Daň z pronájmu bytu, jak je to s placením?

ahoj, měla bych dotaz, jak je to s placením daně z pronájmu bytu - § 9 zákona o daních z příjmů? - byt je SJM - já jsem na rodičáku a manžel si mě uplatňuje jako vyživovanou osobu kdo bude příjem z bytu za rok 2013 přiznávat? můžu jen já a stále budu jako vyživovaná osoba? jak to funguje.......příjem z bytu neni vysoký, tedy daň by měla být dle kalkulátoru 0,- díky všem
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka Příjem z pronájmu za rok 2013 se bude (pokud je vyšší než 6000Kč ročně ) přiznávat příští rok. Bude to danit jen jeden z vás. Myslím, že je víceméně jedno který z vás, ale raděj manžel, vy podávat nemusíte na rodičáku. Pokud nemáte doklad o výdajích, uplatňuje se výdajový paušál 30%. Jinak vy můžete uplatňovat příjem a budete vyživovaná osoba, pokud příjem nepřekročí 68000Kč za rok.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Poraďte mi prosím jak to je s daní za pronájem nemovitosti. Celý nájem jde na placení hypotéky takže mi nezbývá z nájmu ani koruna.
Odpovědět
@pechi.romi Příjmy z pronájmu se daní podle § 9 zákona o daních z příjmu. Od příjmů odečteš výdaje - a to buď paušál 30 % (v tomto případě nevedeš žádnou evidenci), nebo výdaje skutečné (zde je musíš prokázat) a zbytek zdaníš. Bohužel splátky jistiny nepatří mezi daňově uznatelné výdaje, platba úroků z hypotéky myslím ano. Pozor ještě na techn. zhodnocení bytu - náklady také nelze zahrnou do výdajů. Pokud se rozhodneš užít paušál, je to velice jednoduché, pokud skutečné výdaje, zkonzultovala bych to s daňovým poradcem, tam je to složitější.
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka je-li byt ve společném jměmí manželů, oba dávají přiznání s přílohou č.2 (příjmy dle §9), kde každý přiznává půlku, bez ohledu na to, jestli jsi na rodičáku nebo pracující. Může to být výhoda, že se příjmy jednoho (opticky) sníží, a nedosáhne-li ta tvoje půlka určité úrovně za rok (bohužel nevím, kolik je to teď, dřív to bylo 20 000,- Kč), tak ty bys přiznání vůbec podávat nemusela. Je dobré se poradit. Nicméně ceny práce daňových poradců znám, tak si netrofnu ti je doporučit. Můžeš se ale zeptat na berňáku, a tam je to o tom, na koho natrefíš.
Odpovědět
Profilova fotka
@pechi.romi podáváš daňové přiznání pro fyzické osoby, příjmů z pronájmu se týká příloha č.2. Není to úplně jednoduché, ale nechceš-li platit velké částky za daňové poradce, zeptej se téměř kohokoli, kdo podniká ne úplně ve velkém (= o papírech musí vědět sám). Na první straně jse tvoje identifikace, na druhé straně jsou jednotlivé druhy příjmů. K tomu potřebuješ od tvého zaměstnavatele, aby ti vyplnil formulář "potvrzení o zdanitelných příjmech", tam najdeš údaje potřebné do tabulek na straně 2. Uvádíš tam mino jiné tvou superhrubou mzdu, kolik je tvé zdravotní a sociální pojištění, kolik jsi dostala třeba úroků nezdaněných u zdroje, a také rozdíl mezi příjmy a výdaji v souvislosti s pronájmem. U pronájmu lze uplatňovat paušální výdaje, ale, upřímně řečeno, já jsem ještě nepotkala nikoho, pro koho by to bylo výhodné. Pokud se ovšem nebavíme o člověku bydlícím třeba v Austrálii a držícím si např. v Praze byt po mamince. Máš-li hypotéku, tak tím spíš. V hypotéce máš specifikováno, kolik jsou úroky a kolik je jistina. Do nákladů dáváš úroky, jistinu ne. Ale zato do nákladů dáváš amortizační odpisy, nějakou režii a opravy. Co se týče zhodnocení, je tam tenká hranice mezi tím, co je ještě oprava a co je již rekonstrukce. Opravu dáváš do nákladů, o náklady na rekonstrukci se zvýší pořizovací cena a poměrně se od toho roku zvýší amortizační odpisy.
Odpovědět
@esmeralda2 Nemáš pravdu, i když je byt v SJM daňové přiznání podává jen jeden z manželů, je jedno který. V žádném případě není možné, aby každý přiznal půlku.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 nevím, odkud pochází tvé informace, nám daňová přiznání zpracovává daňový poradce
Odpovědět
@esmeralda2 Nám také, pronajímáme už řadu let a hned na začátku nám řekl, že pokud je něco ve SJM (ne v podílovém vlastnictví) tak se daní celý pronájem jen jednomu z manželů. Sami si určí, který z nich to bude. Chtělo by to teda zjistit, jedna z nás to evidentně dělá blbě. :-(
Odpovědět
@esmeralda2 Tak jsem koukla do zákona .Vyměňte daňového poradce :-D Zákon o dani z příjmu (č.586/1992 Sb.) to v § 9, odst. 2) jasně říká: Pokud je věc ve společném jmění manželů, daní příjem z pronájmu pouze j e d e n z nich.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 díky za info
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Dobrý den, chci se zeptat, jak a kde zjistim, jestli majitel bytu odvadi dan z mého najemneho? Dekuji
Odpovědět
To se bude asi zjišťovat těžko, myslím, že na finančáku ti to jen tak neřeknou. Na to to chceš vědět?
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?