Daň z prodeje družstevního bytu

Dobrý den, mám dotaz. Matka prodává družstevní byt po babičce a řeší jestli bude muset platit daň z příjmu za byt. Co musí zaplatit když jí přijde na účet např. 1 milion? Daní se vůbec peníze za prodej z družstevního bytu? Děkuji v(V)ám za odpovědi
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@iganek Daň z převodu (nově tedy daň z nabytí movitých věcí) se neplatí, protože jde pouze o převod členství. Ale z hlediska dani z příjmu ano. Podává se daňové přiznání příjmy se uvedenou v § 10 což jsou ostatní příjmy. Každopádně je tam osvobození jednak pokud tam člověk bydlí alespoň 5 let (což usuzuji, že asi ne když je to byt po babičce) nebo když se ty příjmy použijí do jednoho roku na bytové potřeby :)
Odpovědět
@iganek Ještě doplním předchozí příspěvek. Pokud maminka byt zdědila po své matce počítá se pro účely osvobození od daně i doba, po kterou byt vlastnila babička. Jde o příbuznou v přímé linii - matka - dcera.
Odpovědět
@iganek Omlouvám se, co píšu výš se týká bytu v osobním vlastnictví. U družstevních bytů se doba počítá od převodu vlast. práv na dědice, takže to bude tak, jak píše ffiinnkkaa.
Odpovědět
Díky za odpovědi ;o) @ffiinnkkaa Co se týče tech 5 let tak matka sice v bytě nebydlela, ale vlastnická práva na jednotku byla převedena před více než pěti lety na ni (z důvodu, kdyby babička zemřela, aby se nemuselo řešit dědické řízení). V tomto případě by se daň platit nemusela? A zeptám se ještě jinak, pokud by se daň musela platit... Současně kupuji s přítelkyní pozemek a budeme stavět RD, může moje matka investovat i do našeho RD, aby nemusela platit tu daň? Část peněz použije i ve svém bytě na rekonstrukci a část by investovala do výstavby našeho RD.
Odpovědět
Profilova fotka
@iganek Pak je to osvobozeno :) Napsala jsem to trošku nepřesně. Důležité je mít více než 5 let ty členská práva bez ohledu na to jestli tam bydlí nebo ne :)
Odpovědět
Profilova fotka
prodávala jsem družstevní byt a dan se neplatí,byt je družstva,jde jen o převod členských práv,ptala jsem se na to na družstvu jestli se musí něco platit a oni mi na to vyloženě řekli tak nám to ani neřikejte že jste za to něco dostala a je to
Odpovědět
Profilova fotka
@ratatooy To můžeš pokud na to finančák nepříjde :) Kde není žalobce není soudce ;-)
Odpovědět
@ratatooy Pleteš si dvě různé daně. 1. Daň z nabytí nemovitých věcí - tak ta se u družstevního bytu neplatí, nejde o prodej, ale pouze o převod členských práv a povinností. 2. Daň z příjmu - ta se platí, pokud se na prodej nevztahuje osvobození.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 no prakticky asi to tak bude protože družstvo to nikde nehlásí a prakticky se převedli jen práva jestli v tom figurovali nějaký peníze už nikod neví a neřeší
Odpovědět
Profilova fotka
a pokud by se teda platila tak se platí daň 4% z odhadní ceny ne z prodejní
Odpovědět
Profilova fotka
@ffiinnkkaa já to pořád nechápu, poraď ještě jednou prosím, chci prodat byt v OV, do jednoho roku tyto peníze použiju na platbu novostavby, musím z peněz za prodej bytu platit daň?
Odpovědět
Profilova fotka
@romik67 pokud je v OV, tak se platí daň z převodu nemovitosti (teď se to jmenuje daň z nabití movitých věcí). a pak se platí ta daň z příjmu - 4% - pokud je tam těch 5 let nebo se použije na bydlení. Takže vy budete platit jen daň za ten převod... Jedna možnost ještě je, napsat přímo do smlouvy, že daň z toho převodu bude platit kupující - moc se to nedělá, ale pokud budou souhlasit...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@romik67 Jsou dvě daně - daň z nabytí movitých věcí - tu musíš zaplatit a pak je daň z příjmů a tu platit nemusíš pokud ten příjem použiješ do 1 roku na bytové účely :)
Odpovědět
Profilova fotka
@romik67 Zaplatíš 4% daň z nabytí. Daň z příjmů neplatíš, ať už to vlastníš jakkoliv dlouho, protože budeš invenstovat do vlastního bydlení. Pokud prodávaný byt vlastníš déle jak pět let, pak je to osvobozeno a daň z příjmů řešit nemusíš, ať už s penězi uděláš cokoliv.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzanka.k @ffiinnkkaa tak holky, já za byt dostanu třeba milion, z toho zaplatím daň 4 % a teď pořád nevidím tu úsporu, když ten milion zase hned použiji na úhrady faktury za dům, já vím je to se mnou těžký:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@romik67 To jsou prostě daně :-p ale už to chápeš nebo teda ne? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ffiinnkkaa chápu to tak, že se dani nedá vyhnout, prostě musím zaplatit
Odpovědět
Profilova fotka
@romik67 Daň 4% zaplatíš vždycky, leda bys to hodila na kupujícího, ale to ti většinou neprojde, ten to nemá z čeho vzít. Té druhé dani se vyhnout můžeš, téhle ne
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Když koupím družstevní byt (podíl na vlastnictví) a do roka ho převedu do osobního vlastnictví, platím daň z nabití movitých věcí? Pokud ano, z jaké ceny se výše určuje? Z kupní ceny nebo se dělá nový odhad? Děkuji
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Ahoj, takže pokud se prodává družstevní byt, tak se musí platit daň z přijmu. Pokud do jednoho roku od prodeje pořídím jinou nemovitost, tak nic platit nemusím ikdyž mi zbydou peníze z prodeje bytu?
Odpovědět
@pavelll12 Podle mě platíš daň z toho, co Ti zbyde.
Odpovědět
Ještě se zeptám, je 4% a nebo 15%? To já udám z ceny tak třetinu. To není potěšující.
Odpovědět
Profilova fotka
@pavelll12 Pokud prodáváš družstevní byt, tj. prodáváš členská práva k bytu, tak daň neplatíš, pokud doba mezi nabytím členských práv a jejich převodem je delší než 5 let. Pokud je to míň jam pět let, platíš 15% ze zisku, tj. rozdílu mezi kupní cenou a cenou za převod práv.
Odpovědět
@pavelll12 Zase se pletou dvě daně - daň z nabytí nemovitosti a daň z příjmu. Takže - daň z nabytí nemovitosti - 4 % - ta se tě vůbec netýká, protože neprodáváš byt (byt je ve vlastnictví družstva a ty prodáváš pouze členská práva) Daň z příjmu - 15 % ta se tě bude týkat tehdy, pokud prodáš členská práva k bytu dříve než za pět let od jejich nabytí, daň nebudeš platit v případě, že peníze takto získané použiješ do 1 roku na uspokojení své bytové potřeby.
Odpovědět
http://www.kurzy.cz/zpravy/383461-pet...
Odpovědět
Díky, pořeším to jinak. Každý mele jak je výhodné mít družstevní byt kvůli tomu, že se neplatí 4% daň a tady se ve finále platí jiná ale 15%. Jednou nám zdaní peníze z výplat za který si nemovitost koupíme a pak zase znovu. Super.
Odpovědět
@pavelll12 :-) to je tím, že většina lidí příjem z převodu členských práv ani finančáku nepřizná a finančák asi nemá žádnou sílu zjisit, že si členská práva převedl.
Odpovědět
Jednou ti ten byt nepatří, tak proč platit daň, že?
Odpovědět
Profilova fotka
@pavelll12 No ale těch 15% platíš jak z družstevního, tak ze soukromého, pokud nedodržíš podmínky ;-) A na družstevním vlastnictví tedy nic výhodnýho nevidím
Odpovědět
V mém okolí vím o pěti bytech co šli do frcu a všichni zaplatili jen daň z nemovitosti. Takže asi tak :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?