Daň z prodeje nemovitosti

Dobrý den, potřebuji prosím poradit. Prodávám domek. Čtvrtina domku mi patřila 20let. Třičtvrtiny domku mi byly darovány před rokem od otce. Nyní celý domek prodávám. Vztahuje se na mě daň z prodeje? Vím že osvobození z důvodu že použiji prostředky na nové bydlení nelze, protože jsem tam neměl trvalé bydliště. (ale bydlel jsem tam) A po dobu více jak 5let jsem vlastnil pouze čtvrtinu domku. jen nevím co znamená tato formulace ze zákona: doba 5 let se zkracuje o dobu, po kterou byly tyto nemovité věci prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele v případě, že jde o prodej nemovitých věcí nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem, nebo o vypořádání spoluvlastnictví k nemovitým věcem nabytým děděním od takového zůstavitele to asi z darováním nemá nic společného, že? je nějaká jiná možnost mít tento prodej osvobozený? děkuji za radu.
Odpovědět
Nejsme si jistá, ale to že peníze z prodeje použijete na nové bydlení není závislé na tom jestli jste tam měl trvalé bydliště nebo ne... Jde o to pokud jste tam měl tuším 2 roky trvalé bydliště, tak nemusíte platit daň z prodeje nemovitosti. Stejně tak jako když prostředky použijete na nové bydlení (uspokojení bytové potřeby - prokazatelně), tak také nemusíte platit daň z prodeje nemovitosti. https://www.finance.cz/zpravy/finance...
Odpovědět
Takže když prodáme dům, ve kterém jsme dvacet let měli trvalé bydliště a ted už nějaký ten rok bydlíme jinde, jsme osvobození?
Odpovědět
@inkajanakova Musíte tam podle mne bydlet bezprostředně před prodejem... Ale na vás se zřejmě vstahuje jiná věta ze zákona: ,,Daň nemusíte platit (tedy jste osvobozeni), pokud nemovitost vlastníte alespoň 5 let."
Odpovědět
@casmaria Toto je přímo ze zákona: (1) Od daně se osvobozuje a) příjem z prodeje rodinného domu a souvisejícího pozemku, nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem; příjem z prodeje rodinného domu, jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší 2 let a použije-li získané prostředky na uspokojení vlastní bytové potřeby; pro osvobození příjmu plynoucího manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů; já tomu rozumím tak, že musí nejméně 2 roky a v druhé případě kratší než 2 roky.... ale pořád bych tam měl to trvalé bydliště mít
Odpovědět
Aha, tak jak to píšete vy, tak bych to také pochopila jak říkáte. V odkazu co jsem dávala z internetu je to napsané trochu srozumitelně, ale asi nepravdivě? Zeptala bych se spíš na příslušném finančním úřadě, tam vám toho řeknou víc.
Odpovědět
@casmaria ted jsem našel moc zajímavý článek. kdy je vysvětleno, že bydliště není to samé co trvalé bydliště... https://www.penize.cz/dan-z-prijmu/31... podle tohoto když peníze použiji na další bydlení tak jsem osvobozen...
Odpovědět
Děkuju, už jsem to přečetla. Dům máme částečně zařízený, energie jdou na nás, pošta tam stále chodí, semtam tam zajíždíme. Takže asi jo.
Odpovědět
@casmaria mohla bych se zeptat jestli je nejaky casovy limit do kdy penize z prodeje musime " utratit" za nove bydleni, pripadne jestli uz jednou zaplacenou dan muzeme dostat zpet. Dekuju
Odpovědět
@janina7777 dobrý den. Již nějakou dobu platí, že daň platí kupující. Bylo období, kdy jste se mohli dohodnout a platit daň prodávající, nebo napůl. Ale již od loňského roku platí daň kupující a Vás se daň netýká. Bylo by to pouze v případě, že by jste dům měl z dědictví a odhad nemovitosti pro dědické řízení by jste měl podhodnocený. Musel by jste dodanit, jako příjem v daňovém přiznání pouze z částky která by byla rozdílná od odhadní ceny a prodejní ceny. Takto to platí u bytů a dle mého názoru i u domů. Uvidíte co napíše ještě někdo jiný.
Odpovědět
@bamak ano, tuším že tam psali do jednoho roku. Ale lze to uplatnit i zpětně (cca taky jeden rok před prodejem).
Odpovědět
@myky Vy tu popisujete úplně jinou daň, a to daň z nabytí nemovité věci. Tady se paní ptá na daň z prodeje nemovitosti.
Odpovědět
@casmaria daň z prodeje nemovitosti již neexistuje. Je to daň z nabytí nemovitosti a platí jí kupující.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@myky byla změněna daň z převodu nemovitosti na daň z nabytí ... Daň z prodeje samozřejmě zůstává dál. Je jednou z daní z příjmu...
Odpovědět
@nobondgirl no ale ten dům měli v rodině! Udělají odhad a pokud bude stejný jako prodejní cena, tak nic platit nebudou. Otec je v přímé linii a předpokládám, že tam žil či vlastnil. Když náklady budou stejné jako příjmy, tak platit nebude nic. Jinak daň z příjmů a to pouze z částky která by případně převyšovala odhadní cenu domu.
Odpovědět
Profilova fotka
@myky No mně to nemusíš vysvětlovat, to tys tady dvakrát trvala na tom, že daň z prodeje byla zrušena... Zakladatelka se hlavně ptala, jestli vůbec bude muset platit, jelikož v zákoně existují i výjimky...
Odpovědět
@casmaria Děkuju.
Odpovědět
@myky Co to zase plácáte? Máte trochu hokej v daních... Když prodáváte dům tak musíte uhradit daň z příjmů (nebo-li daň z prodeje nemovitosti - to tu každý v diskuzi pochopil, kromě vás), kromě některých případů, kdy se nemusí platit, viz příspěvky výše. A ano, daň z NABYTÍ nemovité věci platí kupující, ale o té se tu nikdo nebaví.
Odpovědět
@janina7777 Já si naopak myslím, že pokud použijete peníze na nové bydlení a prokážete, že jste tam skutečně bydlela (chodila Vám tam pošta, dosvědčí sousedé atp.) tak by se na Vás výjimka mohla vztahovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@myky pletete si daně, vy mluvíte o dani z nabytí, kterou platí kupující. Řeč je ale o dani z příjmů ;-) @janina7777 myslím, že by se na vás měl vztahovat §4 DzP.. nesplňujete lhůtu 2 roky bydliště (bydliště neznamená trvalé bydliště, to můžete mít kdekoliv), ale použijete to k bytovým účelům (tam pozor, je tam myslím dvouletý test, do kdy se peníze musí použít) Shrnu to: nezahrnula bych to do daní, kdyby se to FU nelíbilo, on se ozve ;-)
Odpovědět
@casmaria myslím, že v daních se plácáte akorát vy :-D . Vím o tom své. Minulý rok jsem prodávala dvě nemovitosti, byla na finančáku. Ano nemluvím občas správně jaká daň ta a ta. Ale vím o čem je diskuze. A teď už je mi to jedno. Pokud by jste si četla co jsem psala, tak daň z příjmů (z prodeje/výdělku) jsem psala jak je. Pokud někdo netočí nemovitosti, tak tato daň ho trápit nemusí. A navíc se platí jen z výdělku. Tj. Co je navíc. Tak pokud měli barák a dali za něj dle odhadu plácnu 2 mil a prodali ho za 3 mil. Tak tu daň zaplatí v daň. přiznání tušim 15% z milionu. A pokud bude mít odhad stejný, tak z čeho bude platit daň? No nic, ale sem se už nekouknu, tak mi ani nemusíte odpovídat :-D :-| . Plácejte si tu co chcete.
Odpovědět
@myky S tím vaším ,,daň ta a ta" uvádíte tazatelku v omyl, tak už se sem prosím nedívejte a neodpovídejte, když tomu evidentně nerozumíte. Díky.
Odpovědět
Moc děkuji všem za příspěvky. Peníze určitě použijeme do dalšího bydlení, protože stále nemáme dostavěno tam kde nyní bydlíme a prodej tohoto baráku je proto určen. V daňovém přiznání za rok 2018 v §10 uvedu 3/4 z příjmu a hned výdej na další bydlení. Jen je potřeba to v DP uvést, protože prý FÚ spolupracuje s Katastrálním úřadem, takže o prodeji se určitě dozví. A nechci čekat až mě FÚ vyzve :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?