Je povinností České pošty doručit nám poštu přímo do schránky u RD?

Pokud bydlíme v RD trvale, dům ma číslo popisné, vlastní schránku a od hlavní silnice jsme cca 40 m. Těch 40 m je obecní cesta, kterou se k nám dá bez problémů dostat. Avšak jsme jediný RD v dané oblasti (kolem jen chaty, kde však lidé trvale bydlí). Vím, že chataři mají boxy asi 400 m od nás u zastávky. Mě se však nechce denně chodit pro poštu tam a hlavně mi jde o doporučené dopisy. Paní na poště mi řekla, že se mám domluvit s pošťačkou, jestli bude ochotná, ale že jinak nám tam vozit nic nebuduou (jedině tedy ten box si zařídit). Nevíte někdo jak je to z hlediska zákona? A zda jsem povinna nějak poště oznámit, že tam máme schránku a chceme doručovat poštu?
Odpovědět
Profilova fotka
Na poště pracuji. Sice poštu nedoručuji, ale pakliže má Váš RD přidělenou adresu a číslo popisné a na tuto adresu Vám někdo posílá jakoukoliv poštu, je povinností doručovatele, aby se pokusil zásilku doručit na uvedenou adresu. Pokud nejste doma, bude Vám zásilka uložena na poště. Doporučuji být trochu ráznější v jednání, nenechat se odbýt. Řekněte, že to chcete písemně, že Vám poštu doručovat nebudou. Řekněte, že nejednají v souladu s poštovními podmínkami a pohrozte oficiální stížností na centrálu ČP. Obrátit se můžete také na ombudsmana České pošty (google vám ho najde). Oznamovací povinnost není, co se týče nějakého trvalého bydliště, myslím, ale můžete to provést. Hlavně písemně, ať máte důkaz.
Odpovědět
@jaasminka Koukám, že máte s bydlením mezi chatami pěkné patálie :) Nejdřív popelnice, pak pošta... Zkusila jsem kouknout do zákona o poštovních službách a tam se píše, že základní služby musí být poskytovány "každý pracovní den a musí umožnit v těchto dnech nejméně jedno poštovní podání a dále alespoň jedno dodání na adresu každé fyzické nebo právnické osoby, nebo ve výjimečných případech, zejména je-li místo dodání nebezpečné nebo neúměrně obtížně dostupné, které jsou stanoveny prováděcím právním předpisem podle odstavce 3, jedno dodání do vhodného zařízení nebo dodávací schrány". Z toho mi tedy vyplývá, že pokud cesta k vám není nebezpečná, měli by vám doručovat poštu až domů (pokud se s vámi nedohodnou jinak).
Odpovědět
Profilova fotka
prosímtě, tak odchytnu pošťačku, představím se, usměju se a poprosím ji, jestli by nám mohla poštu donášet. Dám ji 200 Kč a budeš mít nejmilejší doručovatelku v republice. A nemusíš se tady ptát zda je na to nějaká povinnost, zákon. Lepší to řešit lidsky a logicky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka a máte už zkolaudováno?
Odpovědět
@abecedka To myslíš jako vážně? Tobě někdo dává v práci peníze bokem za to, že si plníš svoje povinnosti? Mají číslo popisné, přístup tam je, takže je povinností pošty doručovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 jo dýško dostávám. A poštačce je taky nechávám
Odpovědět
@abecedka Tak takhle bych to tedy nedělala... Jo, dýška jsou super, ale za to, že jsem se službami spokojená, ne proto, aby mi ta služba, vůbec byla poskytnuta. Pošťačka je za to placená, tak tam má chodit.
Odpovědět
@abecedka Zažádali jsme si o dočasné užívání, správní poplatek 1tis. Kč, a tam nám vypsali do jaké doby musíme dodělat ty věci, co se jim nelíbili a vydali nám to. Na základě toho jsme dostali číslo popisné. Ale do roka musíme udělat dlažbu a kuchyň.
Odpovědět
@abecedka Pošťačku odchytávat opravdu nebudu, jezdí autem a pokaždé někdo jiný a někdy jindy. Jde mi o princip. Česká pošta je státní podnik, který má plnit určité povinnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka My to měli kdysi podobné. Nechtělo se jí vylézt z auta a jít taky asi 40metrů do schránky. Chtěli abychom si taky zřídili box. Došla jsem za vedoucí pošty, udělala čoro moro s tím že pokud to nebude v pořádku budu si stěžovat i na ni na centrále a ejhle- pošta chodila bez keců. Sice poštěvačka měla xicht napříč, ale vše šlo jak mělo.
Odpovědět
@jaasminka Podle jejich stránek je to jejich povinností. https://www.ceskaposta.cz/rady-a-navo...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?