Daň z převodu nemovitosti - kolik budu platit?

Dobrý den, jelikož se mi nedaří nikde najít odpověď,tak to zkusím tady. Zajímalo by mě, kolik % daň z převodu nemovitosti budu platit při prodeji bytu. Byt sice vlastním už 5 let (takže by to mělo být 5%), ale 3 roky jsem měla byt v družstevním vlastnictví a jen 2 roky v OV. Trvalé bydliště tam nemám, i když tam bydlím (možná by pomohlo prohlášení sousedů, že jsem tam skutečně bydlela?). Pak jsem někde četla, že se daň neplatí, pokud finance použiju pro pořízení další nemovitosti, ale nevím, jestli se to vztahuje na dům, který chceme stavět svépomocí. Má někdo zkušenost? Moc děkuji!!! ;-)
Odpovědět
1
2
@page007 ja bych zkusila zavolat primo na financak a zeptat. A aby to nebylo tak jednoduche, rovnou bych zavolala i na financak, kde mam trvale bydliste, aby mi tam rekli neco jineho:)))) (moje zkusenost)
Odpovědět
Profilova fotka
@page007 je rozdíl mezi daní z převodu nemovistí, je to 4% buď z prodejní ceny nebo z odhadu znalce, podle toho, která částka je vyšší, to co ty popisuje je daň z příjmu fyzických osob, tam je osvobození, pokud jsi 5 let vlastník nebo 2 roky tam prokazatelně bydlíš (máš trvalé bydliště, chodí ti pošta, odpřísáhnou to sousedí :) ) a nebo použiješ na další bydlení, nejsem daňař, ale řekla bych, že je jedno, jestli stavíš svépomocí nebo nakoupíš nemovitost, prostě doložit nějaké faktury....
Odpovědět
Profilova fotka
@page007 ještě jsem zapomněla dodat, že přiznání k dani z převodu nemovitostí podáváš do 90 dnů od prodeje a k dani z příjmů až za celý rok v roce následujícím (spolu s vyúčtováním ročních výplat a dalších příjmů - v případě příjmu z prodeje ti vyúčtování zaměstnavatel pravděpodobně neudělá...), doložení, že se jedná o osvobozený příjem asi není nutné prokazovat už při podání přiznání, ale až v případě žádosti od finančního úřadu, tak je možné, že tě finančák požádá o doložení až třeba po 2 letech od podání přiznání nebo vůbec, co se týká prokázání použítí na další bydlení, tak to platí rok zpětně a rok po prodeji, kamarádka - realitní makléřka - říkala, že je možné doložit i třeba pořízení nového nábytku, popř. faktury za rekonstrukci, tak určitě nebude problém při stavbě.
Odpovědět
@petulezzz Mockrát děkuji!! Moc mi to pomohlo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petulezzz @page007 Je to přesně do konce třetího měsíce následující po měsíci ve kterém byl uskutečněn prodej, tzn. pokud se byt prodá dnes, na podání přiznání je čas do 31.12. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
A pokud byste byt prodávala až v r. 2014, bude daň z převodu nemovitosti platit kupující.
Odpovědět
Profilova fotka
4% bud z odhadní nebo prodejní, která bude vyšší.ale to v případě že tam máš 2 roky trvalé bydliště, v jiném případě budeš platit daň z příjmu ..(( Nejsi osvobozena v případě, že peníze použiješ na nové bydlení.
Odpovědět
@michaela_hermanice Vždyť ten zákon neprošel, ne?
Odpovědět
@lajlinka78 Mě šlo o to, zda tam musí být to trvalé bydliště nebo stačí prohlášení (sousedů, společenství vlastníků) o tom, že jsem tam skutečně bydlela. A zda se pořízení nového bydlení vztahuje na stavbu svépomocí (třeba 2 roky).
Odpovědět
Profilova fotka
@page007 nestačí prohlášení, budeš platit dan z příjmu, tudíž z celé částky pokud to nebudeš mít čím ponížit.
Odpovědět
@lajlinka78 Každý tvrdí něco jiného :-| Výše mi zase píšou, že prohlášení stačí :-( Já tam bydlím, 5 let vlastním, ale bohužel nejdřív bylo vlastnictví družstevní a pak osobní...což se asi nepočítá dohromady.
Odpovědět
Profilova fotka
@page007 čerpám ze zkušenosti, musela jsem to dát normálně do příjmů jen jsem to vynulovala náklady na rekonstrukci bytu..pokud se názory liší, doporučuji si zavolat správci na finančák
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@page007 Pokud nemovitost vlastníš déle naž 5 let jak píšeš, daň z příjmů se neplatí. Takže budeš platit jen daň z převodu nemovitosti 4% (buď z prodejní nebo odhadní ceny, ale vždy z té vyšší). Viz http://www.reality.name/dan-z-prijmu-... Mimochodem také můžeš s kupujícím smluvně ujednat, že daň z převodu platí on.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lajlinka78 Pokud paní vlastní byt déle než 5 let daň z příjmů prostě neplatí ;-) I když jak je to s tím družstevním nevím..
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej nejsem si tím jistá, ale myslím že tam musíš mít min, 2 roky trvalé bydliště bez ohledu na vlastnictví..i já musela čekat na tuto lhůtu...máš nějaký zákon? samotnou by mě to zajímalo jestli se mýlím
Odpovědět
Profilova fotka
@lajlinka78 http://www.reality.name/dan-z-prijmu-...
Odpovědět
Profilova fotka
@lajlinka78 Když někdo prodává např. pozemky, chaty, chalupy, taky tam nemívá trv. bydliště :-)
Odpovědět
@lajlinka78 2 roky trvalé bydliště nebo 5 let vlastnit
Odpovědět
@zamilovanadonej Jenže družstevní vlastnictví je jen vlastnění práv užívat byt, takže ne vlastnictví té nemovitosti, proto se tam myslím nepočítá.
Odpovědět
měli jsme družstevní byt, který se po roce a půl převedl do osobního vlastnictví... měli jsme ho 2 roky a 3 měsíce a celou dobu jsme tam měli trvalé bydliště... Daň z příjmu jsme neplatili, protože stačí 2 roky trvalé bydliště (nebo prohlášení od sousedů, že tam bydlíte, které si ale vyžádá FÚ v případě nejasností) nebo 5 let vlastnit bez ohledu na formu vlastnictví... I při prodeji družstevního podílu vzniká příjem :-)... Každopádně zaplatíte daň z převodu nemovitosti...
Odpovědět
Profilova fotka
@page007 prosím dej pak vědět jestli se do toho zahrnuli ty tři roky družstevního vlstnictí...děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Já bydlela v bytě 3 a půl roku, pak ho na mě táta přepsal a já ho do tří měsíců prodala. Daň z příjmu jsem také neplatila, pouze z převodu nemovitosti. Tenkrát paní na finančáku stačilo mé písemné čestné prohlášení, že tam bydlím déle než dva roky. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Daň platíš na 100% a to 4% z prodejní ceny. Od roku 2014 to bude platit kupující a to ještě myslím z ceny odhadní. To jak dlouho v bytě bydlíš nebo na byt nemáš trvalé bydliště nikoho nezajimá. Byt je zapsán na katastru na tebe, ty jsi vlastníkem a pokud byt prodáváš, musíš do 30-90 dnů odvést 4% daň právě z kupní ceny, která je uvedena v kupní smlouvě.
Odpovědět
@cevepe Ten zákon neprošel a zda tam mám TB a jak dlouho ho vlastním zajímá finančák :-D Šlo mi o to, zda se počítá i družstevní vlastnictví.
Odpovědět
@iwerka Děkuji! Chtěla jsem odpověď někoho, kdo má vlastní zkušenost :-) Takže spoléhám na čestné prohlášení!
Odpovědět
Profilova fotka
@page007 Když jsme si před 5-ti měsíci chtěli koupit od paní družstevní byt, tak i za družstevní byt paní musela odvést 4%. Myslím, že družstevní byt se do toho bude počítat také.
Odpovědět
@cevepe 4% jsou daň z převodu, mě jde ale o daň z příjmu.
Odpovědět
Děkuji za názory. Zkusím to čestné prohlášení, případně prohlášení družstva, že zde skutečně přes 2 roky bydlím ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě to půjde,tenkrát můj strejda zjišťoval co a jak (vlastní realitku,zařizuje přepisy nemovistostí, je odhadce...) a jen mě informoval,že budu potřebovat podpisy od sousedů. I on sám byl překvapen, že to šlo tak jednoduše ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Chystáme se prodávat byt po babičce. Je na mě napsaný již asi 10 let, ale byl to byt družstevní, v osobním vlastnictví ho mám teprve pár měsíců. Nikdy jsem tam nebydlela. Nějak se nemohu zorientovat, jaké daně budu při prodeji platit - daň z převodu nemovitosti, nebo daň z příjmu, nebo oboje? A pak by mě ještě zajímalo, základ daně z převodu nemovitosti se bere buď podle znal. posudku, nebo letos nově podle tzv. směrné hodnoty - dá se někde tato hodnota zjistit? Nebo vše FÚ počítá pro každou nemovitost zvlášť, až při podání DP? Ráda bych si dopředu zjistila, jestli je pro mě výhodnější dát znalecký posudek, nebo využít směrnou hodnotu...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?