Daň z nabytí nemovitosti - rada

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit . Brzy začneme stavbu domu a v průběhu příštího roku bychom se rádi nastěhovali s čímž souvisí i nutnost prodeje bytu. Pokud se nepletu, tak nyní se neplatí daň z převodu nemovitosti (dříve platit převážně prodávající nebo na dohodě), ale daň z nabytí nemovitosti, kterou platí kupující. Pro kupujícího to je jistě další ne zrovna malý výdaj. U našeho bytu se jedná o daň zhruba 50 000Kč. V rodině jsem si vyslechl, že tato daň nemusí být vůbec placená jestliže máme byt ve vlastnictví min. 5 let a peníze z prodeje využijeme na nové bydlení. Dává mi to logiku, ale jen v tom případě, kdy bych měl platit daň z prodeje já a ne kupující. Jak to tedy je ? Pokud jsem je pochopil, tak oni si myslí, že se tedy ta daň nemusí platit jelikož splňujeme podmínky a tím se i náš byt na prodej stane více atraktivní jelikož to sníží cenu pro kupujícího.
Odpovědět
Hezky den, příbuzní nemají pravdu, osvobození, o kterém píšete, se týká daně z příjmu. Dan z převodu nemovitosti,tj Dan z nabytí bude určené potřeba zaplatit, platí kupující - 4%
Odpovědět
@pepa89 Daň z nabytí Tě vůbec nemusí zajímat (institut ručitele byl zrušen) , teď platí kupující - 4 %. Tebe by se týkala daň z příjmu, pokud bys od této daně nebyl osvobozen. Příklad: Koupil jsi byt za 1 mil. Kč, prodáš za 1,2 mil. Musíš zdanit 200 tis. Kč 15ti %, t.j. 30 tis. Kč. Osvobozen od daně jsi: byt vlastníš nejméně 2 roky a máš v něm trvalé bydliště byt vlastníš nejméně 5 let peníze získané prodejem použiješ do roka na získání nového bydlení. Je to napsáno zjednodušeně, mrkni do zákona nebo se zeptej daň. poradce.
Odpovědět
Děkuji za odpověď. Asi to poletli. Podmínky pro osvobození od dani z příjmu splňujeme. Bude se to v tomto případě uvádět do daňového přiznání ?
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, mělo by to být v přiznání a osvobozeno. Většina lidí, kterým dělám daně, na to ale kašlou a nikde to neuvádějí. Zatím se mi nestalo, že by z toho měl někdo problém. Osobně to uvádím a osvobozuju ;-)
Odpovědět
Byt je ve vlastnictví pouze manželky, která pobírá a pár let ještě bude pobírat rodičovský příspěvek a uplatňuju si na ni slevu. Budete se do příjmu (68 tis.) počítat právě ten příjem z prodeje nemovitosti ? Je už to trochu mimo mísu, ale budu rád za odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 V §35ba není příjem z prodeje majetku vyjmenovaný jako ten, který se nezahrnuje do příjmů manželky. Takže by se tam ten příjem měl zahrnout. Naopak jsem teď ale zjistila, že se nemusí podávat přiznání na příjmy, které jsou osvobozený (prodej majetku). Takže ve finále nemusíte podat přiznání na příjem z prodeje a tím pádem FU nezjistí, že manželka měla z toho příjem. Ale ten příjem se jí počítá do příjmu, tj. nemáte nejspíš nárok na odpočet na manželku ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?