Daň z nabytí poloviny nemovitosti

Potřebovala bych radu. Bývalý přítel na mě převedl svoji polovinu bytu který jsme koupili v době vztahu. Hypo na mě, on rucitel. Manželé jsme nebyli. Řeším ten převod. Na úřadě neví protože žádné peníze po mě nechtěl tudíž dle mě není co danit. Prostě se sbalil a odešel. Úřednice neví. Mám přinést hypoteční smlouvu a zástavní smlouvu k jeho nemovitosti kterou mi ručí. Mají na to vůbec právo, těmhle věcem vůbec nerozumím ale přijde mi že toto už jde mimo ně? Co s tím když ani 3 úřednice neví? Prý poradí ředitel.
Odpovědět
@mafeska Jak na Tebe převedl polovinu bytu? Daň z nabytí nemovitosti se platí pouze při úplatném převodu a to ve výši 4 %. K ničemu takovému u Vás nedošlo, takže se patrně jedná o darování. Tam by přicházela v úvahu daň z příjmu, pokud nejste od této daně osvobozeni. Protože jste nebyli manželé, osvobození je podmíněno společnou domácností po dobu nejméně jednoho roku.
Odpovědět
@aneri53 převod a zápis do katastru proběhl na základě sepsané dohody o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví. Vlastně se tam píše že jsme mezi sebou vypořádáni, on na mě svoji polovinu převádí a já se zavazuji placením hypo a jemu zaniká nárok na byt. Ta poslední věta je myšlena jak? Byli jsme spolu 6 let.
Odpovědět
@mafeska Společná domácnost je myšlena tak, že spolu bydlíte, společně hospodaříte a společně se podílíte na výdajích spojených s bydlením (takové manželství bez papíru :-D ).
Odpovědět
@aneri53 a na to bude muset být nějaké čestné prohlášení viď.
Odpovědět
@mafeska Asi záleží i na tom, jak se k tomu postaví příslušný FÚ. Někde stačí čestné prohlášení,ale slyšela jsem, že někde chtějí třeba doložit vyjádření sousedů, zda tam Vám oběma chodila pošta atd. To by Ti měli říct na vašem FÚ.
Odpovědět
@aneri53 no úřednice mi dnes řekla že tento případ ještě neřešili. Každopádně se odráží na tom že bývalý spoluvlastník je ručitel takže je v hypo smlouvě uvedený vlastně taky a dal mi nemovitost o kterou by mohl přijít kdybych já neplatila. Takže to zatím vypadá tak že se vezme stav hypotečního úvěru ke dni změny a to vydělí dvěma a g toho ty procenta. Prý nejde o to že je hypo jen moje ale o to že on je ve smlouvě taky. Ještě mi budou volat.
Odpovědět
@mafeska No tak to je pěkně zamotané. A bývalý přítel zůstane ručitelem? To je dost neobvyklé a pro něj nevýhodné. Co na to hypoteční banka? Nešlo by to nějak pořešit - vyrovnat se s expřítelem a převést byt i hypotéku jen na Tebe?
Odpovědět
@aneri53 tak samozřejmě že chce z toho ven ale bohužel nelze. Musela bych dát bance jinou nemovitost a tu nemám.
Odpovědět
@aneri53 tak proběhl telefon z finančního úřadu a není to nabytí ale ten dar. Dokonce i pan ředitel úřadu potvrdil :-N každopádně mi bylo dost nepříjemnou úředníci sděleno že si mám na to najít daňového poradce. A hlavně to že na mě se to osvobození od daně nevztahuje protože rozchod neproběhl ke dni vypořádání ale o rok dříve. Jak se určuje hodnota toho daru? V mém případě poloviny bytu?
Odpovědět
Profilova fotka
@mafeska Jestli máte platit darovací daň, tak od r.2014 už to spadá pod daň z příjmů, tj. daň je 15%. Ale jestli je to přítel, tak by se na vás mělo vztahovat osvobození: okruh osob, od nichž dar dani nepodléhá: Jedná se o příbuzné v přímé řadě, tedy rodiče, prarodiče, děti a vnuky a ve vedlejší řadě sourozence, tety a strýce, synovce a neteře manžela, manžela dítěte, dítě manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů. Nad tento příbuzenský okruh jsou od daně osvobozeny dary od osob, se kterými žil obdarovaný před přijetím daru nejméně rok ve společné domácnosti. Takovéto příjmy z darů rovněž není povinnost nikde uvádět.
Odpovědět
@slabici tomu rozumím ale úřednice mi řekla že se na mě to osvobození nevztahuje protože rozchod proběhl rok před podpisem toho vypořádání a budu to muset platit.
Odpovědět
Profilova fotka
@mafeska Aha. A ten rok jste spolu nebydleli? Stejně se mi to nezdá.. Jinak je to 15% z odhadní ceny nemovitosti, potřebujete znalecký posudek.
Odpovědět
Článek se načítá
@slabici nebydleli, ale je pravda že jsem platila půl roku hypotéku i když jsem tam nebydlela. šlo by nějak toto použít? mě se to taky nezdá i když daně jsou pro mě španělská vesnice. už proto že nejdřív neví co s tím, pak se vrtají v hypotéce že on je ručitel takže je to nabytí, pak zase ne že to dar a ted že se na mě osvobození nevztahuje. těch 15% je ale z jeho poloviny bytu je to tak?
Odpovědět
Profilova fotka
@mafeska jestliže je nebo ne, to už nevím. Nechala bych si to prověřit nějakým odborníkem. Jiná by to mělo být z té části, kterou vám daroval
Odpovědět
@slabici děkuji, sháním už daňového poradce. je to strašně narychlo tak snad se mi zadaří
Odpovědět
@mafeska @slabici Mě se to také nějak nezdá. Pokud je to dar a nebudou osvobozeni, tak by to mělo být v dani z příjmu - 15 % z poloviny (té jeho) odhadní ceny. Ale přece by také měla být brána do úvahu hypotéka, ne? To by @mafeska platila daň z daru, který si vlastně zčásti zaplatí formou splátek hypotéky. Bezesporu zajímavý případ, dej vědět, co na to odborník a jak to dopadlo. Držím palce.
Odpovědět
@aneri53 děkuju, já už jsem z toho popravdě na nervy. Bylo to tak že on tam po rozchodu zůstal bydlet, já šla do pronájmu a když pak přestal platit banka mi hned volala takže mi nic jiného nezbývalo. No nikdo neví co s tím, včera mi na finančáku jedna úřednice řekne že co oni s tím že to mi měla říct advokátka která nám tu dohodu o vypořádání sepisovala a pak se přede mnou jedna druhé ptají jestli mají právo vidět smlouvu o hypotéce atd. No. Jen se bojím že to nestihnu včas podat, jsou tam nějaké penále za zpoždění doručení?
Odpovědět
a kdy to proběhlo, že máš strach, že to nestihneš včas podat? Jinak jsem nějak nepochopila, proč se nemůže přítel z hypotéky vyvázat, když ji stejně platíš ty, na to nepotřebuješ další nemovitost k ručení, ale dostatečnou bonitu, což bys asi teoreticky mít měla, když to splácíš sama. Kromě toho, když byl byt na hypotéku, kterou ty splatíš, je otázka, co ti přítel vlastně "daroval", když to vlastně zaplatíš celý, ne jen svou půlku...
Odpovědět
Profilova fotka
Nečetl jsem všechny příspěvky, ale řešili jsme něco podobného a správně bys měla zaplatit darovací daň z poloviny již zaplacené jistiny hypotéky (pokud neprokážeš že větší část z ní byla zaplacena z tvých financí) a ze zbývající části poloviny ceny nemovitosti daň z nabytí nemovitosti. Ta se sice platí pouze při úplatném převodu, ale tak to v podstatě je, jen to máš rozložené, do větších splátek hypotéky.
Odpovědět
@jakuda daň z nabytí jsem řešila jako první a ta to prý není. Spadá to do daně z příjmů takže darování.
Odpovědět
@slabici @aneri53 tak prý je to osvobozené a mám si sehnat potvrzení o tom že jsme sdíleli společnou domácnost nechat to být a čekat až se mi ozvou
Odpovědět
@mafeska Tak super, to je dobrá zpráva. :-)
Odpovědět
@aneri53 to jo ale stejně nevím jak do toho potvrzení zahrnout ten rok co jsme byli od sebe. chvilku totiž váhal tak nevím
Odpovědět
@mafeska Já nevím, nějak bych to moc nerozpitvávala, prostě bych napsala, že jsi s panem XY sdílena společnou domácnost, společně jste se podíleli na všech platbách a údržbě bytu. Pak bych poprosila dva sousedy, aby připojili své podpisy a hotovo. Myslím, že by to mohlo stačit, finančák potřebuje lejstro. :-D
Odpovědět
@aneri53 parádní předloha děkuju. A mam tam psát i data?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?