Klimatizace mimo projekt, problém pro kolaudaci?

Měla bych dotaz týkající kolaudace. Dle projektu máme podlahové topení a elektrokotel. Navíc jsme si ale dali ještě jednu klimatizaci do obýváku. Příští týden přijdou ze stavebního úřadu nakolaudaci,spíše na změnu užívání stavby protože jsme stavěli na ohlášku. Nepadli jsme si s panem úředníkem do oka.Donesla se mi informace,že prý po nás bude chtít na tuto klimatizaci projekt a měření hluku. Má na to právo?Je to někde ve stavebním zákoně? Není to hlavní topení.Děkuju předem za jakoukoliv radu.
Odpovědět
Profilova fotka
nejsem odborník, ale pokud něco co zpusobuje hluk se umistuje na dům (nebo vedle nej), pergola, garaz od určitých hranic s pozemkem sousedícím s Vami, tak je lepsi se před instalaci prave na tohle zeptat na stavebnim urade. Proto predpokladam, pokud je to klimatizace s venkovni chladici jednotkou, tak po vas minimalne mereni hluku chtit bude. Ale takhle od stolu tezko rict, uvidíte az dorazi. Mozna je lepsi problémům předcházet a zjistit si to nez prijde, resp zavolat ze se stalo to a to a co je k tomu potřeba pod. Ona neznalost neomlouva. Uvidíte.LKdyz tak sem pak napiste zkušenost (jakoukoliv)
Odpovědět
No právě, že s pánem z úřadu celou stavbu bojuju, tak bych mu chtěla oponovat, až s tím přijde, jestli po mě nechce hlouposti. :-D
Odpovědět
@matinak my jsem tedy měli uvedenou klimu jako hlavní zdroj topení a pomocný kabely.Máme dvě venkovní jednotky,ale při kolaudaci se o to vůbec nikdo nazajímal.Ty jednotky jsou velice tiché.nechápu,jak by to mohlo někoho obtěžovat.Leda,že chtěl vyloženě prudit.
Odpovědět
tak jsem našla ve vyhlášce 268/2009 Sb. o technických požadavcích stavby toto: § 14 Ochrana proti hluku a vibracím (1) Stavba musí zajišťovat, aby hluk a vibrace působící na osoby a zvířata byly na takové úrovni, která neohrožuje zdraví, zaručí noční klid a je vyhovující pro prostředí s pobytem osob nebo zvířat, a to i na sousedících pozemcích a stavbách. Na základě toho nejspíš může stavební úřad požadovat měření hluku. Je to na jeho vůli. Co se týká povolení tak v nějakých dotazech právník odpovídal, že podle jeho názoru montáž klimatizace nepodléhá stavebnímu povolení ani jinému ohlášení stavebnímu úřadu.
Odpovědět
Zhruba od poloviny lonskeho roku jsou takove zdroje hluku umistovany jen se souhlasem hygieny + sousedu. Byt vami, tak zavolam nejprve na hygienu, jestli k tomu vydavaji zavazne stanovisko. Mam zkusenost s tim, ze konkretne na tepelne cerpadlo souhlas byt musel.
Odpovědět
Toť otázka, na tepelné čerpadlo vyjádření být musí, na klimatizaci ne. No, nechám to na stavebním úřadu, jak se k tomu postaví. Děkuji.
Odpovědět
Z hlediska principu fungování je tepelné čerpadlo vlastně obrácenou klimatizací :) @puhelin má pravdu... budete muset mt souhlas hygieny, ta může nebo nemusí požadovat měření hluku. Všimněte si, že v citované vyhlášce není nic o "tepelných čerpadlech", ale o zdrojích hluku, což je i klimatizační jednotka.
Odpovědět
@trolll Diky za doplneni. Radeji jsem napsala, ze mam konkretni zkusenost s tepelnym cerpadlem, protoze tam jsem si jista, jak se postupovalo (osobni zkusenost).
Odpovědět
Hygiena nemusí mít vždy požadavek měření, u mě ho neměla, dala souhlasné stanovisko bez podmínek. Ale bylo to jaro 2016. Třeba to bylo i proto, že si s tím projektant trochu pohrál, např. naspal, že bude použito TČ o výkonu 7 kW, kdy tz domu jsou 3,5 kW a tedy TČ nikdy nepojede na plný výkon a pod.. Když jsem byl na SÚ, že je pro mě TČ vzduch-voda nenávratné a že dám el. kotel a asi klimatizaci, tak prý v poho, že by se měření dělalo až na základě stížností sousedů, protože prý vzduch-vzduch je hlučnější :) Bude to asi SÚ od SÚ různé.
Odpovědět
My máme právě v projektu jen el.kotel.Pro klimatizaci jako doplňkové topení na jaro a podzim jsme se rozhodli až při stavbě.Máme jen jednu jednotku . Netušili jsme,že musí být nějaké stanovisko hygieny. I firma,která nám to realizovala to neví.No uvidíme co po nás bude chtít SÚ. Děkuji všem moc za reakce.
Odpovědět
Já jsem musel mít i vyjádření z hygieny a hlukovou studii k rekuperaci :-o Ideálně doinstalovat klímu po kolaudaci ;-)
Odpovědět
To jsme taky zvažovali.Problém ale je v tom,že vnitřní jednotku máme stropní a zůstala by díra ve stropě. A hlavně se blbě vyndavá protože je nad ní izolace😕.
Odpovědět
Článek se načítá
@matinak tak to zkuste necim zakamuflovat. Venkovni jednotku zakryt nejakou bednou a vnitrni treba prelepit folii, za cekte na revizni dvirka nebo neco tkoveho.
Odpovědět
@matinak Co se týká povolení tak v nějakých dotazech právník odpovídal, že podle jeho názoru montáž klimatizace nepodléhá stavebnímu povolení ani jinému ohlášení stavebnímu úřadu. A nebyl to dotaz, jestli musí být na přidání klimatizace na již zkolaudovaný dům potřeba povolení? To by byl podstatný rozdíl. Puhelin bych věřila a řídila bych se její radou. Chceš mít argumenty proti úředníkovi (alespoň tak jsi to psala), takto bys mohla mít papír z hygieny, že je to OK. To mi příjde lepší, než "pane, na to nemáte právo, psali to na netu". A pokud s ním tak bojujete a on navíc o té klimošce ví, nestálo by za to za ním zajít a říct mu, že jste udělali změnu v projektu a že se jdete poradit, co je potřeba k tomu doplnit, aby bylo všechno v pořádku a on nemusel opakovaně chodit k vám a psát nějaká vyjádření a stanoviska? ByŤ nemám ráda byrokracii a sama s ní dost často bojuju, tohle by mi přišlo jako rozumné chování a jednání pro obě strany.
Odpovědět
Tak dnes probíhala kolaudace. Na dotaz co to je jsem odpověděla,že klimatizace,a tím to skončilo. Víc neřešili. :-D
Odpovědět
@matinak Prekvapili. Snad s tim ani sousedi nebudou mit problem,,,
Odpovědět
Vedle nás je zahrada a samotné budovy jsou docela daleko.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Dobrý den. Potřebuju souhlas souseda / úřadu s instalací klimatizace? Venkovní jednotka 2m od jeho plotu, za jeho plotem, resp. našim má pouze zahradu. Dům mu stojí až cca 15 metrů daleko. Děkuji
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?