Je povinnost úřadu nám přidělit vlastní popelnici?

Dobrý den, stěhujeme se do novostavby kde jsme jedinný rodinný dům (kolem nás jsou jen chataři). Je tam umístěn kontejner na odpad. Je povinnost obce nám přidělit vlastní nádobu na odpad, pokud máme zkolaudováno jako RD a žijeme zde trvale? Obec nám popelnici přidělit nechce. Děkuji.
Odpovědět
1
2
Popelnice je váš majetek a tudíž si ji musíte koupit.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka @inkajanakova nám tedy obec popelnici přidělí, pokud platíme poplatek za odpady, kupovat si ji nemusíme
Odpovědět
@inkajanakova @magdina01 Samozřejmě, že popelnici si pořídíme na vlastní náklady, ale jde o to, že obec nám ji odmítá vyvážet. Bylo nám řečeno, že v oblasti je kontejner, kam si máme odpady odnášet. I když jsem navrhovala, že bychom si popelnici k cestě dovezli, bylo nám řečeno, že ne. Jen by mne tedy zajímalo, zda je to povinnost či ne, pokud platím za odpad.
Odpovědět
My ji museli koupit. Tak s tím vyvážením je to divné. U nás právě RD mít popelnici musí, a platit za vyvážení se prostě musí ze zákona, ne? S tímhle jsem se ještě nesetkala. A co když tedy nebudete platit s tím, že nemáte popelnici a kontejner vám obyvatelé bytovek zakážou používat?
Odpovědět
@inkajanakova V obci je to tak, že se neplatí poplatek na osobu, ale platíme za objekt. V jiné části obce, kde jsou RD, tak normálně popelnice mají a vyváží jim je. Ale v oblasti, kde jsme my, jako jediný RD (zbytek chaty - ale lidi zde trvale bydlí) tak je jen jeden kontejner. A prý popeláři k nám jezdit nebudou (ačkoliv jedou okolo, když jedou do té další části obce). Poplatek musíme zaplatit určitě, ale spíš mě štve, že s tím musím do kontejneru, který je věčně plný. A zajímalo by mne jak je to dané zákonem.
Odpovědět
@jaasminka Pokud je dům kolaudován jako rodinný dům a přiděleno číslo popisné a jste tam hlášeni k trvalému pobytu tak by jste dle zákona měli platit poplatek za osobu a obec je pak povinna zajistit odvoz. Poplatek za objekt platí pouze chalupáři, a to tehdy, když jsou stavby kolaudovány jako rekreační a je jim přiděleno číslo evidenční.
Odpovědět
My neplatíme za osobu,ale za popelnici v RD a popelnici nám na své náklady dali popeláři...
Odpovědět
@heryna Ze zákona je povinna platit každá fyzická osoba hlášená k trvalému pobytu v obci/městě na území České republiky. Je ale možné, že to máte v obci tak, že poplatníkem je pouze jeden z vás s tím, že výše poplatku se odvíjí od počtu osob hlášených k trvalému pobytu v domě (proto si myslíte, že platíte za dům).
Odpovědět
@viky007 u nás v obci je to také tak, že se platí za objekt a počet svozů. Jiná cena je při vývozu co 14 dní a jiná co měsíc. Ale na osobu se neplatí.
Odpovědět
@viky007 Já sama vím, jak platím za odpad v mém domě.Když jsem si to sama zařizovala. S počtem osob v domě to vůbec nesouvisí.Platíme za popelnici, kterou nám Pražské služby darovali /velikost si ručíme sami/ a četnost odvozu.Kolegyně v práci bydlí také v domě v jiné obci a má to jako my....
Odpovědět
@jaasminka Dle mého obec musí přistupovat ke všem občanům stejně, tedy pokud všichni majitelé rodinných domů v dané obci mají touto obcí zajištěn odvoz odpadu za poplatek, obec by vám ho měla zajistit také. Nemohou vás diskriminovat kvůli tomu, kde máte rodinný dům postavený. @heryna @angie.shy Souhlasím s @viky007. Dle zákona se platí za každou osobu, ne za objekt (je to buď 565/1990 Sb. o místních poplatcích, nebo185/2001 o odpadech). Obce si mohou vyhláškou stanovit výši poplatku. Nevím, jaká je praxe, každopádně zákon je takový. Možná se jen některé obce drží starého systému...
Odpovědět
Profilova fotka
Až s nimi budete příště mluvit, jen se tak mezi řečí zmiňte, že se na to ještě podívá Váš právník a myslím, že začnou vyvážet :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Muze byt jeste problem s tim, ze auto ktere svazi odpad z kontejneru neni uzpusobeno na vyvazeni mensich popelnic - to by ale mel byt problem obce a ne vas, na vyvazeni odpadu bych trvala... Zkuste odbor zivotniho prostredi, pod ktery spadate - urcite poradi... @jaasminka
Odpovědět
Tady jeto tak, že pokud máte v domě trvalý pobyt, platí se za svoz za osobu - čili dva lidé v domě, dvakrát roční poplatek, popelnice se kupuje. Pokud dům užíváte jako chalupu a nemáte tu trvalý pobyt, platí se částka jako za jednoho poplatníka. Takže dva lidé na chalupě - jeden poplatek - popelnici nutno kouúpit.
Odpovědět
@kj @kriistl Když já mám strach, že když se tam ozvu, tak nás budou hned nesnášet. Ještě tam ani nebydlíme, a už máme problémy s kde kým. Sousedům vadíme s výhledem. Jiným, že při stavbě byla rozjeta polní cesta apod. Jinak v obci je tak, že rekreační objekty platí za objekt cca 1tis. Kč. U RD se platí za objekt a dle frekvence vynášení popelnice, nejlevnější je tarif cca 1200 Kč za vynášení 2x v měsíci.
Odpovědět
@inkajanakova Já si také myslela, že si dáme popelnici a hotovo a budem platit dle frekvence. Ale na obci mě rovnou celkem nepříjemně sdělila, že ani náhodou, že se tam nezajíždí, a že tam je kontejner.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka pokud vam zkolaudovali RD, tak se k vam tak musi chovat - ne jako k chatarum... Pani se spis nechce zvednout telefon a neco udelat...
Odpovědět
nám popelnici přidělili, kupovat jsme nemuseli. Fakt je že není pastová ale stará plechová, když bychm chtěli plastovou museli bychom si ji koupit.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka já bych se nedala. No a co, že Vás budou na úřadě nesnášet. Mi řekněte kolikrát v životě tam jdete a něco potřebujete. Postaveno už máte, co byste víc tam s nima kamarádíčkovali.....sousedy pozvěte na grilovačku, ožerte je a budete za dobře. Na úřady se musí tvrdě...
Odpovědět
@heryna Myslím, že pro ten nepřátelský tón není důvod, jen cituji, jak je to upraveno v zákoně. Jinak ať si to má každý jak chce. ;-)
Odpovědět
@viky007 Není nepřátelský, asi to tak vypadalo, spíš to bylo myšleno, že je to z vlastní zkušenosti, protože popelnice jsem řešila sama ;-)
Odpovědět
@hanih No vidíš a já zas nevím, jaký je zákon, ale vím jaká je praxe. Vím, že platím za dům se 14 denním svozem a tu klasickou popelnici cca 650 Kč za půl roku Pražským službám. A je úplně jedno, kolik je v domě osob. Známá v RD má to samé, akorát jezdí týdně a platí o něco víc. V panelovým domě, kde bydlím teď platíme za osobu. Já jako holka z domu, ani nevím, že by se mělo platit za osobu, to jsem zjistila až teď při nastěhování do paneláku. Vždycky jsme platili jenom za dům. Na chatě platíme něco ročně obci a dostaneme pytle, které pak svážíme na domluvené místo. Akorát je mi divné, že obec po mě za odpad nic nechce v domě, ale platím ho Pražským službám, Jako říkám, že zákon neznám, ale zase vím za co, jak a komu platím :-p Pokud to tedy není od roku 2016 jinak...Docela by mě zajímalo, jestli lidi v RD mají jinou zkušenost, než já. Protože já znám jen ten můj případ od lidí kolem mě, kteří bydlí v RD.Lidi v bytech platí za osobu. Jiný model nevím...Jestli to ta viky007 špatně nepochopila, protože ty popelnice přidělují "popeláři" tak bych si zjistila, kdo v obci sváží odpad a domluvila se přímo s tou svozovou firmou...
Odpovědět
@viky007 Teď mě ještě viky napadlo, já když zařizovala popelnice, tak jsem to s obcí vůbec neřešila a rovnou jsem jednala se svozovou firmou - u nás Pražské služby. Zkus si zjistit, kdo v obci sváží odpad a zeptej se přímo jich.
Odpovědět
@heryna http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1990-5... - víc už k tomu nemám co dodat.
Odpovědět
@heryna Tak to tedy nevím, jak to máte, navíc pokud neplatíte obci, ale přímo svozové firmě... Svoz odpadu by měla zajišťovat obec, respektive obec by měla zajistit a zaplatit firmu, která to bude dělat, a náklady pak vybrat od obyvatel obce. My tedy bydlíme v rodinném domku a platíme za osobu, stejně třeba i příbuzní z jiného města.
Odpovědět
Profilova fotka
v brně se také platí za občana a každé dítě, ode dne narození a také za dům/byt kde není nikdo hlášen. Tam kde není nikdo hlášený se platí jeden poplatek a zrovna tak to máme i na chatě.
Odpovědět
Profilova fotka
možná ty Pražské služby vlastní starosta :-D :-D :-D :-D jinak svoz zajištuje určitě obec a nemá s ní každý občan smlouvu zvlášt :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Tak otázka je, jestli společnost Pražské služby není ze 100 % vlastněna Hlavním městem Praha a to tedy může vykonávat svoji povinnost skrze tuto firmu. Určitě to mají ošetřené ;-)
Odpovědět
@hanih No tak nějak to bude. Že obec má smlouvu s PS.Proto my platíme jim a vše řešíme i s PS. @viky007 Jsem si vyhledala také, nicméně to nemění to, že platíme za dům a očividně nejsem jediná...Není tedy podmínkou, že všichni paltí všude za osobu ...Já už k tomu taky nemám víc co dodat ;-)
Odpovědět
Podle zákona o odpadech 185/2001 §17 (http://www.mzp.cz/www/platnalegislati...) (2) Obec ve své samostatné působnosti stanoví obecně závaznou vyhláškou obce systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na jejím katastrálním území. Obecně závaznou vyhláškou může stanovit také systém nakládání se stavebními odpady produkovanými na jejím katastrálním území nepodnikajícími fyzickými osobami. (3) Obec je povinna zajistit místa pro odkládání veškerého komunálního odpadu produkovaného fyzickými nepodnikajícími osobami na jejím katastrálním území. Obec je povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování složek komunálního odpadu, minimálně nebezpečných odpadů, papíru, plastů , skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Ministerstvo může stanovit vyhláškou podrobnosti rozsahu a způsobu zajištění odděleného soustřeďování složek komunálních odpadů. Jsem laik, ale rozumím tomu, že obec má povinnost určit, kam máte dávat odpad a o ten opdad se postarat. Ale nemá povinnost vám ho vyvážet nebo dávat popelnici. Takže pokud vám obec určila, že máte dávat odpad do kontajneru, pak splnila svojí povinnost.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?