Daň z nabytí nemovité věci/převodu nemovitosti v případě dražby

Dobrý den, potřebovala bych poradit - v listopadu 2014 jsme v dražbě vyhráli domek, vše nám vyřizovala makléřka, a teď jsme se dopídili k tomu, že od 2.1. nám běžela 30tidenní lhůta pro podání daňpvého přiznání z převodu nemovitostí. Jak to teď řešit? Je mi jasné, že nějaká pokuza za zpoždění nás nemine, ale v jaké může být výši a jak to teď vůbec řešit?
Odpovědět
Profilova fotka
@kattien91 daň z nabytí nemovitých věcí se musí podat a zaplatit nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad do katastru nemovitosti. tzn. že pokud jste byli vlastníky domku někdy v listopadu, tak do konce února mělo být podáno daňové přiznání a taky zaplaceno. pokutu ti vypočítá finanční úřad, za měsíc prodlení s platbou a podání se to pohybuje někde kolem 200,- ještě trochu nechápu, co znamená ta 30ti denní lhůta o které píšeš.
Odpovědět
Profilova fotka
@kattien91 a výše daně se vypočítá z ceny za kterou jste to vydražili a na finančák nemusíš dokládat odhad. Jinak by vám mělo v katastralního úřadu dojít vyrozumněni o provedeném vkladu, které je také povinnou součástí daňového přiznání
Odpovědět
moc děkuji za rychlou odpověď:) v potvrzení o přechodu vlastnických práv k vydraženým nemovitým věcem, který nám přišel od exekutorského úřadu 2.1.2015 se píše '' vlastníkem předmětným nemovitých věcí se stal dne 30.12.2014(datum proplacení nejvyššíhi podání za současného splnění podmínky právní moci usnesení o udělení příklepu), a to zpětně ke dni 6.11.2014(datu udělení příklepu) a v tom samém dopisu je na konci napsáno právě i o té třicetidenní lhůtě ''vydražitel je povinen do 30 dnů ode dne doručení tohoto potvrzení podat daňové přiznání k dani z převodu nemovitých věcí'' jsem z toho všeho jelen, hned ve středu vlítnu na fú :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kattien91 Ahoj, my koupili byt v prosinci, katastr to zapsal v lednu s účinností od prosince. Volala jsem na finanční úřad, kde mi řekli, že daňové přiznání musím podat do 3 měsíců (tedy do konce dubna), jak píše @zirafka1988 Jestli vás katastr zapsal až v lednu, máš ještě čas. Zajdi si na příslušný FÚ (ideálně s výpisem z katastru) a měli by ti s vyplněním daňového přiznání pomoct.
Odpovědět
Profilova fotka
@kattien91 @kercitka pokud dopis přišel 2.1.2015 tak toto datum nehraje žádnou roli, směrodatné datum je datum kdy byl proveden vklad do KN. dávali jste na katastr návrh na vklad vlastnického práva?
Odpovědět
Profilova fotka
toto by vám mělo přijít z katastru.
Odpovědět
Profilova fotka
Přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí musí občan podat místně příslušnému správci daně nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž: bylo vydáno potvrzení o nabytí vlastnictví k vydražené nemovitosti ve veřejné dražbě nebo nabylo právní moci rozhodnutí o příklepu a bylo zaplaceno nejvyšší podání při výkonu rozhodnutí nebo exekuci - takže to vidím tak, že se to odvíjí od data 30.12.2014(datum proplacení nejvyššíhi podání za současného splnění podmínky právní moci usnesení o udělení příklepu) a tím pádem byste měli podat a zaplatit do 31.3.2015. Nejjednodušší je dotaz na příslušný FÚ
Odpovědět
Každopádně do konce ledna jste měli nahlásit naFÚ, že jste v minulém roce nabyli nemovitost. každopádně za zpoždění čekejte pokutu, je to asi jak kde já platil 500kč.
Odpovědět
Profilova fotka
@guteman To ale mluvíš o dani z nemovitých věcí, ne o dani z nabytí nemovité věci, ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici jj mluví, ale né každý to ví, a hodně lidi na tuto daň zapomíná.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?