Daň z nemovitosti, kdy platit při koupi pozemku?

Ahoj, kupujeme pozemek a nevíme zda a kdy platit daň z nemovitosti (nemám na mysli z převodu nemovitosti, ale z nemovitosti jako takové). Kupní smlouvu jsme podepsali letos, finance také uhradili letos, ale na katastru budeme majiteli zapsáni až příští rok. Jsme povinni platit daň i za rok 2014? A musíme ji platit oba dva v nějaké poměrné výši, nebo jen jeden a celou částku? (nejsme ve svazku manželském a každý má polovinu pozemku). Díky za radu
Odpovědět
Profilova fotka
Daňové přiznání musíte podat do 31. ledna 2015 (letos do 2.2.2015) a zaplatit do konce května :)
Odpovědět
Profilova fotka
@lady_giraffe Moment- pokud budete vlastníky na katastru až v roce 2015, tak se o daň starat nemusíte. Tu totiž platí ten, kdo byl vlastníkem předmětné nemovitosti k 31.12.2014 - vlastnické právo vzniká dnem zápisu na katastru. Jinak má @ffiinnkkaa pravdu, ale s tím, že daňové přiznání podáte až do konce ledna 2016. S tou polovinou- buď to zaplatí jeden z vás celé, nebo každý půlku. To je finančáku jedno, zajímá je, zda je daň uhrazena. Ideálně ale každý půlku. ;-)
Odpovědět
@zamilovanadonej Rozhodující pro placení daně je to, kdo je vlastníkem k 1.1. ne k 31.12.
Odpovědět
@zamilovanadonej @aneri53 díky holky. Jen jestli chápu správně, pokud budeme vlastníky až 2.1. nebo později, daň platíme za rok 2015 v roce 2016. Pokud by se však katastr nějak zbláznil a k 31.12. bychom již byli vlastníky, tak musíme normálně zaplatit daň za celý rok 2014, jo?
Odpovědět
@lady_giraffe Ne, za rok 2014 v žádném případě platit nebudete. Jak píšu, rozhodující je vlastnictví k 1. lednu. Pokud Vám bude vklad proveden třeba 2.1.2015, je povinen daň zaplatit ještě prodávající a to na celý rok 2015. Ale jestli dojde k vkladu ještě letos (t.j. do 31.12.2014), tak jste k 1.1.2015 vlastníky a musíte: do 31. 1. 2015 podat daňové přiznání k dani z nemovitosti a do konce května 2015 daň zaplatit.
Odpovědět
@aneri53 díky, už chápu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej @lady_giraffe pardon pardon...já si ten příšt rok nějak nepřečetla... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 To je i ten, kdo je k 31.12., jelikož na Nový Rok tě nikdo v katastru nepřepíše ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Většinou se do katastru vkládá s datem kupní smlouvy, takže jestli jste jí podepsali v prosinci, tak i když to nový majitel podá až v lednu, nakonec tam budete zapsaný s datem někdy v r.2014 a tím pádem musíte platit daň z nemovitosti vy. Přiznání se sice podává do 31.1., ale právě pro tyhle případy je možnost podat později a v přiznání to uvést.. kupní smlouva v prosinci, zapsání v únoru s datem účinosti v prosinci. A zaplatit do 31.5. určitě stihnete, do té doby to bude vyřízené ;-)
Odpovědět
Presne tak, damy hore sa zial mylia. Je o tom plno clankov na internete, napr http://m.mesec.cz/clanky/dan-z-nemovi... Pokud nebude zápis změn do katastru nemovitostí proveden letos i přesto, že jste o něj v tomto roce požádali, prodlouží se vám termín pro podání daňového přiznání o tři měsíce od konce toho, ve kterém byl zápis do katastru skutečně proveden. Takze podat priznanie
Odpovědět
@slabici ahoj, takže když máme na vyrozumění o provedeném vkladu do katastru napsáno, že vklad byl proveden v lednu 2015 s právními účinky k 5.12.2014, znamená to tedy, že jsme nyní povinni podat přiznání a zaplatit daň? díky
Odpovědět
Profilova fotka
@lady_giraffe ano musite podat priznani do 31.1.2015 a koncem kvetna vam prijde slozenka na dan
Odpovědět
Článek se načítá
@geodett a nevíš náhodou, jestli musíme podat přiznání oba (nejsme manželé, každý vlastní část pozemku) a každý zaplatit půlku? A podává se to na finančák v místě pozemku, nebo trvalého bydliště? díky
Odpovědět
Profilova fotka
@lady_giraffe Ano, musíte podat přiznání do 31.1. Podává se to v místě pozemku, ne bydliště /řídí se to kraji, ne jednotlivými městy, takže můžete mít víc nemovitostí v jednom kraji). Podává si každý za svůj podíl.. tady si nejsem jistá, jestli se pro rok 2015 něco nezměnilo.
Odpovědět
@slabici díky :-)
Odpovědět
@lady_giraffe Nemusite podavat kazdy zvlast za svoj podiel. Je mozne podat danove priznanie za celu nehnutelnost jednym spoluvlastnikom. V danovom priznani pri vypocte sa neuvedie podiel a tym sa to berie ako zaplatene za celok.
Odpovědět
A este, aby som nezabudol. Tym, ze mate vklad prevedeny az v lednu, mate na podanie danoveho priznania az 3 mesiace od zapisu do katastra. Tzn. pre vas nie je 31.1. zavazny.
Odpovědět
@deto_oesya díky moc ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?