Jak bude fungovat nákup pozemků v roce 2016?

Ahoj, prosím o radu všechny, kdo máte trochu ponětí, jak bude fungovat nákup pozemků v roce 2016. Chápu správně, že když na pozemek nejsou přivedeny sítě, tak se DPH při koupi platit nebude (přestože se podle územního plánu jedná o pozemek určený k zástavbě)? Vztahuje se povinnost odvodu DPH na všechny prodávající - developer, obec, fyzická osoba? Vím, že tam dřív byly nějaké výjimky, ale to se asi s novým rokem vše zrušilo, nebo ne? Kde najdu kompletní právní úpravu tohoto případu? Velmi bych ocenila konkrétní praktické zkušenosti - i když chápu, že 12 dní po vstoupení zákona v platnost jich asi moc nebude :-) Předem díky za váš čas.
Odpovědět
Povinnost odvodu DPH se obecně vztahuje na všechny plátce DPH. Fyzická osoba to většinou nebude. Developer to bude určitě. Plátce DPH od roku 2016 naopak platí DPH i u pozemků, na které nejsou přivedeny sítě.
Odpovědět
@dawerius Tím chceš říct, že plátce DPH bude platit DPH v případě prodeje jakéhokoli pozemku? Nebo jak se to tedy rozlišuje?
Odpovědět
@noemi77 Ano, jakéhokoliv. Ta povinnost tu byla už dávno před rokem 2015, pouze se dala obejít tím, že se na pozemek nedotáhli sítě.
Odpovědět
@noemi77 Pouze při prodeji stavebního pozemku. Změnila se pouze definice toho, co je stavební pozemek. Teď je to i pozemek, který je nezasíťovaný, ale je v územním plánu určený k výstavbě.
Odpovědět
@lopp @asen Tak to je radost.... A v případě, že polovinu pozemku vlastní plátce a polovinu neplátce DPH, tak se DPH vypočítá pouze z poloviny kupní ceny?
Odpovědět
@noemi77 Tak to vůbec netuším, omlouvám se, naštěstí jsem nic takového řešit nemusela :-|. To bych radši konzultovala přímo na FÚ a docela by mě zajímalo, co Vám řeknou - jestli to oni vědí...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
tedy v tomto se úplně strácím :-) chceme koupi pozemek nově zasítovaný od obce,připravený k výstavbě domů. Kolik budeme ještě tedy k ceně pozemku platit dan??? a co výjmutí z půdního fondu,to je zas ještě platba navíc?děkuji
Odpovědět
@markyl Ano (§ 56 zakona 235/2004Sb.), ale cena je pravdepodobne jiz nabizena s DPH, predpokladam, pro spotrebitele to tak vetsinou je. Ano.
Odpovědět
@xmarg04 a nevíte jak je to ted s tím výjmutím z půdného fondu? kolik se platí za m2?
Odpovědět
@markyl To se neda jen tak rict, na vypocet je pomerne slozity vzorec rozhlednujici bonitu pudy, umisteni pozemku, atd.
Odpovědět
@xmarg04 děkuji,já nemám ani nejmenší ponětí jestli se to pohybuje v tisících ,desetiticících nebo statisících :-))
Odpovědět
@markyl To je prave ruzne, kouknete treba tady (zvlast posledni stranky)... http://www.modrastrecha.cz/forum/poze...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@markyl Nejjistější je se dojít zeptat na odbor životního prostředí, ten to vypočítat umí
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
zdravím a zároveň musím říct,že se i tak trochu ztrácím,....takže chci-li koupit pozemek na stavbu RD jako normální člověk (osoba),neplatím DPH ??!!!
Odpovědět
@adjunkt Ahoj. Platíš podle toho zda prodávající je plátcem DPH nebo ne. Pokud ano, tak bude mít DPH zohledněno v prodejní ceně. Ty žádné přiznání ani odvod neprovádíš.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?