Daň z nemovitosti, pozemek na manžela, dům na oba

Dobrý den, máme rozestavěný dům, je již zapsaný v katastru jako rozestavěná budova..logicky bychom u měli platit daň z nemovitosti za rok 2013 že?? Pozemek je na manžela a dům na oba.. bude nějaký problém? Poradí někdo..děkuji ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dan platíte jenom z pozemku, za barák se platí, až je zkolaudovaný.. taky jsme to letos řešili :-) takže letos platí jen manžel :-)
Odpovědět
super děkuji, takže žádná změna .. pozemek zůstává jako loni..příjde složenka z FÚ :-)
Odpovědět
@gwens Zalezi kedy ste zacali stavat a kedy ste rozostavanu stavbu zapisali do katastra. Pri zapise rozostavanej stavby kataster rozdeli pozemok na 2 casti: 1) Cast pozemku nezastavanu (v mojom pripade orna poda -A) 2) Cast pozemku, kde je rozostavana stavba (v mojom pripade zastavana plocha a nadvoria -E) Ak ste v minulom priznani mali pozemok len ako jeden velky kus, musite znova podat priznanie, pretoze sa zmenili parametre na vypocet dane z nehnutelnosti.
Odpovědět
Aha aha..děkuji..jsem si říkala že to nebude jen tak :))
Odpovědět
no a taky pozor, i když není stavba zapsaná v katatstru nemovitostí, pokud bylo v tom roce vydáno stavební povolení nebo ohláška, mění se pozemek na stavební a mění se sazba..
Odpovědět
@kamilape Prosim o radu - do stavebniho pozemku (pismena E - vydana ohlaska) se pocitaji i zpevnene plochy? Nebo jen ciste zastavena plocha pro barak? V danovem priznani vyplnuji dva papiry - jden na ornou pudu a druhy s pismenem E pro ohlasku? Dekuji, v teto kombinaci se nemuzu vyznat ani za pomoci pruvodce na danovem portalu
Odpovědět
Profilova fotka
Měli byste to mít v katastru zapsané, kolik je rozmer pozemku typu A a E. Jinak nic vic neresit... Jj, pro kazdý je zvlást papír, protože nahore se urcí typ pozemku a pak se ty koeficienty vyplnují jen pro ten jeden typ.
Odpovědět
@luckaccrr ta kto by ale potom nebylo tak jak pise kamilape, ze pokud mas vydanou ohlasku tak to musis taky priznat. Nemame stavbu zapsanou v katastru, jen vydanou ohlasku. Jsem z toho jelen co vlastne mame podat :-(
Odpovědět
@ivasz Ak mas ohlasku vydanu a nemas rozostavanu nehnutelnost zapisanu v KN, tak by si na tu cast pozemku mala dat F - stavebny pozemok a nie E. Kolko metrov priznat, ci len zastavanu plochu alebo aj spevnene plochy, to neviem. Ale uprimne, pokial mas vydanu ohlasku a KN neevidujem zmenu, FU sa nema ako dozvediet, ze SU nejaku ohlasku/stavebne povolenie vydal.
Odpovědět
@deto_oesya Dekuji, minuly tydden jsme poslala papiry na FU - jen na pozemek, ale dnes jak jsem tady cetla komentare jsem zacla byt nejista jestli to musim zmenit ci nikoli.
Odpovědět
@ivasz http://business.center.cz/business/pr... par. 6, bod 3 a bod 5 . Stavební pozemek je jen to pod stavbou. Zpevněné plochy musí být uvedeny v katastru nemovitostí, co to je, je v bodě 5 definováno: Zpevněnou plochou pozemku se v tomto zákoně rozumí pozemek nebo jeho část v m2 evidovaný v katastru nemovitostí s druhem pozemku ostatní plocha nebo zastavěná plocha a nádvoří, jehož povrch je zpevněn stavbou podle stavebního zákona bez svislé nosné konstrukce.
Odpovědět
Profilova fotka
měli jsme to úplně stejně, manželův je pozemek a ještě před vánocemi jsme stihli dát rozestavěný domek do katastru ale už na oba dva jako SJM. daňové přiznání jsme podali jako dodatečné a bylo jen na manžela. vůbec nevadí, že tam je vedený jen on.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Kolaudovali ste dom v roce 2013? priznani je do konca ledna 2014. co k tomu prosim potrebujem? pomooooc :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Včera jsme taky řešili daň z nemovitosti přímo na finančáku, máme pouze vydané stavební povolení - ohlášku, nemáme rozestavěnou budovu. Takže plocha pozemku pod stavbou se daní jako stavební pozemek - myslím, že kod F. Sice na katastru žádný zápis není, ale mělo by se to přiznat. A pokud tam máte nějaké zpevněné plochy jako příjezdovou cestu nebo chodníky kolem domu, tak to se prý nějak nezohledňuje, pokud je v katastru stále psaná jen třeba orná půda nebo zahrada, daní se pouze ten pozemek pod vlastní stavbou. Třeba se to bude někomu hodit, protože já jsem aktivně podala přiznání i na ty zpevněné plochy příjezdové cesty a uváděla jsem to pod kodem E - zastavěná plocha a nádvoří, což bylo špatně.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Prosím o radu. Když je nemovitost vedena jako spoluvlastnictví, jak se to přiznává v daňovém přiznání? Každý podá své přiznání a vybere se kolonka spoluvlastnictví? Spoluvlastník pak platí jen za tu svoji část nebo jak se to řeší? Manžel má půlku pozemku a domu a já tu druhou půlku pozemku a domu. Na LV to nemáme vedené jako SJM. @zirafka1988 @gwens
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?