Jak vystěhujeme příbuzného z domu? Má tu trvalé bydliště

Profilova fotka
Prosím poraďte někdo jak dostat příbuzného z domu. Máme takový problém že v domě který vlastní moje matka bydlí moje sestra s rodinou a mají tam hlášené trvalé bydliště.(není vdaná) Každopádně dům byl před pěti lety zastaven bankou kvůli hypotéce Kterou měli platit sestra. Ale vlastníkem hypotéky je matka. S placením měli několikrát problémy a od nového roku se odstěhovali jinam ale věci mají stále v domě. Nájemní smlouvu nemáme byla sice nějaká sepsána ale jen kvůli příspěvku na bydlení takže byla vytvořena jen jedna kopie kterou asi už nemají. Jde mi teď o to že se musí platit hypotéka takže chceme dát do domu nájemníka. Jenže s nimi je strašná nebo spíše žádná domluva. A teď nevím jaké máme možnosti. Předpokládám že je nemůžeme jen tak vystěhovat když tam mají trvalé bydliště nebo ano ? A když už se nám podaří od nich převzít klíče můžeme vyměnit zámek a věci jim vystěhovat ? Prosím poraďte někdo co se dá dělat. Odhlásit trvalé bydliště jim můžeme až po půl roce.
Odpovědět
Profilova fotka
@pechi.romi pokud tam mají trvalé bydlyště jen tak je vystěhovat nemůžeš, nedávno to dávali i na primě v reportérech na vaší straně. Ona s tím musí souhlasit.....
Odpovědět
Profilova fotka
a co se dá teď tedy dělat ? na hypotéku nemáme a nerada by jsem aby dům propadl bance k čemuž se už schyluje
Odpovědět
Profilova fotka
@pechi.romi a hypotéka je na ten dům ? A co Matka ?
Odpovědět
Profilova fotka
ano hypotéka je na dům a vlastník domu i hypotéky je matka která si hypotéku brala protože oni nemohli ale jak sestra tak její partner jsou v hypotéce zapsáni od nového roku jako spoludlužníci
Odpovědět
Profilova fotka
@pechi.romi takže předpokládám, že ji ale sestra nesplácí ? Pak by tedy matka neměla kde bydlet, když vám to banka sebere... Co ona na to ? Na koho je psanej dům ? Jak na to reaguje sestra, že má platit hypo ?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 hypotéku má už 5 let platit sestra z důvodu bydlení v domě. Chtěli jít do domu ale byla potřeba rekonstrukce takže si hypotéku vzala matka protože sestře ani jejímu partnerovi hypotéka nebyla schválena. A se splácením má věčné problémy. Teď jak jsem již psala bydlí jinde ale trvalé bydliště nemá změněné. Slibuje už měsíc že splátku za hypotéku zaplatí. Matka má trvalý pobyt v jiném městě je pouze vlastníkem nemovitosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@pechi.romi no pěkný.... matce je tedy jasné že o dům přijde, když nezaplatíte? :-| A vystěhovat věci si nechce ? 6e tam má trvalej pobyt by neměl být problém, když tam chcete vzít nájemce, souhlasit s tím musí majitel domu, tedy matka...
Odpovědět
Profilova fotka
Nechtějí nám předat ani klíče od domu. Řešíme to společně s matkou a snažíme se alespoň do doby než bude nový nájemce platit hypotéku. Myslíte že mohu do domu bez jejich vědomí ? Aby na nás nezavolali policii nebo já nevím co. On je to s odpuštěním takový vůl že je toho schopný. Problém je v tom že sestra je pod jeho vlivem. Dnes je to s těmi zákony takové že majitel většinou nic nemůže.
Odpovědět
Profilova fotka
@pechi.romi pokud je matka vlastník, má právo na kontrolu své nemovitosti, to ji musí zajistit. To by se spíš policí mohla ohánět ona. Klíče tedy matka nemá ? Pokud se s ní nedomluví pak tedy na policii, že ji znemožňují přístup do domu a tím pádem vypovedět smlouvu, pokud ji sestra nemá fyzicky u sebe, pak si nemůže dělat nějaké nároky....
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Takže by vlastně šlo udělat to že podle ústní dohody neplatí hypotéku. (ústní dohoda by taky měla platit) tím pádem porušily dohodu a my můžeme do domu i násilím. Samozřejmě za přítomnosti policie a nejspíše i někoho z obecního úřadu. A oni nemají na pobyt nárok.
Odpovědět
@pechi.romi @petrsv1000 na kontrolu nemovitosti samozřejmě má právo, otázkou je ovšem, jak toto bylo třeba zmíněno v nájemní smlouvě (zmiňuješ, že byla mezi matkou a sestrou sepsána). Každopádně by kontrolu měla matka řádně ohlásit a pak jí nic a nikdo nesmí bránit. Dle mého je třeba jim vypovědět nájemní smlouvu, pak se snažit dosáhnout zrušení trvalého bydliště. Myslím, že v momentě, kdy skončí nájem, musí být byt vyklizen, pokud není, můžete jim to jednoduše vyklidit vy a pak soudně požadovat náklady na vyklizení. Zároveň pak můžete vyměnit klíče od zámku. Každopádně na jakékoliv ústní dohody nespoléhej, ikdyž právně platí, jsou velmi těžko prokazatelné.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak už vím jaké teď mohu dělat kroky. Nevydržela jsem a poradila se s právníkem. Bude to hodně složité a zdlouhavé ale snad to nějak půjde. Každopádně za vaše názory a připomínky děkuji.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@pechi.romi jednoduché to určitě nebude a asi i pravděpodobně přestenete být sestry :-| pokud se včas nedohodnete ;-) Hlavně do domu nevnikejte násilím!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?