Dům bez kolaudace - hrozí pokuta?

Ahoj potřebuju radu a zkušenosti. Máme hotový dům, který by už nyní šel zkolaudovat, ale bohužel jsem podcenil situaci ohledně kolaudace příjezdové cesty+ více vlastníků cesty a trochu se to protáhne. Musíme se nastěhovat už nyní a proto se potřebuji zeptat jestli někdo z vás užíval stavbu před kolaudaci a jestli někdo dostal pokutu, která hrozí v rozmezí 25-50tis ? Děkuji
Odpovědět
@pepa89 Pokud vím, tak já tam nebydlel, ale hlídal jsem barák i přes noc.
Odpovědět
S novelou stavebního zákona s účinností od 1.1.2018 již není nutné žádat o souhlas s užíváním stavby, čili žádná pokuta nehrozí. Dostavim a bydlím a nemusím nikomu nic hlásit. Jiná věc je zápis RD do katastru, to se zeptejte na svém stavebním úřadě a přidělení čísla popisného, to se ptejte na obci.
Odpovědět
@hafik37 ohledně toho zápisu do katastru a přidělením čísla popisného vím snad vše. Zde je právě ten problém, že potřebuji mít hotovou cestu. Takže mohu opravdu s klidným spaním bydlet ?
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 můžeš, akorát musíš počítat s tím, že budeš mít např. stavební proud, nebudeš mít popelnice a budeš muset být hlášen k trvalému bydlišti někde jinde (také tam např. platit za popelnice a vyzvedávat si poštu)
Odpovědět
@esmeralda2 Stavební proud mít nemusím. Již asi dva měsíce využívám tarif D57. Stačila mi pouze revizní zpráva.
Odpovědět
K prideleni cisla popisneho a zapsani stavby do katastru potrebujete potvrzeni dokonceni stavby, coz je nastupce souhlasu s uzivanim staveb (drive kolaudace). Takze zalezi na vas, co potrebujete.
Odpovědět
Jeste bych doporucila si nechat udelat pro jistotu vsechny revize, aby nebyl maler (pojistna udalost).
Odpovědět
Zdravím, ani to není čestné prohlášení, viz :https://www.google.com/search?q=mmr+prohlaseni+dokonceni+stavby (přes google, aby to nebyl dlouhý odkaz). Ve vyýsledku, ale sám jsem to zatím neudělal, Napsat do zmíněných formulářů datum dokončení po 1. 1. 2018, a bydlíte v obydlí podle ústavy. už jsem to psal, dům nezapsaný v Ruan nevidí třeba česká pošta při přesměrování zásilky a některé eschopy. Trvalé bydliště jsem neřešil, Popenlici užívám na jiném bydlišti apod. Nedokáži si představit "přestupek - bydlení v nezkolaudovaném domě, stavbě .. na své zahradě nebo lavičce apod" . Myslím si, že novela stavebního zákona z 07 2017 je hodně v tomto inovační.
Odpovědět
No nevidí ho třeba taky ani IZS, tedy záchranka a hasiči. 8-)
Odpovědět
@petzold ti se dají poslat podle GPS. Super je na tohle aplikace Záchranka, ta ty GPS souřadnice pošle rovnou.
Odpovědět
Profilova fotka
Bydlel jsem bez kolaudace asi rok. Vše šlo zařídit i popelnice, i elektřina. Voda byla levnější jen vodné, bez stočného - stavba. Jediné v čem byl problém pojistit barák. Nezkolaudovaný moc pojistit nikdo nechtěl, kvůli hypotéce, ale nakonec se zadařilo. Pokud je ještě teď nový zákon jak píše někdo výš, tak bych se určitě nastěhoval.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 nepotrebujete zkolaudovanou cestu. Klid e dum nechte zkolaudovat. My taky nemame prijezdovku zkolaudovanou (100m cesty s obracistem na konci, 4 vlastnici - cesta neni zdaleka hotova - chybi obrubniky,final povrch) a pani to vubec neresila,nezajima je to. Povoleni stavby vam bez zkolaudovane cesty dali,proc by vam nemeli povolit uzivani
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Udělejte pět, šest fotek, zajděte na SU a zeptejte se přímo tam. Pak sem postněte odpověď :-)
Odpovědět
@margot_ka To jsem si taky myslel a na počátku roku jsem byl na stavebním úřadě abych se informoval co budu potřebovat a jak je to s tím novým zákonem ohledně kolaudace atd. Řekl mi ať brzdím ,že dokud nebude mít v ruce kolaudaci cesty nebo alespoň předběžné užívání tak nic nebude. Toho jsem se zhrozil jelikož je to ještě všechno na dlouho. Celá cesta je zpevněná recyklátem, ale to ho nezajímá. Šel jsem tedy žádat o předčasné užívání cesty a zde nastal další problém a to, že žádat musíme všichni vlastníci. Všechny jsem tedy kontaktoval a samozřejmě soused, který nám dělal problémy a stavební povolení na cestu a na dům nám protáhl asi o dva roky mi řekl, že on žádat o nic nechce jelikož jako první stavba v ulici dostal kdysi vyjimku na užívání nezkolaudavená cesty (zkolaudoval si to jako sjezd). Ptal jsem se tedy na úřadě jak ho mám donutit podpsat žádost ? Pokud nedonutím, nemůžou s tím nic dělat. Je to absurdní jelikož i oni byli účastníky stavebního řízení a jsou tedy se vším srozuměni a navíc nejsou investory jelikož se odmítali podílet na nákladech s budouváním cesty. Teď si říkám, buďto je to skutečně takto špatně postavený zákon, nebo si ho referenti upravují podle sebe. Moc bych se tomu nedivil, jelikož často předemnou museli vytahovat zákony a zkoumat je.
Odpovědět
@pepa89 Bohuzel ma ten referent pravdu. Kdyby ta cesta nevyhovela napr. podle pozadavku hasicu a oni by jeli k vasemu zkolaudovanemu domu k pozaru, bude problem. Je to stejne jako s tim, kdyz mate u novostavby cisticku nebo studnu. Bez jejich kolaudace neni mozne novostavbu zkolaudovat. Ze si nekdo vymysli vlastni zjednodusujici postupy je fajn do te doby, nez se stane prusvih a ten referent to odnese. U nas napr. od lonskeho ledna "kolaudovali", tzn. potvrzovali dokonceni stavby od stolu, aniz by dum fyzicky videli. Pak prisly dva podvody za sebou a uz zase jezdi na misto. A ze casto kouka do zakona neznamena, ze nic nevi. Ten zakon je hrozne slovickareni a je lepsi to precist, nez to prevypravet a byt spatne pochopeny. Casto na urady volam, abych se poradila a jsem radeji, kdyz mi to v zakone najdou, protoze znaji souvislosti.
Odpovědět
@margot_ka Dum vam take povoli, asniz byste mela zkolaudovanou studnu nebo domovni cistirnu. Ale nezkolauduji dum, dokud neni cistirna nebo studna zkolaudovana. Tohle je podobne. Vase stesti je, ze jste narazila na laxniho urednika. Otazkou je, jestli by s tim on v pripade problemu nemel trable. Ale to je uz na jeho zodpovednosti...
Odpovědět
@puhelin Nemám problém s tou kolaudaci respektive s předčasným užíváním, ale potřebuju se hnout z místa a stojím na mrtvém bodě, kdy úředník po mě chce žádost všech čtyř vlastníků a já mám podpisy jen od 3 jelikož ten jeden je problémový a nepotřebuje to. To že jsme 3 a on 1 je nezajímá, že proběhlo stavební řízení a v ruce máme stavební povolení je nezajímá, že jsme 3 investoři a on investorem není je nezajímá, že máme věcná břemena budování přípojek a cesty je nezajímá. Tak co mám jako dělat ?
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 to je kec. Kolaudovali jsme v pulce ledna a bez problemu. Cesta je hotova,jen nema finalni asfaltovy povrch, tezka technika vc hasicu se sem bez problemu dostane,takze v tom opravdu problem neni. Jen nase pani urednice,ac je pecliva,ale rozhodne ne laxni, takze si spis myslim,ze ta vase se jen sichruje, coz na jednu stranu chapu,na druhou je to z vaseho uhlu pohledu na houby
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin tak tk ale srovnavas hrusky s jabkama. Dum,ktery vypousti odpadni vody pres cov, nemuze byt zkolaudovany a zacit se uzivat,pokud neni potvrzene,ze bude vypozlustet odpadni vody v takovem stavu,jak dle povoleni ma... To same s vodou Pokud nema cesta finalni asfaltovy povrch,nicmene plni funkci,nic nebrani prijezdu k dkmu. V ramci samotneho stavebniho povoleni,pokud ho dostanes a cesta neni v tu dobu zkolaudovana,se samotna cesta neresi. Nemuzou vyzadovat splneni neceho,co neni podmineno v samotnem povolenj na dum. Toto ma legitimni oporu v zakone,takze neni o cem diskutovat
Odpovědět
@margot_ka no nevím jak to je, ale mi říkali, že bez zkolaudovane cesty nemohu zkolaudovat dům a to dle zákona. Ve středu jdu znovu na úřad a pokud tam nic nevymyslí tak to budu hnát výše. Není možné, aby kvůli jednomu blbcovi nemohli bydlet ostatní navíc pokud je vše úředně vyřízeno a stáčí to jen dotáhnout. To jsme potom platili poplatky na úřadě cca 30tis úplně zbytečně. Logicky přece nemůžu chtít podepsat žádost od někoho kdo to nechce a nepotřebuje. Jak ho mám donutit. Co se týče, těch zákonů a úředníků tak pozor, oni si je opravdu vykládají po svém a dokážou člověku slušně znepříjemnit život. Při realizaci prodlouženého vodovodního řadu jsem taky bojoval a nakonec uznala, že věčné břemeno realizace může uznat. Závidím, že vám to šlo takto. Čeká mě složitý boj pravděpodobně na vyšších místech a s právníkem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?