Daňové přiznání ze stavby

Dobrý den, koupili jsme v lednu 2016 pozemek. V roce 2017 jsme podali daňové přiznání a zaplatili daň. Momentálně máme dům rozestavěný. Je potřeba podávat zase jiné přiznání nebo se do kolaudace bude platit stále to, co jsme podávali vloni..? Snad to píšu srozumitelně. Neřešil jste někdo? Děkuji
Odpovědět
@neonkarybka dokud nebude dům zapsán na katastru nemovitostí, tak budete platit pořád jen to za pozemek
Odpovědět
Profilova fotka
jsme na tom jako vy. letos budeme platit jako loni prostě z pozemku. dokud není dům hotový a zapsaný.
Odpovědět
Pokud jste v průběhu roku 2017 (po odevzdání toho minulého přiznání) získali stavební povolení, tak se změní pro daň druh pozemku pod tou rozestavěnou stavbou. Např. to mohla být původně zahrada nebo zastavěná plocha atp. Jakmile dostanete stavební povolení, je třeba ten pozemek pod stavbou přiznat jako "F" stavební pozemek - přičemž se počítá stav k datu dokdy se odevzdává přiznání. Pokud jste podávali přiznání loni a už jste tam měli "F" tak pokud nedošlo ke změně půdorysu rozestavěného domu (a nebo se neudělaly změny měnící plochu rozestavěné stavby např. přesahy střechy či přístavba), tak pak byste podávali nové přiznání až při kolaudaci. Daň z pozemku typu "F" je vyšší než u ostatních pozemků. Pro příklad - když jsme dostali povolení a začali stavět zdivo, vyplnila jsem do F plochu domu podle obvodového zdiva. Další rok se ta plocha F zvětšila, protože jsme udělali střechu, která má přesahy, tím se plocha zvětšila. Po kolaudaci jsem podala nové přiznání, kde už byl dům dostavěný a F už nebylo, místo toho dům.Na stránkách finanční správy je zveřejněný i metodický pokyn, jak se to přesně počítá (např. balkon, přesahy apod.).
Odpovědět
tak jen info pro ostatní. pokud jste vloni dostali stavební povolení, tak se opravdu podává nové daňové přiznání. Odečítá se volná plocha a zastavěná. Paní na úřadě nám pomohla vyplnit :-) Díky všem ;-)
Odpovědět
No do haje, takze kdyz mam pozemek, ktery jsem koupila v roce 2017 a z 29/12/2017 mam vydane stavebni povoleni, musim misto pod stavbou uvest jako F? Mam vsude V. A zrovna dnes jsem tam byla....
Odpovědět
vydané povolení není stavba
Odpovědět
Mně to zpracovala daňová poradkyně a počítala to dle vyjmutí ze ZPF. Vzala si 200Kč za zpracování. Takže mám zase klid.
Odpovědět
Profilova fotka
@charado ja jsem nic nemenil, pockam az bude cislo popisne :)
Odpovědět
@daruna jasne, to chapu. Asi me zmatl ten komentar vyse.
Odpovědět
@dertoas vyjmuto zatim nemame, mame vydane stavebni povoleni jako formular.
Odpovědět
Pokud jiz mate stavebni povoleni, tak pozemek pod stavbou jiz musite zdanit jako stavebni a tedy F.
Odpovědět
Mám potvrzeno z úterní návštěvy finančního úřadu - v roce 2015 pouze pozemek, zaplacena základní daň. V roce 2016 vydáno stavební povolení - nutnost dojít na finanční úřad, nahlásit změnu, daň se zvýšila, rok 2017 - dům zkolaudován, nutnost opět dojít na finanční úřad, nahlásit změnu, daň bude pravděpodobně v podobné výši :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
měla jsem A, pozemek je 978m2 , F platí na celý pozemek nebo jen na zastavěnou plochu? 120m2 ? ješte není zkolaudováno
Odpovědět
@michaelaemail A je všude kolem, kde není plánovaná stavba. Pokud máte dům co zastaví 120m2 a původní 978m2, tak uděláte 2 listy, 1.list pozemek A coz bude 978-120m2 a poté list 2. pozemek typu F 120m2.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen ze zvědavosti, podle čeho finanční správa pozná, kolik místa bude zastavěná plocha? Vezmou Vaše tvrzení a už ho neověřuji, nebo podle výjmutí ze ZPF? Předpokládám že neobvolávají stavení úřady a nestahují si projektovou dokumentaci aby ověřili že co jsem jim uvedl je pravda.
Odpovědět
@jakuda to neobvolavaji, ale myslim, ze az se bude dum kolaudovat, stejne to zjisti a pak by z toho asi byla pokuta. Takze za me, polud o tom vim, ze to ma tak byt, radeji to vyresim rovnou, protoze je lepsi financak nedrazdit.
Odpovědět
Profilova fotka
@keany moc děkuji ... už mám hotovo... trochu jsem se u toho zapotila... a hlavně se mi ulevilo... částka, kterou jsem si napoprvé spočítala z celého pozemku byla masakr :o))
Odpovědět
@charado Pokud jsi koupila pozemek az po 1.1.2017 tak za 2017 jeste zadne danove priznani na dan z nemovitosti nedavas, ne? Pokud to chapu dobre, dan se plati az v roce, kdy k 1.1. daneho danoveho obdobi vlastnis tu stavbu. Jsem na tom stejne, koupil jsem pozemek v zari 2017 a v listopadu zacal stavet. Takze za 2017 zadnou dan z nemovitosti podle me neplatim... Dan z nemovitosti za 2017 plati pouze ti, kterou danou nemovitost vlastnili k 1.1.2017. Takze na nas by se mela vztahovat az dan v r. 2018.
Odpovědět
@mirekb @charado odpovim si sam a musim uznat, ze kecam. blbe jsem to precetl a ted vidim, ze musim to priznani podat taky :-( Pokud jsem pozemek koupil ve 2017, v lednu 2018 musim poprve podat priznani. Neuvedomil jsem si, ze se to plati za ten aktualni rok (tzn. za 2018) predem. Myslel jsem, ze za 2018 budu podavat az v lednu 2019....
Odpovědět
@mirekb jj, je to presne tak, koupila jsem v breznu 2017, danove priznani podavam v lednu 2018 na rok 2018. To neni jak u dane z prijmu FO:-)
Odpovědět
@mirekb tak sup na financak, nutno podat do 31.1.2018. PS: dan z nabyti mas predpokladam zaplacenou:-)
Odpovědět
@charado jo jo, tu dan z nabyti mam zaplacenou (ale tech necelych 70tis teda bolelo :-) ).
Odpovědět
@mirekb to chapu, mě těch 53 taky :-(
Odpovědět
@mirekb Jo tak aby to nebylo tak jednoduchý - stavební povolení vydáno 29/12/2017, ovšem rozhodnutí nabylo právní moci 18/1/2018. No to se pán na finančáku zaraduje. Já prostě musím mít vždy něco extra......
Odpovědět
@charado tak jsem to ted spocital... 377 kc, ok, to zvladnu :-)
Odpovědět
@jakuda Finančák to zpětně pozná, páč jim ze stavebního úřadu posílají po kolaudaci přidělení evidenčního čísla (je to v rozdělovníku), mají dálkový přístup do katastru. Jestli jim zasílají z SÚ i stavební povolení, to nevím, nicméně pokud to někdo opomněl podat, doporučuji podat opravné přiznání dřív, než vyzve FÚ. A nezapomeňte, že pokud máte někdo datovou schránku, tak musíte tak podat přiznání, za písemnou podobu by byla také pokuta.
Odpovědět
Bych zase jejich schopnosti tak nepřeceňoval. Jo prodeje a pohyby na katastru, to si s katastrem posílaj. Tam vás vyzvou většinou sami. Ale to jsou velký prachy. Na jeden ze svých domů jsem pozapoměl platit daň z nemovitosti. (v jiném okrese, než jsem bydlel) Přišlo se na to až po 7 letech kdy jsem ho prodal. Protože promlčecí byla (nevím jestli je to stále) 3 roky, doměřili mi jí za tři roky + pokutička. A protože jsem si dostatečně sypal popel na hlavu a spolupracoval, byla pokuta symbolická, tedy 500,- ve výsledku jsem tedy ušetřil asi polovinu peněz proti těm 7 letům. To samo není nějaký návod, jen ukázka, že to tam tak dokonale zase nefunguje. Celá popsaná událost, asi 4 roky zpátky.
Odpovědět
@jakuda - my mame stary dom a na stavebnom urade sa dokumentacia stratila takze nikto nema sajnu zastavanu aka je zastavana plocha a pani na FU mi vravela, ze tam mam nieco dat odhadom - a ak chcem nieco zburat tak to ani nemam davat a rovno dat menej. - buram ale bez nutnosti podat info na stavebny urad..takze ma zatial nikto nemoze prepojit -= stavebny urad vs. financy co som vykazala.. :-N
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?