Co je potřeba při koupi nezkolaudovaného domu v dražbě?

Chtěl bych v dražbě vydražit dům, ale je nezkolaudovaný. Bere se to jako nemovitost nebo ne? Na katastru je zatím napsáno rozestavěná budova. Zajímá mě zda v tomto případě se platí daň z převodu nemovitostí. A kdo při dražbě co hradí a jak vysoké částky to cca jsou (popř. s jakýma všema částkama mám počítat)?
Odpovědět
Profilova fotka
Zákon stanoví toto: Od daně z převodu nemovitostí je osvobozen první úplatný převod nebo přechod vlastnictví: a) ke stavbě, která je novou stavbou, na niž bylo vydáno pravomocné kolaudační rozhodnutí, nebo je dokončenou novou stavbou nebo rozestavěnou novou stavbou a stavba nebyla dosud užívána, s výjimkou zkušebního provozu,12d), b) k bytu v nové stavbě a k bytu, který vznikl nástavbou, přístavbou nebo stavební úpravou, provedenou formou vestavby a byt nebyl dosud užíván, jde-li o převod bytu podle zvláštního právního předpisu,12f) jestliže převodcem je fyzická či právnická osoba a převod stavby je prováděn v souvislosti s jejich podnikatelskou činností, kterou je výstavba nebo prodej staveb a bytů, nebo jejich předmětem činnosti je výstavba nebo prodej staveb a bytů, anebo je-li převodcem obec. Ale není nic jednoduššího než zavolat na finanční úřad a tam Vám poradí. Já tam budu v pondělí volat taky, protože podle mého alespoň můj případ spadá pod výše uvedené, neboť se jedná o první převod rozestavěné budovy. Již se to ale za nemovitost považuje.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Zdravím Vás, natrefili jsme na rozestavěný dům z roku 1983. Nemáte někdo zkušenosti s koupí starší rozestavěné nezkolaudované nemovitosti?
Odpovědět
Rozhodně zajít na příslušný stavební úřad a pořádně je vyzpovídat, jaké jsou vaše šance dům zkolaudovat. Taky už tam může ležet výzva k odstranění černé stavby.
Odpovědět
@marketa_v díky, určitě se tam plánujeme stavit a zjistit co nejvíce. Ten domek bude v dražbě. Podle odhadu by snad i měla být nějaká částečná projektová dokumentace, tak se zkusíme zeptat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?