Dan z nabyti nemovitosti

Profilova fotka
Zdravim pratele, nasel by se tu nekdo, kdo mi poradil. Kupni smlouva podepsana 30.3. a vklad proveden 1.4. Jsem povinna platit ci uz ne?
Odpovědět
Nejste. Jste v klidu😉 Daň se již netýká nemovitostí zapsabýchbso katastru od 12/2019.U vas doslo v 04/2020,tedy daň neplatíte.
Odpovědět
Profilova fotka
Zatím to není ještě podepsané prezidentem. Dnes to teprve prošlo druhým čtením, tady je článek https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tisko... Ale nebude potřeba to platit, je to už tak na 99% jisté. Máme to stejné jako ty, vklad konec dubna.
Odpovědět
Zatím povinna jste. Ovšem novela viz příspěvek výše to mění (odpouští). Ovšem kdy to Míla podepíše..
Odpovědět
Profilova fotka
@lucyje89 Takze kdyz vklad 1.4. Tzn splatnost je 30.7.? To snad Milosek nas da ne🙈😁 Ja to nechci nejak propast. Radeji se ujistim v tu splatnost takto..
Odpovědět
Manželovi dnes paní na finančním úřadě řekla, že je splatnost odložena do konce srpna.
Odpovědět
Profilova fotka
@belmonka Já si myslím, že by to mělo být do 1.7.2020,když vklad byl 1.4.2020. Ale paní výše píše info od paní z finančáku. Možná bych se na to u Vás na finančáku taky zeptala - třeba je to opravdu odložené do konce srpna. Pravděpodobně to taky budu zjišťovat, pokud to Milošek 😄 nepodepíše v nejbližší době.
Odpovědět
Potvrzuji info z FÚ. Také nám bylo minulý týden řečeno (při odevzdávání papírů), že splatnost je odložená do konce srpna.
Odpovědět
Profilova fotka
@dolve super. Tak ja si k nam cinknu, ale pocitam, ze srpen nejhur tedy 😊
Odpovědět
Profilova fotka
Ja mam vklad koncem unora. Zatim nic neplatim samozrejme. FU zatim rekne, ze je to do konce srpna, nic jineho ani rikat nemohou - legislativne to zatim porad plati. Ale do te doby by melo byt urcite rozhodnuto, jestli tedy ano ci ne. Chce to tedy jen sledovat zpravy. Ja to tedy budu platit az ke konci srpna kdyztak, budu vyckavat do posledni chvile na rozhodnuti.
Odpovědět
Dan z nabyti nemovitosti, se nemusí platit do konce roku, dle infa přímo od Schilerove. Do té doby snad podepíše i prezident. My máme vklad k 28.4 a taky nebudeme platit zatím nic. Do konce srpna se posunulo daňové priznani.
Odpovědět
Info
Odpovědět
Profilova fotka
Diky Arielko. https://www.idnes.cz/finance/dane/dan... Podle vládou schváleného Liberačního balíčku III se nově posunula povinnost kupujícího podat daňové přiznání k dani z nabytí nemovitosti včetně jejího zaplacení do konce kalendářního roku, tedy 31. prosince 2020. V praxi to znamená, že tilidé, kteří kupují nemovitost nyní, nebo ji koupili v průběhu prosince 2019 a později, už žádnou daň neplatí a kvůli prominutí sankcí tuto daň nemusí ani nijak řešit.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Moc dekuju. Je to pro nas, ostatne jako pro vsechny ostatni, opravdu radustka 👍😊
Odpovědět
Profilova fotka
@belmonka doufam, ze to nakonec vazne projde. ja jsem ji jiz jednou platila a pak se mne postestilo vetsi plat, tak sem zase prodala a koupila trosku vetsi (prvni byt byl pod 40m). doufam, ze to fakt zrusi, at to neplatim znova, je to fakt ranec v Praze.
Odpovědět
@norikakaa uaaaaa, my máme zápis 11/2019 😞
Odpovědět
Profilova fotka
@pernicek1 soucitim s Vami. jak jsem psala vyse, take mam jiz platbu za sebou, 140.000. Dle mne by to meli vracet plosne vsem, ta dan byla uplne nemoralni, Je to hanba, ze ted vlada s paradou prodava, ze to zrusi. Tuto dan ale nemeli nikdy zavadet. Je to o to bizarnejsi, ze se to nemuselo platit za nove novostavby (takze developerske lobby?) a stat sam tak 20 let zpatky rozprodal uplatnym prevodem bytovy fond za hubicku. Nevim kde vlada zije, pri tech ceskych platech a cenach nemovitosti a tim, ze jeste do nedavna sla max. 80% hypoteka se spousta lidi dostala do velmi tizive situace uz i tak, a jeste k tomu vysolit 4% - ne prodavajici, ktery penize pobral. Fakt jak Alenka v risi divu.
Odpovědět
Presne! Netusila jsem ze se vztahovala i na dev. projekty! My si práve vycítali, že jsme sli do starší nemovitosti protoze jsme meli zato, ze u developerskych projektu se tohle svinstvo neplati :/
Odpovědět
Take si myslím ze už to projde U Miloše, bohužel se nás to take netýká (vklad koupě pozemku 10/2019). Ale co Moc nechápu a chtěli jsme se zeptat je ten odpočet úroku ze základu daně. Nemovitost pozemek zapsán 10/2019. Na RD stavbu plánujeme vzít hypotéku Cca 6/2021. Bude možné stále odecitat alespoň úroky u takovéhoto úvěru? Já chápu pokud stihneme vzít hypotéku v 2021 tak ano??? Viz návrh dále upravil možnost uplatňovat si odpočty úroků z nově uzavřených smluv o úvěru na bydlení jako nezdanitelné části základu daně. Odpočty úroků si bude moci ještě uplatňovat každý kupující, který nabyde nemovitost nejpozději v prosinci 2021. To znamená, že pro nemovitosti nabyté v období od prosince 2019 do prosince 2021 platí, že kupující nebude hradit daň z nabytí a současně mu bude umožněno uplatňovat si odpočty úroků z úvěru na bydlení od základu daně. Cílem opatření je povzbudit trh s nemovitostmi negativně ovlivněný koronavirovou krizí a podpořit dostupnost vlastního bydlení.
Odpovědět
Profilova fotka
@pernicek1 neplatilo se to u nove novostavby, takze pokud jste byla uprve prvni kupec, pri koupi novostavby z druhe ruky se to jiz take platilo. vlada tim jenom lobovala, at lidi kupuji co developeri prave stavi.
Odpovědět
Profilova fotka
@ufin22 ja myslim, ze jste stihnete hypotecne mit moznost odecitat uroky, chapu to jako Vy. melo by to platit na vsechny hypo do konce roku 2021.
Odpovědět
@katerina_soham nemáme novostavbu. A uteklo nám to o 6 dní 😞
Odpovědět
Profilova fotka
@pernicek1 to je mne moc lito. jak jsem jiz psala, prijde mne to nefer, a vlada by to plosne mela vracet vsem co to vubec kdy museli platit. normalni okradacka.
Odpovědět
@katerina_soham 😄 v kterým roce (zpětně) byste to tak zastavila?
Odpovědět
Profilova fotka
@damada od roku 2016 - jestli se nepletu, tak od roku 2016 "je poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí nabyvatel vlastnického práva k nemovité věci". Prijde mne tato uprava dane vysoce nemoralni, protoze taha dost neunosne penize (kdyz uz i 2+kk v praze vyjde na 4 miliony a vice) z tech, kteri se jiz i tak dost casto hodne zadluzuji a ne z tech, kteri k penezum prisli. dale dani cloveka, ktery jiz normalne statu pravdepodobne odvadi dane (pokud pracuje a pravdepodobne bere bydleni na hypoteku). reci typu, ze tato dan zastavi spekulanty s nemovitostma atd. jsou uplne mimo. bohace opravdu takova dan nezastaci z koupe vice nemovitosti, naopak muze dost ztizit podminky koupit aspon jednu nemovitosti zacinajicim rodinam atd. a jak jsem jiz psala, na nove novostavby se to nevztahovalo, takze proste jenom developerska lobby. dle mne vsechno spatne s touto dani. proto bych i vracela vsem, kteri byli nuceni ji platit v tom zneni v jakem byla od roku 2016.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Upozornění pro ty, kteří čekají na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Dnes byl zákon uveřejněn ve sbírce zákonů a od zítra je v platnosti. Takže už lze zažádat a na stránkách FÚ je již k dispozici i formulář.
Odpovědět
https://www.financnisprava.cz/cs/dane...
Odpovědět
@katerina_soham Ale predtim to prece taky platil nabyvatel, resp. bylo to na dohode s prodavajicim, ktery to logicky promitl do ceny. Mne prijde nesmysl, ze na novostavby se to neztahovalo. Ale na samotne dani mi nic nemoralniho neprijde, naopak mi prijde nemoralni, ze soucasna vlada rozdava jak diva a nejak nevim, kde na to stat vezme. I kdyz my na tom taky vydelame, kdyz kupujeme aktualne pozemek.
Odpovědět
Chápu tedy dobře, že žádat o vrácení mohou až ti, co zapsali až 1.12.2019 a později?
Odpovědět
@aludanewra Ano, chápete dobře.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?