Daň z převodu nemovitosti. Kdo ji má zaplatit?

Profilova fotka
Dobrý den, žádám o radu... Máme rodinný domek, jehož vlastníky jsou 2 osoby (a další 2 jsou ručitelé). Jedna osoba (vlastník) by chtěla odstoupit od hypoteční smlouvy, tzn. vyškrtnout z katastru nemovitostí. Jak máme postupovat? Co všechno je k tomu potřeba? Musíme zaplatit daň z převodu nemovitosti? Kdo ji má zaplatit? Předem všem děkuji za odpověď!
Odpovědět
Profilova fotka
Taky zkusím štěstí a zeptám se: Koupili jsme dům s pozemkem v dražbě. Na dražbu jsme jeli s manželem společně, ale exekutorská firma převedla vydraženou nemovitost (tedy ten dům s pozemkem) POUZE na manžela. Už jsme zaplatili daň z převodu nemovitostí - tedy ten převod na manžela. Jakým způsobem je možné převést nemovitost do SJM? A budeme muset znovu zaplatit daň z převodu nemovitosti? Jestli někdo znáte odpověď, prosím napište PS: fakt si všichni dávejte pozor, pokud půjdete někdy do dražby... já už bych do toho znovu nešla
Odpovědět
notářským zápisem o rozšíření SJM, ale nejdřív se podívejte, jak to je s dražbama.. protože jste ten majetek přece získali za trvání manželství, takže by měl být možná automaticky součástí SJM, pokud to u majetku získané z dražby není nějaká výjimka
Odpovědět
nabyli jste do sjm, nezavisle na tom, ze je dum napsan jen na manzela... 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
no jo, ale v listu vlastnictvi je psanej jen on a lidi kolem nas, pokud maji neco v SJM, tak je to jako SJM uvedeny i v tom listu vlastnictvi...
Odpovědět
nevadi... je mozny, aby majetek v sjm byl v katastru vedeny jako majetek jen jednoho z manzelu, nicmene pokud by ho chtel manzel prodat a udelal by to bez tveho souhlasu (ktery se pisemne pripojuje ke smlouve, pokud nejsi smluvni stranou), mohla by ses u soudu domahat neplatnosti smlouvy, tj. prodeje....(to byl jen ilustracni priklad....;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
@barbecue : je to vas spolecny majetek, i kdyz je tam zapsan jen manzel. Pokud jste tedy byli manzele uz v dobe drazby. A proc jste po exekutorovi nepozadovali, at jste tam zapsani oba dva?
Odpovědět
Dotaz.....nevíte jak je to s placením daně z převodu nemovistosti pokud se jedná o koupi obecní nemovitosti? Daň z převodu nem. platí prodejce (přičemž kupující je ručitelem) to vím, ale pokud je strana prodávajícího obec? Platí tuto daň obec (jakožto prodejce) nebo je tam nějaká vyjímka a zaplacení daně připadne na kupující stranu? Díky :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kata267 daň platí obec - alespoň při koupi obecního pozemku to u nás tak bylo :)
Odpovědět
díky :) já se právě hrabala v zákoníku a pořád sem měla pocit, že je tam někde nějaká vyjímka u obce měla sem pocit že sem to tam viděla ale asi sem se sekla a bylo to u jiné daně ;-) tak ještě jednou díky..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?