Daně z nemovitosti. Má ji platit každý vlastník bytu?

Profilova fotka
Ahoj, nevim, jestli se to tu někde neprobíralo, ale zajímalo by mě, jak je to s daní z nemovitosti? To má tedy platit každý vlastník bytu? A nevíte, jestli se musí kvůli tomu obíhat úřady nebo jestli třeba už rovnou pošlou složenku, nebo tak? Nějak se v tom pořádně ještě nevyznáme....Dík
Odpovědět
Ahoj, jestli máte novostavbu, tak se na ni vztahuje výjimka a platit daň nemusíte...viz. odstavec zákona o dních z nemovitosti: Od daně ze staveb jsou osvobozeny g) nové stavby obytných domů ve vlastnictví fyzických osob nebo byty ve vlastnictví fyzických osob v nových stavbách obytných domů, pokud tyto stavby nebo byty slouží k trvalému bydlení vlastníků nebo osob blízkých, a to na dobu 15 let počínaje rokem následujícím po roce, v němž 1. nové stavby začaly být způsobilé k užívání na základě oznámení stavebnímu úřadu, 2. pro nové stavby byl vydán kolaudační souhlas nebo kolaudační rozhodnutí. ... Prostě musí být v kolaudačním rohodnutí napsáno, že se jedná o novostavbu a pak se 15 let platit nemusí ;-) Tady je celý zákon....http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dan_z_nemovitosti/cast2.aspx
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my máme bytovku, panelák?, dlouho to stálo jen tak a v roce 2005 to bylo celé rekonstruované a vše udělané nové, tak to se za novostavbu asi považovat nebude...A před námi už někdo bydlel...
Odpovědět
Profilova fotka
no a tedka od zitra se nebude platit darovaci ani dedicka dan
Odpovědět
Profilova fotka
kristi, my to ani nepřipomínej ]-( :-N
Odpovědět
blanka: ale i když je novostavba, tak musíte na finanční úřad a vyplnit tam normální formulář a teprve potom se ta daň neplatí, ale přiznat stavbu musíte nejpozději do následujícího ledna od kolaudace. A hlavně neplatí se jen z baráku, za zahradu se platit musí, ale to je tam na formuláři přesně rozepsané, kolik je zastavěno a kolik je zahrada. sonisek: pokud máte byt, tak jakmile ho nabydete, tak by se to taky mělo ohlásit, ale u toho přesné podmínky neznám.
Odpovědět
Profilova fotka
andilku, i ja jsem loni darovala....... :-(
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.mesec.cz/clanky/dan-z-nemo...
Odpovědět
Kačko - aha, pozemek, to mě nenapadlo. Zahradu sice nemáme, ale vlastníme určité % pozemku pod naší bytovkou....na to se musím zeptat ;-)
Odpovědět
blanko, tak u toho pozemku pod bytovkou to občas mívají tak, že to přiznává družstvo najednou a platí se to z provozních peněz na běh baráku, aby nedával každý zvlášť, to je podle mně lepší.
Odpovědět
no jo, u nás ještě družstvo vlastníku není vytvořeno, pracuje se na tom :-) Ale díky za info.
Odpovědět
Profilova fotka
A jak je s daněním, když jsme koupili pozemek pro stavbu domu? Díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
zuzaaanka: musíš zajít na finanční úřad a podat daňové přiznání k dani z nemovitosti- myslím že to musíš udělat nejpozději do konce ledna (pokud jste pozemek koupili již minulý rok) - oni ti to tam vypíší a pak ti pošlou složenku! ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
dedu, díky! A musím na finančák tam kam patří do KÚ pozemek, nebo můžu kamkoli? Díky!
Odpovědět
zuzaanka: jojo, na FÚ, pod který patří pozemek.
Odpovědět
Profilova fotka
A holky, kolik to tak činí? Např. pozemek za milion je kolik daň?
Odpovědět
to takhle nejde říct, záleží, jak je v tuhle chvíli zapsanej (využití pozemku) a záleží v jaké lokalitě se nachází
Odpovědět
Profilova fotka
zuzaaanka: my máme pozemek taky za milion, ale je veden zatím jako zahrada, takže nás daň z nemovitosti bude stát 110 Kč/rok! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
dedulka: tak to je super! Našli jsme na netu nějakou tabulku koeficientů, že se to počítá dle počtu obyvatelstva v obci, zatím jsme vedeni jako orná půda určená k zástavbě RD, není ještě vydáno stavební povolení, takže snad to nebude pálka. Díky! :-)
Odpovědět
Tak dnes jsem byla na finančáku, naštesí nemusíme platit nic - byt je novostavba a pozemek jen pod domem, takže to se taky neplatí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Chi, tak jsme nakonec platili 66 Kč :-) ale jak tuhle částku vykouzlili nevim, mají na to nějaké tabulky a koeficienty, které jsem na netu nenašla...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky. Nevíte některá, jak je to když jsme koupili byt od města (11/07) a chceme ho prodat (na podzim 08) a za peníze si postavit domeček? Kolik budem platit?
Odpovědět
Zuzule: Pokud byste prodavali uz ted, tak byste zrejme museli platit dan z prijmu v pripade prodeje. Pokud totiz vlastnis nemovitost mene nez 2 roky (musis prokazat, ze je to tvoje bydliste - platis tam ruzne poplatky, mas tam trvaly pobyt apod) a 5 let (pokud to neni "trvale" bydliste), tak bohuzel platis dan z prijmu, ktera je ted tusim 15%. Jinak dan z nemovitosti asi platis, ze? Pokud ti ten byt v katastru byl pripsan uz pred koncem roku, tj. do 12/2007 (mel by ti z katastru prijit dopis), tak by jsi to mela na financnaku priznat (do konce ledna) a vymerenou dan z nemovitosti zaplatit do kvetna 2008. Nevim, jak mas velky byt, ale tahle dan by mela byt pod 1000 Kc, je to podle metru a koeficientu mesta, kde bydlis. Pri prodeji take jako prodavajici platis dan z prevodu nemovitosti. Kupujici je rucitelem, tudiz, pokud by jsi ty tu dan nezaplatila, plati kupujici. Vyse dane z prevodu nemovitosti je 3% ze zakladu dane, pokud tedy budes prodavat byt za treba 3 mil, tak dan je 90 000. :-| :-|
Odpovědět
Profilova fotka
dasha: vidim, ze se vyznas,... plati se dan z prevodu nemovitosti pokud se jedna o druzstevni byt?
Odpovědět
Profilova fotka
Dasha - a pokud má manžel pět let trvalé bydliště tak se to platit nemusí?
Odpovědět
Hhranolka: pokud "prodavas" byt v druzstevnim vlastnictvi, vlastne se jedna o prevod clenskeho podilu, tak ten nepodleha dani z prevodu nemovitosti, tedy se neplati ty 3%. Neplati se ani dan z nemovitosti, tu plati druzstvo a to ji pak clenum rozpocitava v predpisech. Zuzule: Osvobozeno od daně z příjmů je prodej bytu pokud: a) v něm jste měli bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem b) pokud jste ho vlastnili nejméně po dobu 5 let (coz jste nevlastnili) c) pokud jste v něm měl bydliště bezprostředně před prodejem (méně než 2 roky) a prostředky získané prodejem použijete na uspokojení své bytové potřeby. Viz § 4 odst. 1 písm a) a b) zákona o daních z příjmů Takze si myslim, ze pokud pouzijete penize ziskane z prodeje bytu na svoje potreby, tak dan z prijmu platit nebudete. Coz vy udelate na nakup baracku. Takze si usetrite 15 %, coz je super, ne? ;-) Jen te dani z prevodu se bohuzel nevyhnes, ale porad lepsi 3% nez 18%...
Odpovědět
Profilova fotka
To mám radost :-) Pořád lepší 100 litrů než 450... Rozjíždíme pozemek a kdybychom třetinu měli zaplatit daň, tak se na to vykašlem..díky moc.
Odpovědět
Profilova fotka
Diky!
Odpovědět
Zuzule: ja jsem rada taky, vsak na danich si jeste poplatite, za kazdou fakturu az budete stavet, to DPH je take vyssi. No co se da delat, ale baracek bude stat za to. Jednou budes rada, ze jste ve vlastnim, a maly ma zahradu, kde si muze nerusene hrat. Ale je to hodne starosti, ja jsem pred dvema lety rekonstruovala byt - totalni rekonstrukce, zustaly jen nosne steny bytu. Stavebni povoleni, kolaudace - no mas pred sebou hodne. Ale jak jsem uz rekla, vysledek bude skvely. Hhranolka: nemas zac, jsem rada, kdyz muzu pomoci. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
A holky, jak je to, když vám chce někdo darovat byt? Platí se nějaká daň? Darovací snad byla zrušena, to vím, ale co daň z převodu nemovitosti? Ta se asi bude muset platit, co? dík
Odpovědět
Profilova fotka
margitule • 6. leden 2008 ve 20:15 Prosím poradíte mi s daní z nemovitosti? Jak se vypočítává, kdy se platí, kde sehnat formuláře atd. Díky moc. swetlus • 6. leden 2008 ve 21:01 mrkni napr. sem http://www.mesec.cz/texty/dan-ze-staveb/ chce to jen se trochu rozhlidnout Pokud chces formulare, konkretni radu atd. zajdi si na financni urad perada • 7. leden 2008 v 08:45 Mě s tím pomohli na finančáku. Vzala jsem si tam formulář, předvyplnila co věděla a zbytek jsme dopočítali tam. Teď už nám bude chodit složenka, takže je to bez práce satyyy • 7. leden 2008 v 09:01 presne tak...staci vzit vsechny papiry co k tomu clovek ma a vyrazit na prislusny financni urad... tam maji formulare a poradi i s vyplnenim... ja tam takhle pristi tyden vyslu muze... blanka.k • 7. leden 2008 v 19:11 Ahoj, tak jsem dnes navštívila FÚ. Takže pro novostavbu jsem zjistila: Je 15 let osvobozena od placení daní nemovitosti, ale formulář se musí vyplnit a podat. Plus k tomu dát kopii něčeho z čeho je zřejmé, že je to novostavba - kolaudační rozhodnutí, kupní smlouva,.... Pokud se k bytu koupil sklep a garáž, jejichž plocha není zapčítána v ploše bytu, na katastru je to zapsáno jako zvláštní jednotka, musí se každé přiznávat vlášť. Dále se musí zaplatit daň z pozemku, výjimku tvoří pozemek pod domem, za ten se neplatí A termín jako u jiných staveb do konce ledna. A pokud je byt rozdělen mezi více majitelů, podá žádost jeden z nich a všechno zaplatí. petra123 • 15. leden 2008 v 17:41 Ahojky je to jednoduché napsali nám oznamení že se máme dostavit na finanční úřad,zajeli jsme tam a přítel vyplnil vše s paní úřednicí která byla ochotna a hodna a bylo,radím Vám to stejné Petra misicka455 • 30. leden 2008 v 16:41 Ahojky holky vím , že to do tohoto tématu to moc nepatří, ale zase se mi nechce zakládat nové téma a jiné jsem nějak nenašla. Nevíte jak to je s darovací daňí bytu, jestli se platí nějaké poplatky a jestli dům musí být oceněn? mmaky • 30. leden 2008 v 19:53 Zrovna včera jsem měla doma odhadce a říkal nám že darovací daň za byt se už neplatí. godi1 • 30. leden 2008 v 19:59 misicka: neplati se, kdyz je to v prime linii misicka455 • 1. únor 2008 v 09:54 Tak to je supr díky hhranolka • 5. únor 2008 v 11:11 holky,.. dotaz.. kdyz koupim pozemek,.. nebudu ho vlastnit ani 5 let a prodam,... kolik zaplatim %.. dan z prijmu,.. jeste neco jineho?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?