Daň z nabytí nemovitosti

Profilova fotka
Zdravim vsechny, prosla jsem vlakna, ale nenasla odpoved, kterou hledam. Kupujeme nyni domek, ke kteremu je i pozemek. Muzete mi prosim nekdo rici, co je vse potreba k zaplaceni teto dane? Realitka nam nabizi, ze za nas vyridi papirovani za 2500Kc. Tak me zajima, zda si nekdo zarizoval sam. Dekuji moc.
Odpovědět
1
2
to daš do 3 měsíců od zápisu na katastru na finančák, vyplníš formulář + dáš k tomu kupní smlouvu a hotovo, za 2500 si kup něco jinýho
Odpovědět
Profilova fotka
@iveta_89 dekuji a je ta dan pocitana z kupni ceny nebo musi byt odhad?
Odpovědět
já to chápu tak, že když koupim pozemek 1000m2 v praze za 2mil (doložim smlouvou), tak to uřad nezbaští a použije směrnou hodnotu, tzn cenovou mapu, třeba 4mil, pak se můžeš bránit a použít odhad, ten bude třeba 3,5mil a platíš z vyšší z nich ale jen ze 75% ceny, tzn z 4mil 75% = základ 3mil.
Odpovědět
ještě smlouvu musíš dát vždy, my jsme použili možnost snížit kupní cenu za pozemek o cenu sítí, které nejsou nemovitý majetek, placení daně z nabytí nás ale jen čeká
Odpovědět
My jsme koupili pozemek, zatím zahradu a paní na Finančáku nám řekla, že si máme rovnou nechat udělat znalecký posudek,že by ho stejně chtěli. Až na jednu babu jsou tam ochotný. Poradí, popř. vyzvou k nápravě a řeknou, co kde upravit. Kromě času to nic nestojí. Takže záleží, kolik času máte a jak si ho ceníte.
Odpovědět
@aleatha ten odhad chce I kdyz mate kupni smlouvu na konkretni castku?
Odpovědět
@kata267 odhad mít nemusíte. Daň se počítá buď z kupní smlouvy, nebo z tzr. směrné hodnoty (což je něco jako cena obvyklá), záleží, která částka bude vyšší.
Odpovědět
@charado ok diky
Odpovědět
Profilova fotka
Super, jsem na rodičovské dovolené, tak myslím, že to zvládnu oběhat sama. Náhodou nemáte někdo asi ty potřebné formuláře, co? Na finančáku jich mají kupu a moc se v tom nevyznám.
Odpovědět
Tak já jsem zašla na FÚ. Paní chtěla smlouvu a GP, na základě kterého byl konkrétní pozemek kupován. Formulář mi dala sama a jen mě navigovala,co a kam mám psát. Práce na pár minut. Rozhodně bych za to nikomu nedala 2,5 tis. To už máš na část tě daně 😉 jo a ještě mě poslala do dalších dveří,kde mi dali formulář,který musím podat do konce ledna na vyměření dani z nemovitosti.
Odpovědět
@kata267 po mě chtěla i odhad a kupní smlouva bude klasická s pevnou částkou. Ale je to Praha no. Jinde to třeba nechtějí.
Odpovědět
Profilova fotka
Dekuji za navod 😊My jsme mestys, nekde jsem cetla, ze je papir na pozemna dum zvlast, ale snad mi s tim na financaku poradi. Me se prave 2500 Kc take zdalo docela dost, za vyplneni nekolika papiru 😏
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@doufinkaaa Odhad tedy nemame, ten si nechala banka a ani jsme ho nevideli.
Odpovědět
@doufinkaaa A platili jste za ten odhad? Protože pokud ano, tak podle nového zákona vám ho banka musí vydat.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 Právě, že odhad si platila banka. Akorát víme, na jakou vyšel částku.
Odpovědět
@doufinkaaa nám teda banka na naši žádost jestli nám nemůžou ten odhad dát, poslala ověřenou kopii včetně razítka odhadce a chtěli za to pár korun(asi šedesát nebo tak něco, prostě nic) Banky jsou v tomhle vcelku vstřícné, nestojí je to nic, už to mají.
Odpovědět
Profilova fotka
@mysak124 A kdy to bylo? Ona j prý od letoška nějaká změna nebo co.
Odpovědět
@mysak124 - v banke Vam to dali? Tak to u nasej CSOB nie a to som ich ziadala o odhad a dali mi len nejake potvrdenie o tom, ze bol odhad spraveny, ale papier uplne na nic...a bolo to minuly rok v cca rijen/listopad...
Odpovědět
@noemi77 - odkedy plati ten zakon? Len ma to zaujima, ale my sme mali odhat zadarmo myslim..
Odpovědět
@doufinkaaa - ja to musim vypisat do konca unora a uz mi je teraz zle :-D hlavne ak si nedas urobit odhad tak musis vypisat este nejake blbosti o nemovitosti (myslim, ze je to PRILOHA2), aby ti ju vedeli urcit smernu hodnotu. Ja momentalne este vypisujem dan z nemovitosti do konca ledna apotom sa pustim do dane z nabyti :-p :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@yvettka83 Dan z nemovitosti me taky ceká, ta je do 31. ledna. My máme hypo u Monety a ta nám ho nedá :-D
Odpovědět
@yvettka83 1.12.2016
Odpovědět
@doufinkaaa loni v listopadu
Odpovědět
@yvettka83 v CSOB ono to bude kus od kusu
Odpovědět
@mysak124 - mozno preto, ze sme o to moc ani nestali - nenapadlo ma to kvoli dani takze sme sa len medzi recou spytali. neziadali sme nijak ofiko..
Odpovědět
Odhad pro banku je úplně něco jiného než odhad pro finanční úřad, rozsahem se to nedá srovnat. Papír pro banku je taková předražená legrace nic víc, navíc předpokládám, že je na něm omezeno datum platnosti. Záleží, jestli je i pro dané místo cenová mapa. Pokud není kupní cena podhodnocena, akceptuje FÚ kupní smlouvu, kterou musíte stejně dodat. Tiskopisy jsou ke stažení na stránkách financí správy, dají se vyplnit v pdf a buď vytisknout nebo poslat datovou schránkou. Je to poměrně blbuvzdorné (soudím podle sebe). Pokud je předmětem koupě i dům, musí se podat přiznání i za pozemek pod domem. V případě, že nemovitost byla pořízena v SMJ stačí, když přiznání podá jen jeden z manželů, v tiskopise je uveden u ten druhý a podíl se neuvádí. V případě koupě dvou nesezdaných partnerů, to podává každý za sebe a uvádí se podíl 1/2. Celkem nedávno jsem si tím prošel a těch 2,5 bych za to nedal. Vyplnit to zabere max půl hodiny, když to člověk nikdy neviděl.
Odpovědět
@doufinkaaa No my kupovali pozemek loni v lete. V zari jsme ho prepsali na katastru, zkopiroval jsem kupni smlouvu, vyplnil formular k dani z nabyti nemovitosti (uvedl jsem tam kupni cenu pozemku) a odevzdal na FU. Nic vic po mne nikdo nechtel, do 3 mesicu jsem zaplatil dan a snad hotovo.
Odpovědět
Profilova fotka
@mirekb Dekuji, takhle nejak si to predstavuji. Zatim jeste nemame koupeno, tak mam jeste cas 😊
Odpovědět
@mirekb tak jsou dve varianty - bud dolozit odhad, kdy se vyse dane vypocita jako 4% z vyssi castky, nebo druha varianta je bez odhadu, kdy se vypocita smerna hodnota. Zalezi je-licenova mapa, jaka je vybavenost a zazemi v obci.
Odpovědět
@charado uprimne, ja zadnou smernou hodnotu nepocital a odhad jsem taky nedokladal... proste 4% z kupni ceny a hotovo. Pokud se jim to nebude libit, asi mi daji vedet... ale necekam to, pozemek jsem rozhodne nekupoval nijak pod cenou, mam pocit, ze jsem zaplatil vice mene trzni cenu...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?