Kolaudace - co je potřeba?

Ahoj, možná trochu zvláštní otázka, ale zajímá mě, co vše musíme splnit ke kolaudaci, přistavujeme svépomocí na ohlášku ;-) co všechno kontrolují? a je možná nějaká změna během stavby, třeba větší okno nebo tak něco...nebo je potřeba na všechno souhlas úřadu. Někdy jsem slyšela něco o třech změnách během stavby?! Může přijít kontrola během stavby? Co vše musíme mít? Díky za rady a zkušenosti.
Odpovědět
Dost záleží na stavebním úřadu. My jsme během stavby kontroly neměli. Ke kolaudaci jsem potřeboval od všeho revize (elektrika, plyn, komín, hromosvody) a zkoušky těsnosti (topení, voda, kanalizace). Dále kolaudaci studny (vrtu) a potvrzení o navrácení překopané cesty do původního stavu od správce komunikace. Také po nás chtěli hasící přístroj. Případné změny v projektu lze provést. Rozměry oken jsme měnili (dvě okna jsme snížili) a tyto změny si pouze zakreslili do projektu ručně. Zvětšení okna by tak šlo také provést, ale tam by to mohl být problém kůli sousedům, takže to budou asi více řešit. Větší změny by bylo asi nutné nechat zapracovat přímo od projektanta. A musím říct, že právě rozměry oken bylo to hlavní co u nás zástupce úřadu při kolaudaci kontroloval. Vše ostatní měl v revizích.
Odpovědět
@raven_kix Moc díky za příspěvek...tak to je super, aspoň víme, co máme požadovat.....Jinak upřímně musím říct, že máme asi i větší problém...jelikož projektant počítal s tím, že původní část je rovná, avšak po zaměření základu, jsme zjistili, že dům je asi o 20 cm delší, než v projektu....a teď otázka, zda to někde oznamovat a nebo doufat, že to nikdo nezměří....ale právě při zvětšení okna by mohlo být někomu divné jak se tam mohlo vejít...naopak při zachování bude stejně okolo něj trochu víc místa... :-S
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@pears Ke kolaudaci dáváte geometrický plán, kde vám plochu domu přesně zaměří.
Odpovědět
Umíte někdo poradit prosim?? Budeme asi za měsíc stavět, problém je, že místo podsklepeného domu nakonec budeme dělat bez sklepa. Myslíte, že bude problém to ted neřešit a před kolaudací jen udelat změnu v projektu? Je to docela velká změna jelikož je to jakoby tim pádem dům bez jednoho patra. Architekt řekl ze stačí udelat jen změnu v projektu před kolaudací ale jelikož je nas architekt mladý, nezkušený a bohužel na nic tak se ptám jeste tady, treba tu je někdo zkušenější :-) dekuji
Odpovědět
@slunicko156 Zmena stavby pred dokoncenim se projednava na st. urade v klasickem rizeni. Potrebujete dokumentaci jako pro ohlaseni.
Odpovědět
@puhelin takže by to nemel byt žádný problem ze by nam nechtěli zkolaudovat nebo tak neco?
Odpovědět
@slunicko156 No právě že by to mělo projít změnou stavby před dokončením. Dáte na úřad žádost s dokumentací, ve které bude jasně poznat, že suterén nebudete dělat. Jinak pochybuji, že vám takovou změnu zkolaudují.
Odpovědět
@puhelin takže to je myšleno asi co rikal ten architekt jak říkáš ne? Udelat proste změnu v projektu nez budeme žádat o kolaudaci
Odpovědět
@slunicko156 No ale zajít s tou změnou na st. úřad - požádat o změnu stavby před dokončením, doplnit žádost o dokumentaci změny a počkat, až to schválí. Poté byste měli teprve změnu provádět.
Odpovědět
@puhelin no my musíme právě prvně začít stavět az pak řekneme ze jsme od sklepů odstoupily
Odpovědět
@slunicko156 Tak je o ale protizákonné, to vám architekt asi neřekl... Pro jistotu bych na úřad zašla co nejdříve.
Odpovědět
@puhelin no my jdem v pondeli na úřad neco podepsat, tak se zeptáme jak se postupuje kdybychom chteli odstoupit od sklepu a uvidíme co řekne :-)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?