Jak je to s daní při koupi novostavby s pozemkem?

Dobrý den, chtěl abych se zeptat, jak je to s daní při koupi novostavby s pozemkem. Stávající majitelé mají na dům hypotéku. My to budeme kupovat a hypotéka se převede na nás. Platí se při této koupi daň 21%. Je to daň z pozemku? Nebo co se vlastně platí? Děkuju moc za odpověďi.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj nevím - ale já budu prodávat byt ve kterém bydlím víc než 5 let - takže to nemám na kšeft a daňový poradce mi říkal, že od dubna až ho budu prodávat tak nebudu nic platit, ale kupující bude platit 4 % z celkové částky a po mě bude chtít přispět - raději zdražím dopředu a nic mu nedám -))) z 1,5 milionu to je tedy 60 000 kč navíc pro kupujícího ale 100 % to nevím -)))
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
To je daň z nabytí nemovitosti, to je něco jiného...
Odpovědět
Profilova fotka
21% daň se platí pouze v případě, že to kupujete od firmy, která je plátcem DPH, což asi není váš případ, když už na tom majitelé mají hypo (tj. není to developer). Platit budete daň z převodu nemovitosti, ale to záleží na tom, jak je to ve smlouvě, většinou hradí prodávající. A pak budete platit daň z nemovitosti, ale až od 1.1. dalšího roku.
Odpovědět
Teď při koupi nebudete platit v podstatě nic, pokud tedy kupujete od neplátce DPH. To, že od dubna 2016 bude platit daň z nabytí nemovitosti kupující není zatím schváleno. Takže se nic nemění - daň platí prodávající a kupující je ručitelem (pozor na to.) Daň z nemovitosti - do konce ledna 2017 musíte podat daň. přiznání a do konce května vypočítanou daň zaplatit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?