Odpovědět
Profilova fotka
řekla bych to asi tak... pro mlafý možná dobrá pomůcka, ale my věkem pokročilý už v tom úklidu e péči o domov systém víceméně máme. Každý si to udělá, jak mu to vyhovuje. Mamka třeba měla uklízecí sobotu, kdy nás všechny vytáhla v šest ráno z postele a každý musel kmitat. Po obědě už byl volný program (až na nějaké výjimky jako leštění lustru, mytí oken apod.). A v neděli se chodilo na procházku a nedělalo se nic. Mě se tahle metoda festově zprostivila, takže odjakživa uklízím tak, že každý den kousek, kam mi padne oko, to uklidím. Ale nemám to rozvržený po dnech, že jako v pondělí čtvrt hodiny koupelna, v úterý podlaha atd. Prostě co potřebuje nutně úklid, uklidím. K tomu někdy o víkendu (když nejsem v přírodě) trochu větší úklid. Když jsem pryč, tak to holt počká ;-) A pak velikonoční vánoční úklid, i když i tam mi to mnohdy nevyjde. No a stane se něco? NE ;-) Ony tyhle knihy a pravidelné metody jsou fajn, dokud se nestaně něco mimořádného, jako miminko, dvojčata, nemoc... pak to jde všechno do kopru a člověk zjistí, že to fakt k životu nepotřebuje ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici presne jak pises.. Hlavne uz v tomhle veku clovek vetsinou uz ma jine priority,nez mit furt naklizeno a jestli jeden den neutre prach,tak vi,ze se prd stane.. :-) ;-) Sama za sebe pres leto neuklizim doma takrka vubec,jen to nejnutnejsi a zijem taky... :-) nic nelamu pres koleno..stejne jsme stale bud venku na zahrade,nebo po vyletech,dovolenych a domu chodi clovek jen spat.. A vikendovy uklidy nesnasim z detstvi,timhle jsem sama doma svoji rodinu neobtezovala..vikend ma byt o odpocinku pro vsechny a ne litat s hadrem po baraku,ci myt okna..chapu,ze to cas od casu jinak nejde,ale uznavam to jen jako zcela vyjimecne..pokud clovek uklizi pres rok prubezne,tak k tomu ani neni duvod.. Zaklad uklidu pro me je pravidelna udrzba,prubezny uklid,kazdy si po sobe v rodine uklizi,kazdy clen rodiny ma sve jasne dane povinnosti,co ma na starost a ty si plni...a jestli neco nahodou neni,nestihne se,tak se svet nezbori.. Skrine mam slozene podle MK tretim rokem a spokojenost..prakticky,prehledny a hodne mista mi to usetrilo..
Odpovědět
@slabici pak je to o tom, co od toho vlastně čekáš :) ten systém ani nemá být nic jiného než pomůcka a jak sama píšeš, stejně jsi došla k tomu, že děláš průběžně něco podle toho co je potřeba, pak to logicky nevyužiješ :) pokud někdo zvládá mít doma miminko a v pohodě všechno aspoň trochu stíhá, tím líp, spousta lidí si ale při takové "mimořádnosti" nedokáže správně rozvrhnout čas a pak to dopadá tak, že přijde miminko - domácnost jde do kopru, sotva se to začne lepšit, jde žena do práce - domácnost jde do kopru atd. atd. :) Navíc vem si, ty děti už doma nemáš, dům máš malý, tzn. ano, pokud něco neuděláš, nic se vlastně nestane (ono koneckonců Velikonoční a Vánoční úklid u pravidelného systému bez malých dětí vcelku postrádá smysl, uklizeno je...). Taky jsem to tak měla dokud jsem toho měla takhle málo. U toho systému skončí většina lidí právě kvůli počtu věcí, které když se neudělají, tak je problém (a sobotním pravidelným úklidem to pak končí v tom lepším případě) a nebo které když se neudělají, tak se pak neudělají měsíc... :)
Odpovědět
@gigi2 mám trošku pocit, že komentujete něco, co vlastně ani jedna neznáte ;) FlyLady fakt není jenom o úklidu, ani o víkendech strávených drhnutím podlahy ani o "jeden den neutřu prach, tak je to katastrofa"... a míra samotné uklizenosti je samozřejmě na každém jednotlivci i v rámci toho systému. Někdo chce mít všechno perfektní, někomu je jedno, že má žlutý záchod, všude prach a mastná dvířka...
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime ale já nemluvím o záležitosti posledních dní, měla jsem děti doma přes 20let, do toho studovala a měla dvě zaměstnání. Přesto to doma nevypadalo jak v chlívku. Prostě zkušenostmi k tomu člověk většinou dojde sám, nepotřebuje k tomu knihu ;-) A základem je jak píše @gigi2 naučit rodinu, aby si po sobě uklidila a přiložila ruku k dílu. A to se v žádný knize nepíše, ženská není otrok, co musí všechno dělat sám. Dřív to tak možná bylo, protože žen nechodily do práce. Teď chodí stejně jako muži a proto i uklízet doma musí oba. Jo a žlutý záchod a nánosy mastnoty bych tedy nesnesla, nevím, jak jsi přišla na to, že když píšeme, že "se to nezblázní", že máme doma takovýhle binec... A Velikooční a Vánoční úklid určitě smysl nepostrádá, ale nejspíš nemá cenu ti to vysvětlovat. Ty máě prostě zkušenosti se vším a vždycky pravdu. Čau
Odpovědět
@slabici pokud sis poradila sama, tím líp. Někdo to má prostě v sobě :) Já taky došla k tomu, že musím dělat všechno průběžně po kouskách, ale bylo toho tolik, že jsem netušila jak to sjednotit, aby to bylo efektivní. Abych nezapomínala a nacpala tam i ty povinnosti co mám navíc. Ale ano, souhlasím s tím co píšeš... až na ten poslední odstavec :) jak MK, tak FlyLady považují za naprostý základ, aby spolupracovali všichni. Přesně jak říkáš, žena není otrok.
Odpovědět
@ookami_hime proč ses najednou tak naježila? Vždyť je to úplně zbytečné... :-| nikde přeci nepíšu, že to tak máš doma ty nebo Gigi. Napsala jsem dva extrémy, proč to hned vztahuješ na sebe? Pokud ve Vánočním a Velikonočním úklidu vidíš smysl a potřebuješ ho udělat, ok, však ho dělej :) opravdu netuším proč si to zase bereš osobně. Napsala jsem jenom, že pokud nejsou doma malé děti, které domácnost zabordelí hodinu poté co se uklidí, tak v něm nevidím důvod vzhledem např. k FlyLady, protože se stejně uklízí průběžně, takže je prostě uklizeno a není potřeba dělat tyhle předsvátkové nebo přednávštěvové velké úklidy ;) Ale tady fakt nevím na co se vztekáš. FL zjevně neznáš, přečetla sis o tom něco málo, nepotřebuješ ho a naštvala ses jen protože jsem si dovolila napsat do tématu o systému, podle kterého jedu cca pátým rokem. Tak proč do tohoto tématu vlastně přispíváš s takovouhle, když tě to vlastně ani nezajímá a zkušenosti znát taky nechceš?
Odpovědět
@ookami_hime já jsem vlastně ten případ, o kterém píšeš. Neměla jsem žádný systém, dokud nebyly děti, tak ještě domácnost vypadala jakž takž, ale pak jsem měla pocit, že pořád uklízím a uklizeno není. Pak jsem nerazila na ty stránky http://www.pojdte-dal.cz/index.php a díky tomu jsem našla systém, který jsem si pak upravila. Vyhovuje mi ten zonový úklid, kdy se každý týden věnuji nějaké místnosti a udělám v ní "něco navíc", kromě běžného úklidu. Ono pokud má člověk svůj systém, je s ním spokojený, má pocit, že má uklizeno, tak nemá důvod, hledat nějaký nový systém. A ten jiný systém mu může připadat nelogický,zbytečný. Ale pokud člověk systém nemá a chce dát uklízení nějaký řád, tak si myslím, že je to fajn cesta.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime ja to ale nekomentovala
Odpovědět
@gigi2 pak tvůj komentář v tomhle tématu moc nechápu, ale ok :)
Odpovědět
@ookami_hime jo, terapie domova je ten web, kde jsem na to narazila :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Podľa Fly lady upratujem už dlho, teda zo začitaku to bolo podľa nej dnes už mám vymakaný vlastný systém a paráda, stíhala som keď som chodila do práce aj teraz na MD. Som maniak na upratovanie a toto mi zo začiatku pomohlom. Teraz už skôr upratujem podľa aplikácie Tody, upravila som si tam úlohy presne na našu domácnosť, milujem si odškrtávať keď niečo správím a tam to presne takto funguje. Ja viem som blázon a nejaké liečenie by mi možno neuškodilo, ale keď ja mám naozaj rada poriadok. 🙈
Odpovědět
@ookami_hime já to kdysi zkoušela, ale VUBEC mi nevyhovuje naplánovat si vyřizování konkrétní činnosti na jeden, byť jakýkoli a mnou vybraný den v týdnu. Jako že v pondělí si vzpomenu že se mám objednat k zubaři, ale někam si to poznamenám, že to udělám až ve středu, wtf. Taky peru cca obden, ne jeden konkrétní den, tohle mi nejde dodržovat. Pondělky třeba koupelna, ale co když nemám zrovna v pondělí chuť, nebo je pěkný film? To budu čekat týden na další pondělí? Takže jsem tohle rozdělení do fází nedodržovala, snažím se poslouchat sebe, svoje tělo a dělat to co se mi právě aspon trochu udělat chce. Anenutiti se do toho ve dny, kdy to fakt nejde. Že bych nevěděla co s domácností udělat a musela to mít rozepsané, to ne...v dommácnosti toho zas není tolik ,aby jedním pohledem člověk nezjistil že něco není v pořádku, že je potřeba převlíct peřiny, utřít prach, atd. Co se mi osvědčilo, je udělat si jednou za rok nebo za půl roku skutečně obří gruntování ve stylu marie kondo nebo vánočního úklidu. Nedělám to tedy před Vánoci, to se mi do toho většinou nechce a i přes den už je hodně tma. Většinou na to mám chuť tak kolem října, kdy je takový ten slunný náladový podzim a lidi uklízejí a zazimovávají i chaty apod. A pak to dělám na jaře. Výhodou je, že to člověka donutí vytřít a vyčistit i to, co by jinak nedělal a po každém takovém úklidu máte na čtvrt až půlrok prostě hezky uklizeno a těch pár měsíců už to zvládnete "udržovat" bez mytí záclon, vytírání za skříněmi a třídění potravin v kuchynském špajzu... Takže mě fakt pomůže grunt, všechno dohromady atd a strávím nad tím třeba i 3 dny, prodloužený víkend nebo postupně to dělám i týden, než udělám všechno. Cílem je, aby to bylo co nejvíc fašistický, abych skutečně i spoustu věcí protřídila a vyházela/poslala dál, abych se zbavila věcí které mi nedělají radost a abych vyřešila třeba způsob uskladnění věcí na které nemám dosud místo (znáte to, koupíte si třeba zalévací konvici, nové šanony, ale nevejde se vám to hned do šuplíku a než ho celý přerovnat... takže přemýšlím, přerovnávám a zbavuju se toho co už nepotřebuju. Tenhle způsob mě baví, protože je hodně výrazně vidět PŘED A PO 🙂 a to mám ráda, kochám se pak výsledkem🙂 TeĎ zrovna to dělám. Koupila jsem si novou komodu se šuplíčky, do ní jsem srovnala všechny duležité papíry, které se mi doteď válely v knihovně. je to přehledné, krásné a ještě jsem na komodu postavila fíkus, který do té doby byl v rohu na zemi a nebyl moc vidět. Úžasná změna! Tahle část je naleštěná, nová a uklizená, vedle mě ale ještě čeká prostřídit pracovní stůl, zatím jsem vše vyndala na hromadu a tou hromadou se musím u filmu probrat. Ale nutno říct, že až to bude, tak bude vlastně srovnané resty za třičtvrtě roku😄 . Problém mám s věcmi, které jsem si koupila, protože se mi stopro budou hodit a stále to trvá..jsou to třeba poznámkové bloky, diáře co jsou prázdné, květináče atd. To dávám do velké ikea tašky, a celou ji odnesu do sklepa. Při dalším úklidu proberu tu předchozí, co chci vrátím, co nechci vyhodím. Atakdále 🙂 jinak na té denní/týdenní bázi to moc neřeším a neuklízím, jen tak co je fakt potřeba, taková ta klasika, ale to dělám taky ráda až najednou, vyhradím si na to 20 minut třeba obden a zvládnu vytřít, poklidit a lehce utřít prach všude, příp. umýt wc a koupelnu. Ale na to nepotřebuju upozornění, prostě vím, že to musí být 1x týdne a někam když mám čas a chce se mi, to tam narvu. 🙂
Odpovědět
Jsem 20 let šťastně rozvedený chlap nějakou dobu jsem se staral o dva kluci a tak se trochu divím že hledáte návody na úklid, to vás to matka nenaučila, nebo chcete být jen in? Moc mě nekamenujte. 😉
Odpovědět
Mně se osvědčuje to teda co nejvíc automatizovat. Robotický vysavač, vytírač - do baráku chci i robotický umývač oken. Spoustu prádla nežehlíme - máme sušku. Akorat košile to chce, ale u toho muž údajně relaxuje. Mám malé dítě, tak je u nás hlavní odklízet hračky a vše ihned uklízet na své místo. Pokud se všude něco válí a buduje se výstavka serepetiček, tak to je na úklid mor.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?