Finančák

Ahoj, prosim poradte, pokud jdu na financni urad priznat a platit ziskanou nemovitost, jake dokumenty potrebuji s sebou? dekuji
Odpovědět
@hanka_brno nevím z jaké části brna jste, ale zkuste se zeptat zde, možná vám odpoví nejlépe... https://www.google.cz/search?hl=cs&so...
Odpovědět
@hanka_brno nejlepší je, domluvit si schůzku na příslušném finančním úřadě (dle místa nemovitosti, ne Vašeho TP). První po koupi nemovitosti se platí Daň z nabytí nemovitosti. K tomu je potřeba kopie kupní smlouvy a vyrozumění o vkladu do katastru nemovitostí + nejlépe vyplněný formulář. Pokud už toto máte za sebou a chcete "jenom" přiznat nemovitost, která byla koupena i zapsána v roce 2018, nejlépe je použit interaktivní formulář Daň z nemovitosti, kde Vás všechno navede, co kde jak vyplnit. Vytisknout, podepsat a buď donést nebo poslat na příslušný FÚ.
Odpovědět
@nadulka87 my jsme dostali darem pozemek, mame zapsano, vlozeno na katastr a ted nas ceka ten financak, je to r.2018
Odpovědět
@nadulka87 jaky formular to prosim je?
Odpovědět
@hanka_brno tady je všechno hezky popsáno https://www.finance.cz/503479-dan-z-n...
Odpovědět
@hanka_brno https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/i... to by měl být formulář, který vyplníte a on Vám sám hlídá i chyby.... Vyplňovala jsem min týden
Odpovědět
vsem dekuji :-)
Odpovědět
jdete na www.daneelektronicky.cz a pomocí průvodce vše jednoduše vyplníte. Program si daně vypočítá sám a následně formulář zkontroluje. Já to také vyplňovala poprvé a v pohodě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, co se týká samotných dokumentů potřebných na FÚ, tak kromě samotného formuláře na daňové přiznání to je kopie kupní smlouvy a pozvrzení z katastrálního úřadu o provedení vkladu (přišlo poštou po zapsání do katastru).
Odpovědět
@molanmolab Nevím jak u vás, ale u nás to katastr posílá jako kopii na finančák automaticky, aby si pohlídali, že zaplatíte. Dokonce chodí i výzva k předložení přiznání z FÚ. Přeci si strejda stát nenechá uniknout nějaké prašule od obyčejnejch myšek. Škoda, že tak dojemná péče, o dělný lid, není třeba u stavebního povolení.
Odpovědět
@petros4 no tak u nas nic (okr. Brno-venkov). resil jsem to loni, proste jsem nejak vyplnil formular podle pokynu a informaci z netu, pridal kopii kupni smlouvy, vypis z katastru a zanesl to na podatelnu. Tam si to zenska prebrala a tim to bylo hotovo (byl jsem tam minutu). Pak uz jsem jen prevedl cca 70tis na dany ucet. nikdo se neozval ani predem, ani potom... takze to beru tak, ze to je asi vsechno v pohode... :-) To byla dan z nabyti. Vicemene totez letos pro dan z nemovitosti...stejny postup, jen tentokrat bez dalsich priloh, jen formular...
Odpovědět
@mirekb a staci to potvrzeni ktere nam dali na katastru pri zadosti o vklad, nebo to musi byt vylozene co prijde od nich?? my to na katastr nesli koncem roku, ted je tam plombs ktera konci 28.1. tak to je asi prusvih, ze? vim ze pokud se to nestihne do konce ledna, je tam nejaka pokuta
Odpovědět
Článek se načítá
@mirekb tak já jsem myslel samozřejmě daň z nabytí. Proto se na katastr dává o jednu kupní smlouvu víc. Tu posílají rovnou na FÚ se zápisem. Alespoň v Liberci měl finančák vždy papíry vč. kupní smlouvy z KN u sebe. Přinesl jsem si jen přiznání. Daň z nemovitosti je něco jiného, to tam člověk musí přinést nebo poslat v termínu.
Odpovědět
@hanka_brno Vždyť máte teprve plombu na katastru, tak kam se hrnete. Nemovitost je vaše až dnem zápisu, to znamená, že za letošek nebudete platit nic a daň z nemovitosti přiznáváte až do konce ledna 2020.
Odpovědět
ahaaa no ja se teprve rozkoukavam, tak to mi spadl kamen ze srdce pokud se to zapise 28.1. tak to uz do konce ledna 2019 delat nemusim? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@hanka_brno Dan z nabyti nemovitosti se musí zaplatit do 3 měsíců od vložení do katastru. Tj. až vám skončí plomba, tak + 3 měsíce.
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 Tak to mají v Liberci dobrý. Na FU v Nymburce to chtěli dodat. :-)
Odpovědět
@molanmolab daň z nabytí se tady neřeší, šlo o dar, jak píše paní výše
Odpovědět
Když jsem to tu včera četl, tak jsem "neodolal" a vyrazil na finančák pořešit i svoje daně z nemovitosti. Kolaudovali jsme loni, paní nic nechtěla, žádný doklad, jen vyplnit v daňovém přiznání jméno, adresu a kontakt. Vše ostatní si dohledala sama v katastru a ještě někde v jejich záznamech. Vyřešeno během cca 10 minut. Pak ale nastal problém, nikdy jsem se s tím nesetkal a dost mě to překvapilo, ale... zeptala se v kterém roce bylo vydáno stavební povolení a dodala, že od toho roku se z orné půdy stala stavební parcela. Mezi těmito kategoriemi je rozdílná sazba daně a za roky mezi vydáním stavebního povolení a kolaudací je potřeba daň doplatit. Naštěstí bez nějakých dalších sankcí. No....moc mě to nepotěšilo. Máte někdo podobnou zkušenost? Řešili jste to?
Odpovědět
@jiri_1477 Ano je to opravdu tak, že za roky, kdy už máte stavební povolení platíte daň z pozemku okolo domu (orná půda,zahrada atd.) a zvlášť za stavební pozemek, kde bude dům stát. Daníte tedy stejnou parcelu, ale musíte mít k přiznání dvě přílohy k pozemku, kde rozdělíte ornou půdu, zahradu atd. a druhá příloha přiznání stavební pozemek ( kde bude stát dům). Tady je to hezky napsáno: https://www.svepomoci.cz/stavba-domu/...
Odpovědět
U daně z nemovitosti to není nijak dramatické, pokud není na FÚ nějaký zlý úředník. Jsem ji jednou zapomněl přiznat a protože to bylo v jiném okrese než mám trvalé, nikdo na to nepřišel, až když jsem po 6 letech dům prodal. Ale protože je tam 3 roky promlčení, vyměřili mi ji za ty 3 roky a protože jsem si dostatečně sypal popel na hlavu a platil hned, dostal jsem pokutu 500,- Takže jsem ve výsledku ještě hodně ušetřil. To není návod jak to dělat (já to taky udělal neúmyslně), ale že není třeba mít zbytečnou schízu z postihů.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?