Exekuce - co exekutor může?

Ahoj, máte prosím někdo zkušenosti s tím, co vše může exekutor v avizované diskuzi zabavit? Známé přišla notifikace a teď sedí doma jako na jehlách. Hrozivý psychický stav, takhle jsem ji dlouho neviděla. Našla jsem spoustu článků a poraden (např. http://insolvence.cz/obavate-se-navst... nebo na http://abivia.cz/forum/ ) plus na mesec.cz je hodně inforamcí... ale zajímaly by mě spíše osobní zkušenosti... Hlavně jak jste se například potom dostávali na nohy...
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@chesterbloom teta ji měla,naštěstí se sehnali peníze,takže neodvezli nic.Oblepí a zabaví vše,mimo kuch.linky a po jedné posteli na osobu.Zabaví i koberce,záclony atd.Ledničku nechají jen,když v ní jsou léky,které se musí v ní skladovat.Doporučuji kamarádce,at se pořádně naučí,co exekutor smí a co ne,dost jich hřeší na neznalost lidí.V každém větším městě jsou bezplatné poradny.Dále doporučuji každý měsíc poslat byt i 100,-,at je pohyb,páč exekuce se musí dělat na aktuální částku.To mi říkala švagrová,která se tím zabývá.Pokud je tam pohyb peněz,tak to zatím odsouvají,páč je s tím moc práce dělat exekuci každý měsíc na jinou částku.
Odpovědět
To je drsný... díky za reakci...
Odpovědět
@chesterbloom jeste dodam, ze exekutor zabavi vse, co je v byte, at je to dane osoby nebo ne... pokud to jeji neni, tak pak musi majitel dokazovat, ze to patri jemu... pokud znama nema prachy, nejlepsi reseni by bylo najit advokata, nemovitost dat do prodeje, advoka tje schopen se s exekutorem dohodnout, ze pohledavka se zaplati z prodeje nemovitosti... takze totiz aspon ji zbydou nejaky prachy, pokud ale pujde nemovitosti do drazby, vydrazi se za daleko mene, nez by se normalne prodala
Odpovědět
Takže, pokud to chápu dobře, je možné se domluvit s exekutorem, že se u právníka napíše smlouva, že z prodeje nemovitosti půjdou peníze bance, pokud je na domě zástava a zbytek věřiteli. Dá se to tedy u právníka a exekutora podchytnout?
Odpovědět
exekuci vede soud, nebo soukromý exekutor? komu dluží? když tak napiš do IP, exekuce dělám
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrá připomínka od @mitote ke které přidám radu.At si kamarádka na ty důležité věci lednička atd nechá od někoho třeba z rodiny napsat,že to byl dar od nich.
Odpovědět
@benjik exekutor lednici sebere a povinné doporučí, ať si podá excindační žalobu
Odpovědět
@petraxname A co třeba návrh na částečné zastavení exekuce ve vztahu k § 322 odst. 2 písm. a) OSŘ? To si myslím, že by mohla podat, pokud dodrží lhůtu.
Odpovědět
@chesterbloom Nevím, odkud tvoje známá je, ale doporučuju kontaktovat některou z občanských poraden, které se mj. hodně věnují dluhové problematice. A služby poskytují bezplatně. Posílám odkaz na seznam poraden, najděte si, která vám bude vyhovovat: http://www.obcanskeporadny.cz/compone.... Tam se kamarádka dozví fakt hodně a správných informací.
Odpovědět
@celebrant v klidu, jetá lednice nikoho nezajímá, i kdyby se konala dražba, tak se neprodá
Odpovědět
@petraxname Jasný, ale pokud by ji měl odvézt.... Spíš ji sice jen oblepí a nechá na místě, tak by to nemusela zas až tak řešit, ale kdyby ne, tak aby ji měla k dispozici...
Odpovědět
@celebrant v klidu, zaměstnanec soudu lednici oblepí a nechá pár let vyhnít, než je dražba, exekutor toho po novele má tolik, že se na lednici buď vykašle, nebo ji odveze jako výstrahu. Hlavně v klidu.
Odpovědět
Článek se načítá
@petraxname Já jsem v naprostým klidu. 8-) Jenom jsem uvedla, čeho může tazatelčina známá využít. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname právěže tetě řekl,že stačí,když před odvezením věcí dodá napsaný papír,že to byl dar,pokud nejsou k tomu už účtenky.Třeba starší tv ,ale asi to nepůjde aplikovat na poslední modní trend,kde je jasné,že byl koupený nedávno,tudíž se účtenka očekává. Ono stejně většinou je vše na domluvě.
Odpovědět
Profilova fotka
v první řadě jde exekuce na plat.. v druhé řadě na nemovitosti a movité věci..záleží na rozsahu dlužné částky a jejího pokrytí..považuji za ješitné nereagovat v případě řešení a nechat to dojít do exekuce, ale názor není důležitý!! Vzdálení známí přišly o střehu nad hlavou, z platu jim jde vše co jen nad rámec min. limitu na dluhy..odstěhovali se do podnájmu a rozvádí se ..nikdo jim nepůjčí protože jsou stále v insolvenci a dlužníci..jejich dům se totiž prodal za min. částku..:((( Ale vše záleží na výši nepokrytého dluhu
Odpovědět
Profilova fotka
@drn dá musí se přebírat zásilky s modrým pruhem popř, reagovat na výzvy věřitelů..a snažit se dohodnout..splátkový kalendář. apod.
Odpovědět
@lajlinka78 Já se na to ptám v pozici věřitele...Jedná se o částku v řádech milionů. Takže předpokládám i exekuci na nemovitost. Proto mě zajímá, jestli je možné se dohodnout s exekutorem o prodeji přes realitní kancelář než prodávat nemovitost dražbou. V dražbě by se nemovitost prodala dost pod cenou....
Odpovědět
Profilova fotka
@drn to máš naprostou pravdu, známí prodali za min. částku 950 tis. kč RD kousek od Prahy v nucené dražbě, pokud by si to prodávali sami mohly vyjít s cenou 3 mil. Takže bych se určitě snažila domluvit,ale to musí vlastník spolupracovat. V jiného případě totiž nelze prodej přes RK zajistit.
Odpovědět
@lajlinka78 Pro dlužníky by to bylo samozřejmě taky lepší, protože by se umázla větší část dluhu. Ale jak píšeš. Musí spolupracovat i dlužníci. Tak uvidíme...
Odpovědět
@benjik ptám se znova - je to exekuce přes soud? nebo přes soukromého exekutora? už byly sepsané věcí (polepené nálepkami s číslem exekuce). Papír o daru se musí ukázat před soupisem věcí, nejde věci sepsat a pak po nějakém čase říkat, že to byl dar. Soudní exekutoři většinou věci neodvážejí - jen věci polepí a vyšší soudní úředník nařídí dražbu v místě bydliště dlužníka.
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname to jsem nepostřehla,že ses ptala na typ exekuce,promin.Teta to měla přes soud,zavolal ji exekutor,že za 2 hodiny je u ní,teta se nestihla dostat domů,tak vyvrtal zámek a věci polepil a sepsal,s tím,že pokud do druhého dne než přijedou stěhováciprokáže,že nejsou její,že to byl dar,tak jí je nechá a vyškrtne ze soupisu. Jednalo se o eú Přerov
Odpovědět
@benjik aha, tak to vypadá,že exekuci vede soukromý exekutor, dostala tvoje teda nějaký papír do ruky? je tam napsáno jméno JUDr. Tomáš Vrána? jestli ano, tak exekutor může jak vzít movité věci, tak zablokovat účet, vybrat stavební spoření, dát exekuci na plat, prodat nemovitost. Udělala bych přesně to, co říká exekutor - prokázala se papírem, že se jedná o dar.Soudní vykonavatel (zaměstnanec soudu) může jen sepsat movité věci a udělat dražbu, tím se řízení končí. Věřitel pak musí podat další návrh na srážky ze mzdy, další návrh na prodej movitých věcí.
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname ano přesně ten.Exekuce je ale nařízena soudem.Jo má to tak,domluvili si splát.kalendář a ještě ji dali exekuci srážkou ze mzdy.Nejvtipnější je,že když ji přišlo oznámení o exe na mzdy a ona se tomu divila,že jí dva týdny předtím přišel od nich splát.kalendář,tak jí řekli,že o tom vůbec nevědí,že by ji něco takového jako splát.kalendář poslali. Navíc ji řekli,že mzdu jí zabaví celou,což nelze - jsou tam ty nezabavitelné částky na ni a děti.
Odpovědět
@benjik jj on to nařizuje soud, ale samotnou exekuci dělá exekutor. Mzdu zabavit celou nemůžou, přesně jak píšeš, musí nechat nezabavitelnou částku na osobu a na děti. Naštěstí o tom nerozhoduje exekutor, ale srážky provádí účetní.
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname a nevíš jak to je,když měla srazit už za říjen,ale nestrhla ani ň? Dopis dostal zaměstnavatel už začátkem října,mzdy se počítají v půli měsíce.Aby nebyl nějaký průšvih,že se to se mzdovou neřešilo.
Odpovědět
Ještě by mě zajímala ta nezabavitelná částka na matku a vyživované dítě. Je to nějak stanoveno?
Odpovědět
@benjik já vždycky dělala movité exekuce, tak přesně nevím, jak to chodí u srážek ze mzdy. Když soud nařídí exekuci srážkami ze mzdy, tak účetní peníze strhává, ale nevyplácí věřiteli, peníze začne vyplácet, až jí soud dá vědět, že exekuce nabyla právní moci (až se o ní dozví dlužník a nepodá si odvolání). Exekutor by to měl dělat stejně, nebo aspoň podobně. Podle mého věřitel ani nepozná od kdy se to strhávalo. Ale ber tohle s rezervou, nejsem účetní.
Odpovědět
@drn jj třeba tady http://www.mesec.cz/clanky/exekuce-20...
Odpovědět
Ty jo, to jsou silné příběhy... člověk by neřekl, kolik se toho může pokonit jenom kvůli nějakým dluhům.. .a především v jedné rodině... My měli problém se známým, a ten se teda přiklonil k oddlužení, konkrétně již zmíněnou http://insolvence.cz/ ... jsou tam i videa a příběhy dlužníků, holky, všem, které se s tím perou, přeju hodně síly a pevné nervy
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 letech
Je to síla a řeším něco podobného. Exekutor mě otravuje. Mám srážky ze mzdy a nedávno mě navštívil i osobně s dost nepříjemným chováním. Mám děti a chtěl zabavit jejich notebooky. Má to na to právo? Nezbývá mi nic jiného, než řešit nějaké oddlužení. Tady jsou si přečetl, co všechno exekutor nesmí: https://www.insolvencni-navrhy.cz/exe... Exekuce se dají zastavit, ale bude to asi složité...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?